16.2.2023
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

Ukrajina, plyn, transit a peníze, co nesmrdí

Sdílejte článek:

MARTIN KAVKA

Ukrajina inkasuje od Ruska miliardy dolarů ročně za tranzit plynu do Evropy. Ten se navíc od 15.2 navýšil na 35 miliónu m3 za den. Stejně jako Ukrajina navýšila poplatky za tranzit plynu. Nemluvě o to, že Ukrajina ruský plyn potřebuje i pro svůj průmysl a výtopny.

Další miliardy dolarů inkasuje Ukrajina za tranzit zboží, které jde do Evropy přes železnici v Rusku, ze zemí jako je Kazachstán, odkud jdou do Evropy ropné produkty, potraviny a uhlí do Polska. Samozřejmě z tohoto tranzitu má profit i Rusko.

40 procent spotřeby PHM ukrajinské armády kryje Lukoil z rafinérii v Bulhaharsku, přičemž ropu bere z Ruska.

Pivovar Carlsberg, který působí v Rusku, převedl z Ruska 4 miliony dolarů na Ukrajinu.

Ruští novináři se zeptali Putina, jestli to není problém, když Rusko financuje ukrajinskou armádu, načež Putin odpověděl, že peníze nesmrdí. “My jsme pro ně agresor, ale klidně si berou peníze od agresora. A přestože my jsme pro ně agresor, tak peníze od nás si berou, protože peníze nesmrdí”

Ale to nejspíše skončí 16.3., kdy je setkání Putina se zástupci průmyslu v Moskevském domě hudby, právě kvůli tomu, že z Ruska na Ukrajinu plynou ročně desítky miliard dolarů.

Vzpomínám si, jak ještě v roce 2021 Ukrajinci křičeli, že spuštění NS2 je proti zájmům Evropy, protože by to znamenalo konec tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu a tím i příjem do státní pokladny Ukrajiny, což ovšem Ukrajinci obhajovali tím, že jde o energetickou bezpečnost. Ale důvod byl ekonomický…

Kritice čelí projekt také ve střední a východní Evropě. Trasa plynovodu se totiž vyhýbá Polsku a Ukrajině, které tak nebudou dostávat tranzitní poplatky a přijdou rovněž o část svého diplomatického vlivu. (https://ct24.ceskatelevize.cz/…/3344538-dohoda-o-nord…)

Po roce války na Ukrajině se ukazuje, že válka je tam, kde byla před rokem. Jen jsou prázdné sklady armád NATO a USA i přes všechny proklamace daly najevo, že jejich finanční pomoc nebude trvat věčně. Ukrajinci potřebují úspěch na bojišti, ale….., i když se u nás píše, že jsou to Rusové, kdo je na konci sil, tak opak je pravdou. Ukrajinci sahají do rezerv, násilně odvádějí i šedesátileté může, sedmnácti a osmnáctileté chlapce, ale dokonce i čtrnáctileté. A tohle není výmysl ruské propagandy. Tohle jde najít na Telegramu od samotných Ukrajinců, v opozičním ukrajinském tisku, jako je strana.ua. A nemylte se, opoziční, opravdu neznamená proruský, jak se občas dočtete v našich médiích. On i ten oficiální tisk ještě celkem nedávno dokázal být kritický, do přijetí ukrajinského zákona o médiích, který kritizoval nejen mezinárodní syndikát novinářů, ale také, překvapení, EU. Podobně to lze najít v západních médiích, ale jak jsem si všiml, tak naše média jsou schopna ignorovat tyto zprávy i ze CNN, když se to nehodí do jejich výkladu.

Dnes na Ukrajinské pravdě vyšel článek ohledně dekolonizace ukrajinské kultury. Dekolonizace od čeho? No přeci od Rusů. Článek vyšel jako reakce na to, že po celé Ukrajině se vyhazují z knihoven knihy rusky psané a ruských autorů a selektuje se kdo je ruský autor. A tyto knihy končí ve spalovnách.

Knihovník z Kyjeva tam popsal v čem je problém “derusifikace”

“Přivlastňujeme si ruské autory. To, že se ten autor narodil na Ukrajině, nebo zde žil, neznamená, že byl Ukrajinec. Jenomže tito autoři byli Rusové, psali rusky, malovali pro Rusko, stavěli pro Rusko a hlavně ani neměli ukrajinský původ. Mnohdy to byli Gruzínci, Arméni, Turci, Řekové, Němci, ale i Ukrajinci, kteří se se cítili součástí Ruska.

Já to neumím přesně přeložit, ruský nemusí být ruský. Ruský může být něco co je ruské, jako takové anebo ruský, jako součást kulturního okruhu, státní příslušnosti. Možná proto ani v češtině není slovo.

Nicméně to je jedno, tento článek zmizel a byl nahrazen článkem o pobouření Ukrajiny, že muzeum Musée d’Orsay v Paříži uspořádá kulatý stůl o ruském umění 19 století. Zvlášť, když do diskuze jsou zařazení umělci, kteří se sice narodili v Rusku, ale na území dnešní Ukrajiny, takže to nejsou Rusové, ale podle Ukrajinců Ukrajinci.

Možná něco, jako minule, kdy tam psali, že Oděsa a Mariupol byly vždy ukrajinské. Problém je, že obě města založila carevna Kateřina II. po té, co tam odsuď byli vyhnáni Turci a tyto oblasti osídleny a to německým, ruským a řeckým obyvatelstvem.

Myslím, že tohle samo o sobě řekne mnohem více, než tisíce slov.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,91 out of 5)
Loading...
19 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)