6.6.2023
Kategorie: Společnost

“Umělci” prý nemají peníze

Sdílejte článek:

DANIEL VAVRA

Pod okny před Ministerstvem kultury demonstrují umělci, že mají málo peněz a chtějí přidat a mít nižší DPH. Že to prý dělají z lásky k občanské společnosti a zadarmo a my jim to nechceme zaplatit, když nechtějí dělat “komerci”. Že je stresuje, že nemají na složenky a musí každý měsíc něco dělat, aby na ně měli, že dostávají málo dotací a grantů. Že překladatelé umělecké literatury nemají na chleba (a bude hůř přátelé).

Divadla jsou plná, přesto dotovaná. Stát dotuje desítky časopisů o kultuře. Film je dotovaný. Galerie jsou dotované. Máme tu státní operu, státní filharmonii, státní divadla. V televizi se udílejí divadelní ceny, filmové ceny, literární ceny. Dotované. Mladí výtvarní umělci chtějí za svoje díla často víc peněz než se dají pořídit v aukci klasici. Ale to je málo!

Zajímavé. Dostávají dotace jiní hudebníci? Zpěváci country, rockeři, rappeři, technaři? Ne. Dotávají dotace časopisy o hrách a hudbě? Ne. Herní časopisy, tedy komerci, tu máme dva. Oba dva živoří a jejich vydavatelé je vydávají z nostalgie jako koníček. Nikdo na tom nevydělává a pochybuji, že kdokoliv tam pracuje, to má jako hlavní zdroj svého přijmu. Dotace nedostávají ani o ně nežebračí. Nikomu neříkají, že když zaniknou, bude to konec kultury. Tolik k hnusné komerci.

Je to demonstrace lidí, kteří se mezi sebou utvrdili v tom, že dělají něco lepšího než ostatní, že jsou chytřejší, umělečtější, kulturnější a důležitější pro “duši” národa (kterým často opovrhují), než ostatní a proto by jim to ti ostatní měli zaplatit. Oni to naprosto otevřeně říkají a vůbec si u toho nepřipadají divně.

Pocit nadřazenosti toho, co dělají oni, nad pokleslou kulturu zbytku, z nich doslova stříká. Společně s frustrací, že ti co dělají “komerci”, se mají líp.

Teď tam slečna povídá, že aby “člověk z vyloučené lokality napsal román, který společnost potřebuje, je naprostá utopie”. Proč? Co tomu člověku brání, aby si každý večer sednul a psal? A proč by měla společnost platit romány, které nikdo nečte? Ročně zde vyjde několik tisíc knih.

Teď jsem zjistil, že mi tu budou do dvou hodin dělat happening a vyhrávat nějakou muziku. A já, jakožto umělec, který se tu snaží tvořit a už dávno jsem v nejvyšší sazbě DPH, nebudu moct ani otevřít okno. A to jsem i ceny dostal! A živím svou tvorbou stovky jiných umělců.

 

FB

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
76 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)