Pár příkladů z nedávné minulosti – padesátá léta tuhého komunismu necháme omlouvat mladšími komunisty normalizace, jejichž chyby omlouvají komunisti “pražského” jara, které pro jejich naivitu a smířlivost ruský komunista donutí si pozvat ty, které napravují. Listopad nám pak vyřeší nabídnutá smířlivost s komunisty, kdy tato vrcholí tím, že Parlament po čtvrtstoletí přijme smířlivý zákon s minulosti v tom smyslu, že Vláda státu může  být tvořena lidmi, kteří si z doby před změnou nesou nálepku těch nejhorších ne přisluhovačů moci, ale jejich vymahačů a najatých tvůrců – členů tajné policie. Je to stejné, jako kdyby v roce 1975 kterákoliv země na světě přijala zákon, že jí nevadí to, že její ministr bude mít minulost spojenou s účastí v řadách gestapa.

 

cr

 

Já se jen ptám:  “Je toto normální a to co chce člověk pro své dítě, když se mu narodí?” Já si odpovídám, že nechci. A snažil jsem se a asi zase budu muset se snažit toto změnit. Kdy tato změna je možná, ovšem za předpokladu pochopení podstaty bytí, kterým jistě není politika , ale slušnost a pokora.

 

Takže všem, kteří vidí v současné politice v české kotlině změnu mohu sdělit jedno – ANO nestane se NIC, protože podstata je stále stejná, nepoučitelné smíření se s dobou nedávno minulou.