26.1.2023
Kategorie: Politika

Boj vrcholí, držíme Ti palce republiko

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Dnešním dnem vrcholí snaha dvou nejúspěšnějších kandidátů na post prezidenta republiky. Náhle uzdravený Petr Pavel částečně zaplnil Staroměsttské náměstí, aby poté stihnul první trochu korektnější debatu na Prima-CNN. Andrej Babiš naopak po výhružkách a extempóre v Jablonci, kdy ho agresivní fanoušci generála Pavla nenechali ani dojít na místo konání mítinku, ukončil již dříve kontaktní kampaň s voliči. V kontrastu s tím nečekaně přišel do ČT a zmateného Petra Pavla svým způsobem i přes obrovské nasazení moderátora ve prospěch protikandidáta zesměšnil. Nikoliv chováním, ale spíše znalostni politického a ekonomického prostředí.

Zítra je pátek, otevřou se dveře volebních místností a po dva necelé dny se budete moct rozhodnout o své blízké budoucnosti. Petr Pavel představuje spojení Hradu s komorami Parlamentu ČR, kde má Pětikoalice prostě navrch. Andrej Babiš je tváří i hlavou hnutí ANO, přičemž se příliš nemůže opřít ani o lavírující SPD s Okamurou v čele. Ten se poslední dobou chová zvláštně a zcela nepochopitelně pro většinu příznivců SPD se přiklámí ke spolupráci s Fialou. Možná tím právě svou stranu pohřbívá, protože v zákulisí posiluje nově utvožená PRO, která v dalších parlamentních volbách múže odeslat tápající SPD do propadliště dějin.

Jestliže se zdá, že má Petr Pavel náskok, což díky mediálnímu protěžování vypadá jako jistota, pak sázkové kanceláře vyhlašují změnu v počátečním trendu a šance obou kandidátů se vyrovnávají. Podpora Pavla je zjevná u obvyklých liberálů z uměleckého světa, ovšem lidé,kteří umí počítat, se Pavlova tažení na Hrad hrozí. Přesto mezi jeho fanoušky najdete i ty, kteří bez ostychu pobírali různé podpory v době pandemie a zneužívali situace k dvojím příjmům, aby nyní nemohli Babišovi přijít na jméno.

Babiš má těžší pozici, na rozdíl od Pavla vedl zemi v nejtěžší době a zdaleka ne vše bylo ideální či některá opatření únosná. To mu nadělalo dost nepřátel, navíc Fiala na něm 8 let nenechával nit suchou. I přes Antibabiše mu do Parlamentu a vlády musel pomoct svým čarováním s předvolebními koalicemi předseda Ústavního soudu Rychetský a výhra nebyla zrovna výrazná. Respektive nebyla by žádná, když by Top09 a Piráti ze Sněmovny po právu vypadnuli. Výsledky tomu odpovídaly. Z toho vyplývá, že Babišovi zůstalo relativně dost příznivců a může Pavla přetlačit. Podobnou situaci jsme tu měli v době duel Drahoš-Zeman. Jak to dopadlo, to už víme.

Zítra a v sobotu se tedy můžete rozhodnout mezi válečníkem Petrem Pavlem a starým politicko-podnikatelským harcovníkem Andrejem Babišem. Mezi Fialovo klikou a částí opozice. Mezi extrémně profitujícím ČEZem na Vašich peněženkách a ČEZem dodávajícím elektřinu Čechům za solidní ceny. Mezi ukrajinizací a snahou ovlivnit přiblížení se k jednání o míru. Mezi brannou povinností a zůstáním mužů u svých rodin. Mezi americko-unijním řiťolezectvím a pokusem udržet státní svrchovanost. Mezi politickou naivností a již existujícími kontakty se zahraničními hlavami státu. U Pavla víte přesně, na čem jste. U Babiše jste naprosto v nejistotě, s čím přijde. Tak to prostě je a záleží na Vás, jak se rozhodnete. Nakonec bude stejně důležité, kdo a jak poctivě bude počítat odevzdané hlasy. A upřímně, to považujeme za velmi nejistou proměnnou, která může i z dalších voleb udělat frašku. Všichni víme,kam až dosáhnou prsty Sorose. Tak Ti národe držíme palce.

Jindřich Kulhavý

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,34 out of 5)
Loading...
50 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)