11.6.2018
Kategorie: Politika

Obyčejní lidé porazili německou kancléřku

Sdílejte článek:

PETR ROBEJŠEK

Velmi krátký text na novinkách.cz o projevu Angely Merkelové na uzavřeném zasedání politiků CDU v Mnichově umožňuje velmi mnoho zajímavých závěrů.

[ad#textova1]

1. Merkelová při něm prohlásila, že prosazení uprchlických kvót navzdory odporu několika zemí, (k nimž patřila i Česká republika) “nepřispělo ke smíru v Evropě”. Pozoruhodné je, jak si tato údajně tak racionálně uvažující politička někdy mohla myslet, že by její svévolnost mohla ke smíru v Evropě přispět.

2. Pro její chování příznačná je i navazující věta, kterou v Mnichově vyslovila. „To musím při zpětném pohledu kriticky říci.“ Ano, řekla “kriticky” a nikoliv, jak by to bylo jedině správně, “sebekriticky”. Chyby prostě nikdy nedělá ona, ale všichni okolo ní.

3. Ustoupení Merkelové od kvót ukazuje, že je možné vzepřít se této samozvané vládkyni Evropy. A hlavně ukazuje, že zvítězil zdravý rozum a vůle milionů obyčejných Evropanů a nikoliv jejich v drtivé většině oportunističtí političtí vůdci.

4. Pojem “xenofobie”, používaný v této souvislosti v některých pražských kavárnách a redakcích se ukazuje jako nepřesné označení chování, které při troše štěstí vejde do dějin. Jak? Jako důkaz státnické moudrosti a předvídavosti obyčejných lidí. Ano, právě těch, kteří jsou mnohými vzdělanci a prakticky všemi politiky považováni za neschopné k tomu, dělat zásadní celospolečenská a zahraničněpolitická rozhodnutí. Při troše štěstí bude tento odpor našich občanů v budoucnosti hodnocen, jako rozhodující pro záchranu naší národní identity a možná i příspěvek našeho národa k záchraně evropské civilizace.

5. Kdyby se prostí občané ve Střední Evropě nebránili a Merkelová prosadila to, že migranti, které vpustila do své země a další tak přilákala do Evropy by dnes byly rozděleni i u nás, tak by to mělo důsledky. Mimo jiné by to znamenalo i to, že by v Německu nevznikl tak silný vzdor proti její migrační politice. Tento odpor však vedl k založení a úspěchu první opravdu opoziční německé strana AfD v posledních volbách do Spolkového sněm; všechno zle je pro něco dobré.

6. Merkelová vzala kvóty zpátky a uznala jejich chybnost. Toto přiznání porážky vypovídá velmi mnoho o její skutečné moci. Jestliže se mnozí z nás dříve ptali, jak to, že jí nikdo uvnitř CDU dosud nesvrhl, tak byla odpověď jednoduchá. Nikdo se o to nepokusil, protože její mocenská pozice vypadala nedobytně. To teď skončilo a její již tak probíhající mocenská demontáž se urychlí. Přispěje k tomu i nepřehlédnutelné mocenské selhání (Merkelovou dlouhodobě dominované) EU ve sporu s prezidentem Trumpem při víkendovém summitu v Kanadě.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Zdroj: Facebook profil Petra Robejška

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...