2.6.2023
Kategorie: Politika

Maďarsku sebereme hlasovací práva i předsednictví a budeme se dál tvářit, že stojíme na demokratických principech

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Pro Maďarsko se chystá v Evropském parlamentu ostrá grilovačka okořeněná tou nejpálivější maďarskou paprikou. Na výsledném guláši si ovšem nepochutnají Maďaři, ale naši láskyplní europoslanci z levice, kterých je v Evropském parlamentu jako malých psů. Hrozí, že Maďarsko přijde o hlasovací práva i o předsednictví v Radě Evropy, hlásí server Politico. A vyvstává nám tu takový malý bolehlav, s kterým bychom se měli umět popasovat. Jen nevím jak. No dobře, dobře, vím, ale to je neproveditelné.

Podívejme se na to přes USA. Kde je slabost Evropské unie? A kde je síla Spojených států, kam různí Farští jezdí na studie federalizace, a přesto ji nechápou? V jednom státě USA jsou potraty povolené, v druhém velmi omezené, v jednom státě si mohou lidé pěstovat konopí dle vlastního uvážení, v druhém za to ženou lidi do kriminálu jako u nás, v jednom se LGBT a další progresivní záležitosti prosazují horem dolem, v druhém je to na hranici legality. Ač si o USA myslím všelicos nelichotivého, jsem si jistý, že tam neprobíhají pokusy umlčet jeden celý federální stát, zbavit ho hlasu, odstranit ho z rozhodovacího procesu (nemluvím o jednotlivcích, ti už jsou v USA také často prohánění jako nadmuté kozy a jsou patrné snahy je umlčet). Protože Američané by se prostě vzduli. Na něco takového jsou hákliví. A oprávněně.

A v Evropské unii? Tam chceme všechno až do absurdity sjednotit. Nehledíme na jedinečnost jednotlivých států a obyvatel, chceme všechno jednolité, šedivě předvídatelné. A pokud se nějaký stát byť jen trochu odkloní od bruselské linky, už tu máme úderku pirátského střihu, která neváhá okamžitě označit jednotlivou vládu země za novofašistickou (viz jejich burácení o fašismu, když v Itálii vyhrála nynější premiérka Meloniová, jejíž politika nemá s fašismem vůbec, ale vůbec nic společného, přesto tak byla našimi věrnými korzáry opakovaně označena). A hned všechno trestat, vymýšlet restrikce, pokuty, dohadovat se, jak popřít základ vší demokracie a sebrat jednomu státu hlasovací práva nebo dokonce předsednictví Rady Evropy – příkladně pirátské, pusťte nás na ně. Což vede a povede k jedinému. K odporu, k protibruselské rétorice i politice. Žij a nech žít, to my neumíme.

Tím hlavním důvodem pro trestání Maďarska, jak jsem vyčetl, je zákaz propagace LGBT komunity nezletilým. Jen zákaz propagace (z čehož usuzuju, že v Maďarsku budou muset dát na index prakticky celou nynější produkci hollywoodských filmových studií). Proč si zpupný Brusel myslí, že má právo se montovat do vnitřní politiky Maďarska? Tamní vláda Viktora Orbána, která vzešla z demokratických voleb bez porušení pravidel, je postavená na konzervativních kořenech. Většina populace Maďarska si dle výsledků ve volbách přeje právě takovou cestu. Proč si Brusel myslí, že on ví víc? Je to taková ta slepá elitářská politika, kterou určuje sociální bublina Bruselu? My jsme ti ne zvolení, ale rovnou vyvolení. Takhle to v Bruselu chápou?

V USA, té výspě progresivní politiky, se stát Florida sekl a zavedl podobný zákon jako Orbán v Maďarsku. Tedy zákaz výuky o sexualitě takovým tím progresivním stylem – je několik desítek pohlaví a operace na přeměnu pohlaví je řešením problémů v pubertě. Jistě, tamního guvernéra DeSantise ženou jako nadmutou kozu, ale rozhodně mu neupírají práva stran zásahů do federálních struktur, na které má jako guvernér právo. Že by se zbytek států USA domluvil a Floridu jako celek za to odpojil od federálních peněz? Že by Floridě sebraly hlas v rámci celé federace? Absurdní představa, kterou my tu ovšem zažíváme se vším všudy. A nepřijde nám to divné. Je totiž normální šikanovat jeden stát za jeho vnitřní politiku.

A ano, pak jsme ve stavu, kdy se naprosto běžnou součástí vnitrostátních politik jednotlivých zemí stává protibruselská guerrilla. Protože Brusel prosazuje svou vůli na úkor samotných států. Bere jim peníze (Maďarsku v reakci na zmíněný zákon o propagaci LGBT politiky stopl Brusel peníze z fondu obnovy po covidu… které šly fakticky do politiky zeleného fanatismu, na žádnou obnovu) a snaží se přijít na to, jak Maďarsku sebrat jak hlasovací práva, tak i roli předsednické země Rady Evropy, které se má chopit příští rok. Kdo se pak může divit, že protibruselské nálady v Maďarsku (a Polsku, které EU také tepe, kudy chodí) jsou tahounem tamních voleb? Jedeme na principu – zvolení do Bruselu jsou vlastně vyvolení? Chyba.

Řešení by bylo. Žij a nech žít. A k něčemu takovému my jsme ještě nedorostli. Svou roli v tom hraje i jistá pocitová nadřazenost západní Evropy nad tou východní. Naši zvolení jsou prostě jen ti zvolení, rozhodně ne ti vyvolení. A vyvolení jsou si rovnější než nějací zvolení. To ví každé prase v chlívě. Pak jsou tu jistě i užiteční osli, co naivně věří ve společné dílo, ale o těch darmo mluvit, máme je ve Strakovce denně na očích.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,77 out of 5)
Loading...
12 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)