13.8.2022
Kategorie: Ekonomika

Pohádka o ropovodu Družba – epilog

Sdílejte článek:

JINDŘICH RAJCHL

Tak nakonec ropa do Česka Družbou poteče. Našla se totiž banka, která platbu Ukronaftě i pres sankce zprocesovala. Konkrétně to je nizozemská ING.

Zdálo by se, že naše pohádka dospěla ke šťastnému konci. Já to tak ovšem nevidím.

Za prvé se totiž v plné nahotě projevila naprostá nesmyslnost evropských sankcí vůči Rusku. Jakmile jsme totiž zavedli sedmý sankční balilček, tak jsme hned den poté začali hledat banku, která ty sankce tak nějak obejde a platbu akceptuje. Připomíná mi to chování patnáctileté puberťačky, která napíše smsku svému klukovi, že už ho v životě nechce vidět a za 5 minut běží k telefonu, aby napsala jeho kamarádovi, aby jí s ním domluvil rande, prototože bez něho nemůže žít. Řiká se, že v politice se vám nemůže stát nic horšího, než když začnete být směšní. Myslím, že EU tohoto bodu právě dosáhla. Putin se musí v Kremlu nad naším jednodenním siláctvím královsky bavit.

A za druhé tohle bohužel není konec. Podle šestého sankčního balíčku máme na dovoz ropy z Družby osmiměsíční výjimku. Ta skonči někdy na přelomu ledna a února. Pak už nedostaneme z Ruska ani kapku. A to bude teprve konec. Konec, který opravdu šťastný nebude.

 

Jindřich Rajchl

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 votes, average: 4,93 out of 5)
Loading...
52 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)