12.12.2022
Kategorie: Ze světa

OSN varována před nebezpečím vyzbrojování Ukrajiny Západem

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Vojenská podpora Západu pro Kyjev zvýraznila riziko, že se zbraně dostanou do nesprávných rukou, řekl v pátek Radě bezpečnosti OSN (BR OSN) Daniel Kovalik (na obr.), profesor mezinárodních lidských práv na Právnické fakultě University of Pittsburgh.

 


A i když jsou tyto zbraně úspěšně dodány ukrajinským silám, často se používají k ostřelování civilistů v Donbasu, dodal.

Na schůzce Rady bezpečnosti OSN, která měla projednat dodávky západních zbraní na Ukrajinu, Kovalik tvrdil, že existuje riziko, že se zbraně dostanou do držení nezamýšlených uživatelů, včetně zločinců.

Nicméně „i když se zbraně dostanou ke správným lidem, nemusí to nutně skončit na správných místech,“ řekl s tím, že Kyjev začal ostřelovat republiky Donbasu již v roce 2014.

Profesor řekl, že právě strávil týden ve městě Doněck a byl svědkem ukrajinských útoků na civilní cíle s použitím západních zbraní, které byly zjevně dodány „do správných rukou“.

Právník připomněl, že na vlastní oči viděl, jak kyjevské síly ostřelovaly místní školu, stadion a vodárnu. “Samozřejmě, že voda je v Doněcku na prvním místě,” řekl a dodal, že městský systém filtrace vody byl zničen ukrajinskými silami.

Odkázal také na materiály s otevřeným zdrojovým kódem, včetně zpráv předních amerických zpravodajských médií, které nastínily obavy, že západní zbraně dodávané na Ukrajinu by mohly způsobit nárůst nezákonného obchodu se zbraněmi.

Konkrétně Kovalik odkazoval na článek CNN z dubna 2022, který tvrdil, že USA se rozhodly podstoupit „vědomé riziko“ vyzbrojením Ukrajiny. Portál citoval americké představitele, kteří připustili, že některé zbraně dodané Západem „mohou skončit v rukou jiných armád“, které USA neplánují vyzbrojit.

“Spadnou do velké černé díry a po krátké době to téměř vůbec nevnímáte,” řekl tehdy zdroj CNN.

Kovalik také citoval šéfa Interpolu Jürgena Stocka, který v červnu varoval, že se očekává, že zbraně zaslané na Ukrajinu budou „pašovány nejen do sousedních zemí, ale i na jiné kontinenty“.

Podle Kovalika si záležitost zaslouží mezinárodní dohled. „Spojené státy to však neudělají,“ dodal s tím, že Kongres před několika dny odhlasoval rezoluci vyzývající k auditu americké pomoci Ukrajině.

“Kdo sleduje hlídače?” zeptal se a dodal, že je to odpovědnost Rady bezpečnosti OSN.

Jeho poznámky přicházejí v době, kdy stálý představitel Ruska při OSN Vasilij Nebenzja varoval Západ před právními „důsledky“ posílání zbraní na Ukrajinu, které jsou následně použity k zabíjení civilistů na Donbasu.

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,41 out of 5)
Loading...
40 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)