7.1.2017
Kategorie: Ekonomika

Hospoda je soukromý prostor!

Sdílejte článek:

TOMÁŠ HAAS

Patří majiteli a ten ji provozuje podle svého obchodního zájmu. Provozuje ji, jako každý obchod, pro určitý segment veřejnosti. Obchod je soukromým prostorem do kterého má veřejnost přístup pro to, aby uspokojila své partikulární zájmy a potřeby. Majitel určuje, zda bude v obchodě prodávat jízdní kola, dámské prádlo, maso, nebo knihy.

[ad#clanek-respo]

Stejně tak majitel hostince určuje, zda chce provozovat restauraci, včetně prodeje jídel, nebo bar. Rozhoduje o tom, zda do jeho podniku mají přístup lidé v montérkách, nebo plavkách nebo jen ve společenském oblečení. Ten soukromý prostor podléhá regulacím z okruhu hygieny, trestního a obchodního práva a daňových zákonů.

Majitel ale rozhoduje o tom, zda chce provozovat vegetariánský restaurant, nebo prodávat jídla z masa. Pokud nejste vegetarián, nemůžete vstoupit do vegetariánské restaurace a dožadovat se, aby vám připravili biftek, nebo vepřovou pečeni. Pokud vegetarián jste a vejdete do restaurace prodávající plný sortiment jídel, nemůžete požadovat, aby majitel z jídelníčku okamžitě stáhl masitá jídla a přestal je zákazníkům nabízet.

Ještě jednou, ten prostor je soukromý. Majitel jej může zavřít, může si v rámci místních vyhlášek stanovit otevírcí dobu. Může jej ze soukromých, například zdravotních, či rodinných důvodů dočasně zavřít.

Může se rozhodnout, že hostům bude vyhrávat reprodukovaná, nebo živá hudba. Ti, kdo nemají styl muziky rádi tam nemusí chodit. Pokud se tam hraje dechovka a návštěvníci tam kvůli ní chodí, nemůžete chtít, aby přestali hrát, protože Vám to vadí při jídle, nebo chtít aby hráli heavy metal rock. nebo aby jej naopak přestali hrát, protože velký hluk poškozuje sluch.

Pokud vstoupíte do hospody s licencí k prodeji alkoholu, nemůžete trvat na tom, aby přestali podávat pivo, protože škodí zdraví. Tabák je legální výrobek a proto by měl mít restauratér právo jeho prodej či konzumaci ve svém podniku povolit, nebo zakázat, stejně jako prodej či konzumaci tlačenky či buřtů s cibulí.

Jako kuřák nemáte právo vstoupit do nekuřácké restaurace a zapálit si doutník, nebo cigaretu. Pokud vám tabák vadí, neměl byste do kuřácké restaurace vstupovat a dožadovat se, aby zákazníci nekouřili.

Pravidla, sortiment a ostatní věci má právo regulovat pouze majitel, nebo provozovatel, podle svých preferencí a hosté mají právo výběru podniku, který odpovídá jejioch požadavkům.

Smysl veřejného přístupu je v tom, že navštívit soukromý obchod může každý. Ale nemůže v obchodě s dámským prádlem požadovat, aby mu prodali jízdní kolo. Může, pokud zaplatí vstupné, navštívit rockový koncert, ale nemůže jej přerušovat s tím, že se mu styl hudby nelíbí a požadovat, aby mu zahráli “Cikánko ty krásná”, nebo “Pátou symfonii”.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Tomáš Haas

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (44 votes, average: 4,77 out of 5)
Loading...