21.3.2020
Kategorie: Politika

Populista a diletant v boji s virem

Sdílejte článek:

JIŘÍ FIALA

… je totéž jako hasič s plným kýblem benzínu v boji se šířícím se ohněm.

Babišovi zjevně jeho PR management poradil, že když bude hodně vidět, tak na sebe strhne pozornost i následnou vděčnost za vyhranou válku s virem.

Zapomněli mu sdělit i opačnou stranu mince : Totiž že jeho hloupost, neschopnost a diletantství, denně v přímém přenosu před miliony obyvatel, rozhodí nakonec i ty skalní naivy, kteří v něm dosud viděli úspěšného manažera, co zbudoval mocné impérium.

Jeho manažerské schopnosti máme denně na očích. Jejich výsledky rovněž. S těmi že by byl schopen vybudovat něco jiného než jen zahradní chatku na nářadí ?

V nouzi poznáš přítele, v nouzi poznáš také charaktery a schopnosti lidí.

Dokud svítí sluníčko a můžeme žít z předchozích zásob, dotud to funguje.

A pak si přijde virus, co nejde ani uplatit, ani zastrašit – a řádí si, jak chce – a ještě demaskuje to, co prozíravější viděli a věděli dávno : Totiž, že Babiš je mužem dávné minulosti, přesněji, 50. let, jejichž myšlení a slovník nikdy neopustil (tedy, pokud vůbec nějaký slovník má, protože dát pro něj dohromady logicky vystavěnou, kloudnou větu, je zjevně úkolem nad jeho běžné možnosti).

A narážíme na podstatu populismu : Selže vždy v zátěžových situacích (a v těch nezátěžových může vládnout naprosto kdokoliv, protože ani ten nejneschopnější ředitel nepoloží běžící firmu během jednoho roku), protože nic jiného než slibovat nesplnitelné a podplácet voliče neumí. A nejen voliče – ale i své stoupence všude ve státní správě. Ta je pak logicky přehlídkou neschopnosti a diletantství.

Ministrem zdravotnictví má nezkušeného kluka, sice slušně vypadajícího, ale bývalého hudebníka a skladatele, jak sám o sobě píše, který je zjevně se silami, i rozumem v koncích.

Pak nařizuje lidem nesmysly, jako zákaz vycházet do přírody bez roušky, které stejně nezajistil a nemá a není je kde koupit, přičemž o funkčnosti těch ušitých z látky odborníci úspěšně pochybují.

Je ale pravdou, že virus Babiše totálně demaskoval. V přímém přenosu tak vidíme neschopného, zmateného a zaskočeného populistu, kterému najednou nefungují rady jeho PR manažerů, nebo se dokonce obracejí proti němu.

Rád bych ale veřejnost upozornil na typicky stalinistické myšlení tohoto “liberála”, za kterého se on sám prohlašuje a které v současnosti naplno projevuje.

Věty jako např. “musíme za všech okolností zajistit výrobu” – jako bych slyšel ještě od Husáka, v zimě 1979, kdy celá ekonomika – kvůli mrazu – najednou stála, ačkoliv jsme na něj byli – jako každoročně – dokonale připraveni. Asi jako teď na virus.

Všimněte si nejen toho, co je výsledkem – totiž pravý opak, že nakonec – a logicky – jeden závod zavírá za druhým, včetně toho největšího, mladoboleslavské Škodovky – ale také toho, co je pro údajného liberála (tak se sám tituluje) Babiše “výrobou”. Totiž jen průmysl, ideálně těžký – stejně jako ani ne pro Husáka, ale ještě pro Gottwalda se Slánským.

Ač každý ekonom ví, že tržní ekonomiky se od těch direktivně řízených liší mimo jiné také tím, že naprostou většinu národního důchodu vytvářejí ve službách, nikoliv v průmyslu – a na ty Babiš zaútočil především a hned v první řadě, za zdroj bohatství je asi nepovažujíc….

Jako bychom měli dosud Gottwaldovu první pětiletku.

Dalším typickým rysem estébáka je – absolutní nespolehlivost a nevěrohodnost všeho, co prohlásí, slíbí, nařídí, udělá.

Už za 5 minut tomu nemůžete věřit, protože on sám to zpochybní,  což vytváří absolutní anarchii a všeobecný zmatek.

Když k tomu přidáte “organizační schopnosti” lidí, kterými se výhradně obklopil, pak máte výsledný obraz zkázy.

Denně tak před národ vystupuje parta nedůstojných, neoblečených a zmatených diletantů, kteří se hrozí toho, co sami dělají a za co jsou odpovědni – a svou paniku přenášejí na ostatní, ač jejich ujišťování a výzvy směřují přesně opačným směrem.

Nevím, co přesně má Babiš za lubem, dost možná to neví ani on sám, ale děsím se jeho ujišťování o kompenzacích tisícovkou miliardy vůči všem poškozeným firmám – protože to už jsou 2/3 národního důchodu – a kde to hodlá vzít ?

Rozhazování z cizích kapes mu vždycky šlo ze všeho nejlépe. Tady rozhazuje z našich.

Ta vláda taky může skončit tím, že pandémii u nás nejen nezabrání, ale že k ní přidá i to, co jinde není – totiž hospodářskou dezorganizaci a následný společenský propad, který obvykle končí sociálním výbuchem.

Když už Babišovi jeho PR poradci radí, ať je všude vidět, že ho to proslaví a přinese mu to veškerou slávu vítězného boje s virem, pak by mu také měli ukázat obrázky vůdců, kteří – s populismem –  neuspěli :  Mussoliniho pověšeného za nohy nebo Hitlera spáleného v podzemním bunkru.

A jak ty dva státy po jejich vládě vypadaly, má celé lidstvo navždy před očima jako dostatečně silné varování a výzvu navěky.

K tomu, aby to už nikdy nepřipustilo…

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 2,83 out of 5)
Loading...