10.10.2020
Kategorie: Politika

Senátní volby: Fatální výprask vládních stran

Sdílejte článek:

COM

Všechny tři strany, které se ušpinily buď účastí v Babišově vládě, nebo její podporou, dostaly v senátních volbách od voličů fatální výprask. Pravdou ale je, že se tím prakticky nic moc nemění – opozice měla v senátu i doposud pohodlnou většinu, kterou teď jen výsledek voleb upevnil.

Jediný získaný mandát z 27 obvodů pro vládní kandidáty. A ještě jen díky tomu, že na Karvinsku proti sobě ve druhém kole stáli kandidát ČSSD s kandidátem ANO, takže jeden z nich vyhrát musel. Komunistům neprošel ani jeden kandidát do druhého kola, tento víkend už byl bez nich. To vše nemá v historii senátních voleb obdoby.

Takový debakl nelze vykládat jinak, než že voliči, kteří přišli k urnám, mají současné vlády plné zuby. Od Babiše jistě uslyšíme, že jich bylo jen necelých 17 procent. To je sice fakt, ale těm ostatním nestálo ANO a ČSSD ani za to, aby k volbám vůbec šli.

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci, která se týkala opatření proti šíření koronaviru, řekl, že podrobně výsledky voleb zatím komentovat nemůže. „Teď to nesleduji, od rána řeším covid. Ale pevně doufám, že budeme všichni spolupracovat a nikdo nebude bezdůvodně odmítat, co vláda navrhuje. Ale samozřejmě budu akceptovat každé rozhodnutí Senátu,“ podotkl k povolební proměně horní komory parlamentu.

Účast je v druhém kole senátních voleb jen nízká, v některých okrscích je pouze v jednotkách procent. Naopak o něco větší zájem voličů se projevil v některých obcích, kde mají kandidáta na senátora. Šlo o čtvrtou nejnižší účast v druhém kole voleb. Přišlo 16,7 procent voličů, nejméně v Karviné, 7,7 procent. Nejvíc pak v Praze 5, kde bylo 25,5 procent.

Do Senátu se dostal například David Smoljak, Marek Ošťádal nebo Ivo Třesl. Již minulý týden v prvním kole vyhrál Zbyněk Linhart. Za ODS zasedne v horní komoře Ondřej Šimetka nebo Tomáš Fiala. V Brně pak porazil bývalou ombudsmanku Annu Šabatovou Roman Kraus. Za koalici občanských demokratů, STAN i TOP 09 bodovala Miroslava Němcová nebo Tomáš Třetina. Neuspěl naopak Michael Žantovský. Velmi dobrou zprávou je i volební porážka Milana Štěcha. 

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 3,90 out of 5)
Loading...