22.10.2019
Kategorie: Společnost

Sraz inkvizitorů v sídle Ústavního soudu. Mráz vane od Pavlů Zemana a Rychetského. Už brousí křesadla a sirky k pálení „haterů“?

Sdílejte článek:

TOMÁŠ VYORAL

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, zní známé úsloví. Nejsem si však jist, zda tady vůbec o dobré úmysly jde. „Lidé by měli vědět, že interpret není anonymní, a to, co tam napíší, že tam zůstane, že to je dohledatelné a že za to mají odpovědnost, mnohdy i tu trestní,“ řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Než jako jakékoliv upozornění na mě tato slova působí jako hrozba a vyhrožování občanům této země. Připomíná mi Bobliga z Edelstadtu a vykonstruované čarodějnické procesy ve Velkých Losinách. A předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský známý svým voláním po cenzuře jako třešnička na dortu.
 
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ombudsmanka Anna Šabatová a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uspořádali v sídle Ústavního soudu odbornou konferenci na téma „Nenávist na internetu“ určenou zejména policistům, státním zástupcům a soudcům s cílem hledat způsoby, jak tomuto nebezpečnému jevu účinně čelit a předcházet, uvádí se na webech těchto institucí.

Odstraňování „závadného“ obsahu z internetu. Cenzura? Jen pravda a láska

Účastníci konference se prý zabývali nejen otázkami definování trestné činnosti z nenávisti na internetu, rozlišení extremismu a nenávistných projevů, ale také problémy praxe v oblasti dokazování, „přechodu“ mezi trestným činem a přestupkem, rolí znalců, nebo také odstraňováním závadového obsahu z internetu. Podstatná věc: „odstraňování závadového obsahu z internetu“. Určí to vrchní inkvizitoři, Pavlové Zeman a Rychetský. A po závadovém obsahu přijdou na řadu závadní lidé a přijde internace, převýchova a vaporizace. Jen abychom věděli, o co ve skutečnosti šlo.

„Hate speech je nemoc této doby. Pokud ji nebudeme léčit, budou se opakovat útoky jako ten na synagogu v německém Halle“, řekl mimo jiné Pavel Zeman. A pán je milosrdný léčitel, dodávám já. Já mám pocit, že nemoc této doby je spíše politická korektnost a pokrytectví. Ale pan Zeman je zřejmě větší bedna.

„Otázka nenávistných útoků, které jsou v současné době šířeny zejména prostřednictvím internetu, je otázkou nejen morálky, ale kulturnosti celé společnosti. Bojím se, že pokud nezasáhneme včas proti těmto projevům, může to skončit podobnými tragickými událostmi, jako byl útok na synagogu v německém Halle minulý týden.“

Násilnosti migrantů a prolomení Benešových dekretů je jim putna?

Je zajímavé, jak nejvyšší tuzemský státní zástupce má neustále obavy z nenávisti na internetu. Z nenávisti, která je živena právě lidmi jako on, pan Rychetský či paní Šabatová, kteří odklánějí pozornost od skutečných problémů k těm banálním, režimu žádoucím. Tzv. „hate speech“ a „nenávist“, kterou chtějí korigovat (rozuměj cenzurovat), je právem každého – je-li přes čáru, pak může být podle platných českých zákonů náležitě trestán.

Zatímco tento týden jen během jednoho dne byl u soudu u nás Libyjec za znásilnění nezletilé dívky a Egypťan za přípravu vraždy své expartnerky, řeší nejvyšší postavy soudnictví virtuální útoky právě často proti lidem tohoto ražení. Co nedávné prolomení Benešových dekretů v kauze Walderode, které bude ČR stát v první fázi několik miliard, ve fázi druhé pak ani nechci domýšlet. To nejvyššího státního zástupce Zemana ani šéfa Ústavního soudu Rychetského asi moc netankuje. 

„Nemůžeme připustit masivní státem řízené zavedení cenzury… ale současně nemůžeme ponechat úplně volný prostor pro trestnou činnost, která vede k šíření nenávisti, k podněcování rasové nesnášenlivosti, xenofobie a přihlížet tomu, abych tak řekl, s prázdnýma rukama. Hledáme tedy společné nástroje… Trestání je až to poslední. Na prvním místě by bylo velmi dobré rozšířit jasně definovanou tezi… nevěřte všemu, co se na těch sítích objeví. Bohužel je exaktně dokázáno a zjistila to jedna americká univerzita ve svém průzkumu, že lež se na internetových sítích šíří sedmkrát rychleji než pravda,“ uvedl v návaznosti na konferenci Pavel Rychetský pro ČT.

Hutka nebo Novotný budou mít utrum natotata

„Skutečnost, že velká část populace v celé naší civilizaci, ale v naší zemi zvlášť, není spokojena se svým životem, nemá pocit, že ten život je naplněn, nemá pocit, že politická reprezentace ji skutečně zastupuje a zastupuje její zájmy. Tato skutečnost vytváří právě prostor pro všechny ty, to šíření té nedůvěry, té zloby, někdy i nenávisti, protože bezmocný nebo bezradný člověk se chytá jakékoliv možnosti, která ho jakoby dá dohromady s ostatními nespokojenými,“ uvedl dále Rychetský. Prefabrikovanou formulkou si trošku naběhl a má zřejmě na mysli pány Jaroslava Hutku, Jana Hrušínského, Pavla Novotného nebo Pavla Bělobrádka. Nebo tyhle ne? Pakliže to páni cenzoři myslí objektivně, pak by museli být Hutka s Novotným již na hranici.

„Mailovou, někdy velmi urážlivou, komunikaci dostávám denně a řeknu vám jednoduše, co s tím činím. Mažu to,“ doplnil na závěr stylově Rychetský. A když bude moci, tak smaže všechny a všechno, co nesouzní s jeho správným a žádoucím pohledem na svět. Nebo?

Na závěr si dovoluji zmínit dvě citace lidí moudřejších, než jsem já sám.  První jsem někde slyšel a byla přisuzována Janu Werichovi, ale nevím, co je na tom pravdy: „Nemám rád lidi, kteří neklejou, protože pak jdou a někoho zabijou.“ A druhý od Benjamina Franklina: „Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu, ani bezpečnost.“

Tož tak. Jak říkáme u nás, na Moravě – nebo jak říká Tereza Spencerová.

Autor: Tomáš Vyoral

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...