24.7.2021
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Pro záchranu planety

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilV minulém týdnu hostila ČR dvě vzácné návštěvy. Krátce po sobě. Jako první nás poctil svou přítomností hlavní ideolog evropského green dealu, Franz Timmermans a vzápětí po něm přispěchala i současná hlavní drábová EU, Ursula von der Leyen. Oficiálně proto, aby se seznámili se strategií zelené transformace  ČR a slavnostně ji schválili. Neoficiálně to však vypadalo, jako když svého času přijeli z Berlína do Prahy vysocí hodnostáři, aby nadiktovali, co musí Protektorát sofort poskytnout pro plánovanou jarní ofenzivu…

Pospíchat se však musí, protože jde o záchranu planety. Tak alespoň současné vedení EU zdůvodňuje svůj Green deal, plán na drastickou změnu všeho. Dopravy, energetiky, stravování… zkrátka celého našeho způsobu života. Že se nás, ani jiných Evropanů nikdo neptal, zda to chceme a jestli cítíme potřebu něco měnit, tak na to jsme si v současné EU už jaksi zvykli. Ale že vedení EU „opomnělo” vypracovat studii dopadů Green dealu na hospodářství a společnost a předložit ji ke schválení?  Že tím vědomě ignorovalo svou (zákonem stanovenou) povinnost? Inu, když jde o záchranu planety…

Asi nejznámější součástí plánovaných opatření je zákaz prodeje aut se spalovacími motory po roce 2035. Nemá cenu tu rozebírat „užitné vlastnosti” nabízené alternativy, elektromobilů. Natož pak „ekologičnost” výroby a likvidace jejich lithiových baterií. Zajímavější je pohled do ceníku těch pokrokových vehiklů – od Tesly,model S za 1 800 000,- až po skromný Volkswagen e-Up za 605 000,-. Nic lidového. A s ojetinami nelze počítat. Baterie je v háji za takových 5 let. A pak je auto v zásadě neopravitelné a bezcenné. Ano, budou na to jakési dotace. Ale výsledkem bude, že „kravaťák” z vedení řetězce si pořídí Teslu, bude veřejně pochválen, dostane na ni dotaci, parkování v Praze zdarma a bezplatný vstup na dálnici, zatímco mamině od pokladny ze stejné velkofirmy zakážou používat její otřískanou popelnici z třetí ruky k dopravě dětí do školky. Pro záchranu planety.

Ale kolik emisí se tím ušetří! Auta přece produkují CO2, ten strašlivý jed (co z něho žijí všechny zelené rostliny), ne? Tak se na tu „úsporu” pojďme podívat podrobněji. Podle údajů, které má k dispozici evropská komise vzniká v dopravě téměř 30 procent všech emisí oxidu uhličitého v EU, přičemž ta silniční se na nich podílí ze 72 procent. Celá EU pak produkuje okolo 9% světových emisí. Takže třetina z vypouštěných 9% jde za dopravou, a to jsou procenta 3. Z nich cca ¾ produkuje doprava silniční, tedy auta. Ve výsledku tak evropská auta produkují okolo 2 a něco procent celosvětových emisí. Proto je zařízneme. Pro záchranu planety. A mezi tím si půlmiliarda Číňanů pořídí druhé auto do rodiny a podobné množství Indů to první. Levné, místní, bez omezujících limitů….

Další vlajkovou lodí Green dealu je energetika. O přechodu od paliv k „obnovitelným zdrojům” nemá cenu se šířit, jejich „láce” a spolehlivost je notoricky známa. Méně známý je další z nápadů Eurokomise, a to zatížit emisními povolenkami i výrobu tepla. V praxi to bude znamenat nejen dražší teplo z městské teplárny. Uvažuje se, že až o čtvrtinu. Ale též vyšší účty za teplou vodu, dodávanou na sídliště z téhož zdroje. No, však před nějakými sto lety se taky umývali málo a ve studené… Ale jestli si majitel rodinného domku mne ruce, že on je ve svém a jeho se to netýká, tak dělá chybu. Evropská komise myslela i na něho. Uhlíkové dani se nevyhne. Že topí ekologickým plynem? Nezájem, taky je v tom uhlík. Stejně, jako by topil dřevem z vlastního lesa. Platit bude. Pro záchranu planety.

Málo známým dopadem Green dealu bude zdražení jídla. Nejde tu jen o promítnutí vyšších cen „ekologické” dopravy do všeho, a tedy i do cen potravin. Evropská komise plánuje další zvýšení ploch neobdělávané divočiny. I tam, kde byly pole. Podle plánu se mají na 30 % území Evropy zřídit chráněné oblasti, stejně tak na 30 % evropského moře. Bez zemědělství a rybaření.  Celkový dopad „ozelenění” na obyvatelstvo se v EU nikdo neodvážil spočítat. Americké ministerstvo zemědělství to však zkusilo.  Z jeho výpočtů citoval nedávno prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Pokud „zezelená” jen EU, narostou náklady na potraviny pro jednoho člověka v EU asi o 150 dolarů, to je v přepočtu o 3.000 Kč ročně. Pokud dojde ke scénáři, který počítá i s ochranou evropského trhu proti levným dovozům, lze v rámci EU očekávat zdražení potravin na úrovni až 650 dolarů na osobu a rok. Pro záchranu planety.

Nezdraží jen jídlo. Velcí duchové Eurokomise mysleli i na další zboží. Jak nespravedlivé by přece bylo, aby odpovědnému, ohleduplnému a ekologickému výrobci (zbude-li tu nějaký) konkuroval jakýsi bídák z ciziny, kde si na ekologii nehrají. A proto je součástí plánu, zatížit dovážené výrobky z takových zemí „carbon tax”, uhlíkovým clem. Už od roku 2023 bude uvaleno na elektřinu dováženou ze zemí mimo EU a na výrobky z energeticky náročných průmyslových sektorů. Tedy na cement, ocel či chemické produkty. Následně by mělo být aplikováno na veškerý import do Evropské unie. Takže nám časem podraží všechno. Pro záchranu planety.

Celkový dojem, který z Green dealu čiší, je plánovitý regres. Návrat životní úrovně lidových mas někam na přelom 19. a 20. století. Do doby, kdy maso bylo pouze v neděli, slušné šaty cenným majetkem a v zimě se vytápěla pouze jedna místnost v bytě či domku.  Ostatně dost přesně právě na tuhle dobu poukazuje jedna část plánu, bod nazvaný „Zajištění zdravé a udržitelné meziměstské a městské mobility”. Předpokládá zdvojnásobení železniční přepravy a ve městech i příměstí klade důraz na cyklodopravu. Tak, jak to měli naši pradědové před 1. světovou válkou. Na kole za prací do Kolbenky, na výlet jednou ročně s rodinou vlakem… Pro záchranu planety.

Je to stejně zvláštní spolek, tahle EU. Nějak se nám od doby, kdy jsme do ní vstupovali jako suverénní stát, pro snazší pohyb zboží a lidí přes hranice, pozměnila. Je to, jako bychom vstoupili do svazu chovatelů králíků. Po počátcích, s hromadným nákupem sena, zlevňujícím žrádlo pro chovanou havěť, by začalo vedení přicházet s nesmysly, o kterých při vstupu nebyla řeč. Třeba abychom žili ve stanu u králíkárny, stali se vegany a ve svém stanu povinně ubytovali všechny bezdomovce kolem. Jak by na to reagoval každý normální člověk? Buď by třískl do stolu, že ty nové hovadiny prostě dělat nebude, anebo tiše mávl rukou a spolek opustil.

Je nejvyšší čas. Pro záchranu nás.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...