17.4.2023
Kategorie: Politika

ODS na dalším (kolikátém už) rozcestí

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Předvolební průzkumy spřátelených i nezávislých agentur na přání ČT ukazují jedno jediné. Vládní koalice ztrácí podporu tak, že by dnes i při koaličních kandidátkách ztratila většinu ve sněmovně.

Nejprve „spřátelená agentura“ KANTAR, která pracuje pro ČT dlouhodobě. I tato agentura přiznává, že by koalice SPOLU prohrála o 2procentní body s ANO. Ve skutečnosti je to ještě horší, protože TOP 09 a KDU-ČSL by nepřekročily hranici 5 % pro vstup do sněmovny.

To „nespřátelená agentura“ Median má pro vládní strany ještě o řád horší výsledek.

 

Strana nebo hnutí %
ANO 34,5
ODS 15,5
SPD 10
Piráti 8,5
STAN 8
TOP 09 5
KDU-ČSL 4
ČSSD 4
Trikolora 3
KSČM 3
Přísaha 2
Zelení 2

 

Tento průzkum už vypadá pro vládní strany příšerně. Není se ale co divit. Začalo to tak zvanou důchodovou reformou, i když se ještě před rokem vládní strany zaklínaly tím, že na důchody sahat nebudou. Pak se začaly množit zprávy o zvyšování daní, nejprve u tabáku a alkoholu, pak přišlo na řadu zdanění „nadměrného zisku“ energetických společností. To však podle posledních zpráv až tolik desítek miliard nepřinese. A nyní se ve vládě „tvrdě“ diskutuje o DPH. Z Ministerstva financí údajně „unikla“ informace o zrušení 10% sazby DPH a zavedení nové sazby 14% místo 15%, což by přineslo další desítky miliard do rozpočtu.

Aby toho nebylo málo, někdejší ministr financí Miroslav Kalousek už je v případě rozpočtové politiky naprosto proti počínání vlády – i když je zřejmé, že i on by, pokud by byl ve vládě, měl zamotanou hlavu. A jeho stranická soudružka Pekarová Adamová si nepřeje, aby Kalousek kandidoval do Evropského parlamentu. Inu, za dobrotu (podporu Pekarové Adamové při přebírání „funkce“ v TOP 09) na žebrotu. O tom se nyní přesvědčuje i sám Kalousek.

ODS je tak chycena do vlastní pasti koalice SPOLU. Bez ní nemá za současného vedení Petra Fialy žádnou šanci na dobrý výsledek ve volbách, a právě Fialovo vedení (či vlastně nevedení) je příčinou stagnace či poklesu preferencí samotné ODS. Bude-li totiž ODS stále ve vleku „výhodné“ koalice s topkou a lidovci, ztratí zcela svou tvář. Naposledy to dokázala při komentování tak zvaných úniků kolem DPH. ODS tak tápe a bojí se. Bojí se změny a přitom bez změny ve vedení se ODS nemá šanci vrátit na někdejší preference jako silná pravicová strana. A propos- pravicová ODS- to je dnes spíše protimluv.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,61 out of 5)
Loading...
30 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)