13.6.2019
Kategorie: Politika

Trump: Polsko vybuduje základnu pro 1000 amerických vojáků

Sdílejte článek:

COM/HS

Americký prezident Donald Trump souhlasil ve středu se zřízením základny pro dalších 1000 příslušníků amerických ozbrojených sil v Polsku, přičemž náklady na její výstavbu bude hradit polská strana. 

Polský prezident Andrzej Duda, který byl ve středu na návštěvě v Bílém domě, na společné tiskové konferenci s Trumpem řekl, že z vojenského hlediska se přítomnost USA v Polsku bude postupně zvyšovat i nadále. V Polsku se v současnosti nachází přibližně 4000 příslušníků ozbrojených sil USA.

Trump, který dříve uvedl, že uvažuje o vyslání až 2000 dalších amerických vojáků do Polska, později řekl, že americká vojenská přítomnost v této zemi představuje “omezenou sílu”. Trump také dodal, že Polsko uskuteční nákup 32 víceúčelových bojových letadel typu F-35.

 

“Chtěl bych pochválit Polsko, že si v rámci NATO plní závazky související s výdaji na obranu, a jsem rád, že je plánuje zvýšit nad dvouprocentní minimum,” řekl podle agentury PAP na tiskové konferenci Trump.

Duda pozval svého amerického protějška na návštěvu Polska, které si v září připomene 80. výročí začátku druhé světové války, a poděkoval mu za “nesmírnou laskavost”, s jakou k Polsku přistupuje.

Šlo o Dudovu druhou návštěvu Bílého domu za posledních deset měsíců.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,47 out of 5)
Loading...