3.6.2023
Kategorie: Ekonomika

Sekyra jest zatnutá hluboko

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Schodek státního rozpočtu je na konci května katastrofální. Elektrikář v čele Ministerstva financí svým amatérismem způsobuje škody větší, než vytvářela covidová mafie v době vládnutí Andreje Babiše. A to je co říct, protože Babiše k tomu částečně dovedlo prapodivné působení Leyenové v křesle předsedy Evropské komise. Jí dohodnuté ,,kontrakty“ s Big Pharmou zdevastovaly více národních rozpočtů a dosud v tom částečně pokračují,. Nicméně bez nákupu vakcín a různých uzavírek provozoven, podniků a průmyslových areálů by Babišem způsobený deficit nebyl tak výrazný, jak se to daří Stanjurovi.

Na schodku nenese vinu jen jeden člověk, byť je sebeneschopnější. Pod státní rozpočet se podepisuje více lidí, byť část z nich je v zákrytu. Jisté je, že nad logikou a ekonomickým uvažováním v případě Pětikoalice jasně vítězí politika. Proukrajinský fanatismus Fialovy vlády okořeněný výrazně proamerickou rétorikou a doražený eurounijní rozhazovačností a zanícením pro Green Deal ukrajují každý den nemalý plátek z naší životní úrovně. Přestože to prozatím české rodiny pociťují spíše okrajově, o čemž svědčí vyprodané dovolenkové zájezdy či stále dostatečně vykonávané mimopracovní aktivity, ke spoření v mnoha oblastech už sáhnula absolutní většina Čechů. Jejich úspory se za vlády Pětikoalice snížily minimálně o 20%, ovšem kdo žádné neměl, jede ještě více nadoraz.

Poslední dobou stále častěji slyšíme stížnosti na existenci seniorů pobírajících důchody, samoživitelky a sociálně nedostatečně zajištěné rodiny. Oproti tomu je nám předkládána složitá situace ukrajinských rodin žijících nově u nás. Kdo má ve své blízkosti nově vzniklou komunitu Ukrajinců, jistě si všímá jejich chování. Rozdělané ohně v parcích (například pražské Vysočany), postávající kouřící skupinky matek i celých rodin, hlučné vystupování a značná neúcta ke svým hostitelům jsou na denním pořádku. Pravdou je, že ukrajinští starousedlíci se většinou od těch nových jaksi straní a často je ve chvílích opileckých eskapád snaží uklidnit či důrazněji eliminovat. Nechtějí být spojováni s ostudou, kterou tito Fialovi ,,Novočeši“ dělají. Problémy vznikají i mezi dětmi. Agresivita a namyšlenost malých Ukrajinců nemá obdoby a jejich rodiče často moc klidu na dětských hřištích nepřidají.

Nerovnost mezi přístupem státních úřadů k našim důchodcům a k Ukrajincům je dalším olejem přilévaným do ohně. Přidáme li i drancování státní pokladny vyzbrojováním režimu Zelenského a zasílám ,,pomoci“ Kyjevu v různých podobách, je vcelku jasné, že přemýšlející část národa, což se netýká takových exotů, jakými jsou zarputilí příznivci Pětikoalice, prostě začala být na modrožluté fangle a samotné Ukrajince alergická. A to i přesto, že řada Ukrajinců tady dře a drží například stavebnictví při životu. Bez tzv. ,,úkáček“ bychom se jen tak v tomto oboru neobešli. Jenže díky vládě jsme se dostali do situace, kdy je složité odlišit nové příchozí od již dříve integrovaných a dodržujících naše zákony. A za příživníky tak jsou považováni neprávem všichni. Přitom ti, kteří tu jsou dlouho, většinou o žádné dávky nežádají. Abychom byli realisty, pro jejich rodinné příslušníky, kteří za nimi přijeli až nyní, to samozřejmě neplatí.

Zpět k rozpočtu. Ministr zahraničí Lipavský se ohradil proti úsporám po jeho ministerstvu požadovaných. A přidávají se další členové vlády. Šetřit na sobě kvůli deficitu nechtějí, hledají, jak ohoblovat lid. ,,Diplomaté“ nemají na kom, pouze na svých zaměstnancích. Přestože je tento resort momentálně díky diletantismu svého šéfa naprosto kontraproduktivní a jeho působení připomíná pochod stáda slonů porcelánovým skladem, Lipavský redukovat náklady odmítá. Podobně je na tom ministryně války Černochová, která stojí za nákupy nové techniky, která nám bude k ničemu. Pokud nikoho nenapadneme, nikdo nezaútočí na nás. A americká přítomnost tady bude pouze vytvořením cílů pro případnou ruskou sebeobrannou palbu. To jen proto, že vedení NATO (vnímejte spíše Pentagon), vytváří prostředí pro evropskou válku. Kéž by ji Rusové v případu napadení přenesli na americký kontinent a arogantní Američani a Kanaďané (ne ti prostí) by zažili to, co připravují pro nás.

Další resorty se k šetření také moc nemají. V oblasti sociální sáhnula vláda na valorizace důchodů, přestala je vyplácet a zpožďuje platby. Čekají se další škrty, ale v době prvních důsledků Green Dealu už moc možností není. Na řadu tak přichází zdravotnictví, jehož úroveň se stabilně snižuje, naopak ceny za řadu zákroků letí nahoru, školství, které má být základem vzdělání národa. Ministerstvo průmyslu a dopravy moc možností nemá. Průmysl v pravém slovu neexistuje a silnice jsou v dezolátním stavu už mnoho let, tam se šetřit více nedá. V kontrastu s tím je 50 mld, které budou vyhozeny oknem při výměně dokladů s rodnými čísly za ty s jakýmisi kódy. A tak jedinou položkou, ke které vzhlíží Stanjura, jsou daně. Blíží se jejich vyčíslení středními a velkými podniky (na konci června), ovšem zázraky nečekejme. Naopak realitou budou snahy navýšit stávající daně úplně na nejvyšší možnou hranici. Až teď se začíná točit kolotoč. A věřte, bude to jízda. Zvedne se žaludek i těm otrlým.

Jindřich Kulhavý

 

Kterému politikovi nejvíce věříte? (můžete vybrat až 3)

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...
Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...
40 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)