17.1.2023
Kategorie: Historie

Podle známého mustru

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Německá veřejnoprávní televize ARD popsala éru odcházejícího českého prezidenta Zemana. Text byl čistě dehonestující, odsuzující. Akcentoval Zemanovo stáří, jeho snahu o dialog s tyraniemi, dělal z něho monstrum z východu. Na pomoc si vzal toho nejpovolanějšího. Petra Honzejka z Bakalových Hospodářských novin. Jako pozadí pro svůj popis pak ARD využila i rozlučkovou párty Milionu chvilek, která se před týdnem odehrála na Hradě.

Text německé veřejnoprávní ARD začínal tak poeticky. „Obdivovatel Putina, Trumpa a Si Ťin-pchinga po desetiletí utvářel zemi a přinesl do úřadu větší moc,“ napsala Marianne Allweiss z ARD. Jde tam slyšet tu krásnou nápovědu – kamarádí s Dlouhým Bidlem, s vlkem od Karkulky, jeho přítelem je Čurda od parašutistů, kdokoliv, koho máte zastřeného mázdrou odporu. Připravte se na pět minut očistné nenávisti. Veřejnoprávní služba od sousedů vám ji ráda dodá.

Pak se reflektory reportáže ztlumí a na scénu přijde čtenáře vyděsit Hana Strašáková, mluvčí Milionu chvilek. Ta praví, že Hrad byl postaven v 9. století. Sloužil králům a knížatům. Od roku 1918 pak jako sídlo prezidentů. V roce 1993, říká dojetím zastřeným hlasem Strašáková, nastoupil do úřadu prezidenta samostatné České republiky Václav Havel. Pak už to šlo jen z kopce, utrousí Strašáková a z oka jí skane bolestná slza. Z čehož tak nějak plyne, že Václav Klaus děti na úřadě sice mlátil, ale Miloš Zeman, ten je rovnou jedl. Obrazně řečeno, samozřejmě. I ta slza skanula z oka Strašákové jen pro navození atmosféry, samozřejmě obrazně.

Poetický začátek dobrý? Dostatečně strašidelný? Ne dost. Allweiss popíše, že chvilkaři se museli převléknout za turisty, protože na nádvoří Hradu by jim ten zlý Zeman nedovolil demonstraci. „Volají po ukončení arogance v prezidentském úřadu, návratu k slušnosti a důstojnosti a prozápadnímu kurzu,“ vysvětlila německému obyvatelstvu Allweiss.

A pak začne kanonáda.

Udělám pár defenestračních citací (ano, přímo defenestračních, co také se Zemanem jiného, jak vyplyne). Žádná z vět není vytržena z kontextu.

 

 „Tam se těžce nemocný 78letý muž léta skrývá před svými kritiky.“

„Zeman hájil ruského prezidenta Vladimira Putina až do invaze na Ukrajinu. Zakladatel české sociální demokracie nedávno telefonoval s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.“

„Zeman agitoval proti migrantům, sexuálním menšinám, energetické transformaci nebo novinářům.“

„Znovu a znovu odmítal jmenovat ministry, soudce či rektory, kteří by mu osobně nebo politicky nevyhovovali. Jde například o nejmenovaní ministra životního prostředí.”

„Političtí pozorovatelé, jako Petr Honzejk, považují Zemanovu zahraničně-politickou orientaci na Čínu a Rusko za naprosté selhání.“

„Miloš Zeman svou schopností odhalit všechny mezery v Ústavě udělal z Hradu vlivné centrum moci.”

ARD pak dodala, že v Zemanových šlépějích kráčí Andrej Babiš.

Nějaká pozitiva Zemana? ARD v jedné větě, nikoliv v souvětí, ale větě jednoduché, zmínila, že pod Zemanovou patronací vstoupila ČR do NATO a EU (s tou EU to tak horké nebude, to už Zeman skučel na Vysočině a sepisoval své paměti).

 

Nejkomičtější okamžik Zemanova prezidentského otravování vzduchu proběhl v okamžiku, kdy měl Zeman na Hradě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Kupodivu se komika odehrála v podhradí a hlavním účastníkem byl Miroslav Kalousek, v tu dobu a na pár minut bojovník za lidská práva. Mával proti policistům vlajkou Tibetu a dožadoval se vstupu do míst, kam z bezpečnostních důvodů nesměl. Na Zemana se svezla veškerá nenávist davu jako na čínskou loutku. Pár dní poté se tentýž Si Ťin-pching vezl v zlatém kočáře po boku britské královny Alžběty II. v Anglii. Cesta byla lemována čínskými vlajkami jako na prvního máje někde v Pekingu. To už byl Kalousek zakotven v přístavišti svého tehdejšího poslaneckého mandátu a tiše nic nekomentoval, ani tibetskou vlajku z okna nevyšpulil. Nakašlat na Tibet, mediální zkratkou Zemana potahat mediální žumpou. To byl jediný úkol. A ten byl splněn na výbornou.

Za dobu vlády Angely Merkel se pro Německo stala Čína číslem jedna v importu. Měsíc stará zpráva – Volkswagen začne  do Evropy dovážet auta, vyráběná v Číně.

Z této logiky můžeme označit jak královnu Alžbětu II., tak i Angelu Merkel za velké kamarádky jednotné Číny. A k nim přidat i Olafa Scholze.

A Putin? Současné trable na trhu s energetikou jdou samozřejmě primárně na hrb válčícímu Rusku, které si na Ukrajině užívá svou verzi totální války, ale v druhé řadě hned na hrb německé politice pod rukou Angely Merkel. To z její vůle se prohlubovala závislost na ruském trhu s energiemi. Šmelilo se s Nord Streamem 1 i 2 jako s bony před Tuzexem. To Německo prohlubovalo vztahy s Ruskem, jak jen to šlo. Můžeme Merkel označit za velkou zastánkyni Putina? Jistě, můžeme. Stejně jako Zemana.

Byla tedy Zemanova zahraničně-politická orientace na Čínu i Rusko selháním, jak pravil Honzejk pro německou ARD? Čím konkrétně, když k Zemanově politice přiložíme politiku Merkel? V tom, že není vědma Sibyla? Čína je technologická i ekonomická velmoc. A Zemanovým úmyslem bylo, že bychom se na ekonomickém rozvoji Číny přiživili, navázali ekonomické vztahy. Místo nás to udělali Němci, jak jinak. A i teď svou provázanost s Čínou nadále prohlubují. Viz nedávná cesta Olafa Scholze do Pekingu. Rozhodně tam nejel mávat tibetskou vlajkou. Selhal tedy Zeman, přítel Ruska, Číny i Trumpa?

Ano, Trump, tam jsme na poli, kde můžeme Zemana ugrilovat. Trumpa nenáviděli všichni. I ta Merkel, i Alžběta II. jím pohrdala. Ale lidé si jej zvolili. A jeho politika pro USA nebyla likvidující. Za celých pět let své vlády nevyvolal jedinou válku, naopak na Blízkém východě vyjednával několikastranné mírové smlouvy či smlouvy o spolupráci jednotlivých, do té doby znepřátelených nebo nevražících států (jako například Spojené arabské emiráty a Izrael), začal i s diplomacií se Severní Koreou, která šla po odchodu Trumpa zase do kytek, ekonomiku USA rozjel, nepřiškrtil. Byl to prostě tradiční konzervativní politik, jehož politika vycházela z ekonomických podkladů, nikoliv ideologických. A v takové politice není moc prostoru pro války.

Jenže i v USA mají své Fialy, kteří politiky druhé strany popisují jako nedemokratické. A toho se dostalo Trumpovi plnou měrou. Celé čtyři roky jeho vlády byly provázeny snahami o jeho odvolání a nesmírným množstvím různých obviňování. A tak Trump skončil své prezidentské angažmá mediálně vykreslený jako grázl toho nejhoršího zrna. Myslím si opak, Donald Trump byl jedním z nejlepších prezidentů USA posledních třiceti let. Trochu buran, mediálně připomínající jaderný výbuch, ale co se týká politiky, tak výsledky mluví za vše. Že Zeman byl na straně Trumpa? Další mediální zkratka fialovského tisku (čti mccarthyovská), který působí po celé západní společnosti, spojit válečně běsnícího Putina s Trumpem, který měl za svou politiku, troufám si tvrdit, získat Nobelovu cenu míru.

Další argument politicky korektní ARD. Zeman byl proti migraci. Ano, byl, proti té nepřirozené, ekonomické, s kterou se západní Evropa od roku 2015 potýká a která je i teď naprosto likvidující pro tamní (tedy i naši) budoucnost. Jen blázen se sebevražednými sklony by ji vítal. Ekonomická migrace, mimo jiné, je nyní na úrovni roku 2015, ale je ticho. Zatím, předpokládám.

Odpor k energetické transformaci? Zeman poukazoval na to, že je taková transformace neuskutečnitelná, ekonomicky, sociálně i politicky slaboduchá. Byl i proti uznávání jakýchsi nadpráv pro sexuální menšiny ve vleku inkluzivních aktivistických křiklounů. Vyjádřil se k problematice. Zaujal postoj, stal se tím zlým, protože byl na to konto médii vykreslený jako relikt středověku a lásky k Putinovi. Aneb kdo nejde s námi, jde proti nám, v praxi a novém provedení. Oponenta uvláčet v nikdy nekončícím mediálním lynči, aby obyvatelé získali pocit, že není jiná cesta, než ta, kterou nám vykreslují progresivní aktivisté. A média takovým zobají z ruky. Včetně těch veřejnoprávních, jak můžeme vidět nejen u německé ARD.

A tady se přehoupneme k Zemanově pohrdání novináři. Teď stojí otázka, zda ti, kteří jsou součástí oné progresivní aktivistické úderky, jsou ještě novináři, nebo jen prodlouženou rukou nastupujícího bezčasí s progresivní levicí u volantu. Kdo nejde s námi, jde proti nám, v praxi a novém provedení.

A nakonec Zeman neposloužil a nejmenoval každého, kdo mu byl předhozen, píše ARD. To znamená, že odmítl být automatem na podpisy, jak svou funkci také odmítal chápat první český prezident Václav Havel. Je Ústavou dáno, že prezident nemusí vyhovět. Nemusí jmenovat ministra. ARD narážela na nejmenování lidoveckého Petra Hladíka. Nedodala však (jak je příjemná ta polopravda), že Hladík figuruje v kauze kupčení s městskými pozemky v Brně a že kauza není uzavřená, takže není jasné, zda Hladík bude jat do vazby, obviněn, stíhán, nebo je veden jen jako svědek. Pouze automat na podpisy by Hladíka bez námitek jmenoval. Je dobré mít na Hradě automat na podpisy? Jo, takhle kdyby Babišovi odmítl jmenovat ministry, to by byl Zeman mediálně za národního hrdinu. A z toho plyne, mám ten pocit, i pohrdání Miloše Zemana novináři. Ideologové u klávesnic.

Text ARD není vlastně kritikou Zemana jako takového. Je to střet mezi levicově progresivním mediálním světem a starým konzervativním světem. V tomto případě ztělesněným jezevcem z Vysočiny. Je to střet pirátského – kupředu levá, ni krok zpátky – a konzervativního – co blázníte, vždyť jsou tady lidi. Zeman není zlo, jen odmítl propadnout okolnímu fanatismu, který se stal mediálně i politicky dominujícím. A že se jeho vyjadřování často neshodovalo s dobrými mravy? No, Miloš Zeman byl a je prostě takový. A dobře vložené sprosté slovo, to často vydá za víc než celé studie. Nemám rád mediální zkratky. Text ARD byl velkou mediální zkratkou, jak z jednoho dalšího prezidenta udělat gaunera non plus ultra. Vykreslení jednostranné nenávisti. Ale co, v takovém světě teď žijeme. Je norma, že Zeman je vykreslený jako gauner. Prostě civilizace láskyplné nenávisti. Ale ono to v pořádku není. I když žijeme v takovém světě.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...
39 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)