29.4.2021
Kategorie: Společnost

Za svobodu projevu

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

CIRTKOVASnad už dnes přijde ve sněmovně na přetřes návrh skupiny poslanců na novelizaci trestního zákoníku, která by přinesla nový trestný čin: porušování svobody projevu. Tohoto skutku by se dopustil (zjednodušeně řečeno) provozovatel velké, všeobecně používané sociální sítě, který by zasahoval do svobody projevu uživatelů neoprávněným mazáním, zakazováním či znepřístupňováním jejich příspěvků.

Ač se to na první pohled nezdá, jde o návrh přelomový a také o jeden z nejdůležitějších legislativních návrhů právě probíhajícího volebního období.

Plyne to už ze samotné podstaty zájmu, který má být novým trestným činem chráněn: máme jen málo důležitějších hodnot než svobodu projevu. Protože pokud o ni přijdeme, jak budeme bránit ty ostatní? Jak budeme poukazovat na jejich porušování, jak budeme kritizovat jejich omezování?

[ad#article_et21]

Bez svobody projevu zmizí svoboda jako taková. Ostatně, připomeňme si režimy, kde občané také disponují nejrůznějšími právy, ovšem jen na papíře; chybí jim ale svoboda hlasitě se ozvat, když jim jsou jejich práva upírána.

Společnost dnes čelí novému fenoménu sociálních sítí, soukromých subjektů mocnějších než leckterý stát nebo nadnárodní korporace. A jako každá moc, i jejich moc by měla být kontrolována.

Způsoby, jak toho docílit, se teprve začínají hledat. Problém nicméně nabývá na naléhavosti; kdo z vás problematiku sleduje, ví dobře, jak obludných rozměrů už dosahuje, a to je bohužel teprve začátek.

Jedním z uvažovaných způsobů je povýšit svobodu projevu mezi zájmy chráněné trestním právem. A právě to je obsahem navržené změny trestního zákoníku.

Doporučuji velmi, velmi pozorně sledovat hlasování o tomto návrhu.

Kdo je pro?

A kdo je proti?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...