26.6.2019
Kategorie: Společnost

Odvolací soud: Ráth je vinen!

Sdílejte článek:

COM/ČN

Odvolací pražský vrchní soud potvrdil vinu bývalého hejtmana Davida Ratha v takzvané první větvi jeho korupční kauzy. Rozhodl také o tom, že se na manipulacích s výběrovými řízeními na zakázky Středočeského kraje podíleli bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr. Předseda senátu Petr Zelenka nyní přednáší pravomocný rozsudek. Rath ani Kottovi dnes k soudu nepřišli.

Největší korupční kauza v novodobé historii Česka tak končí. Zdůvodnění přednese soudce v následujících desítkách minut.

.

Podle obžaloby Rath na úplatcích na stavební a zdravotnické zakázky vyinkasoval 16,2 milionu. Dalších šest milionů měl domluvených, ale kvůli zatčení si je už nestihl převzít. Ratha dopadli detektivové v květnu roku 2012 se sedmi miliony v krabici od vína. Právě když odcházel od manželů Kottových.
 .
Policisté tuto trojici před tím déle než půl roku sledovali a odposlouchávali – i pomocí skrytých mikrofonů v kuchyni Kottových. Podrobně zmapovali, jak skupina nadhodnocovala zakázky, aby vytvořila polštář pro milionové úplatky. Celkem si Rathova skupina podle policie nasmlouvala úplatky ve výši 42 milionů.

.

Například z plánované rekonstrukce zámku v Buštěhradu u Kladna měl Rath s Kottovými dostat 24 milionů od vítězné stavební firmy (sedm milionů z tašky na víno byla první část). Za vybavení nemocnic v Kolíně a v Kutné Hoře zdravotnickou technikou převzal Rath 168 tisíc eur.

.

V celé kauze se jedná o osm zakázek. Kromě Ratha a Kottových jsou mezi obžalovanými především manažeři stavebních a zdravotnických firem.

Rathovi uložil prvoinstanční soud trest 8,5 roku vězení. Kottovi dostali o rok méně.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...