17.2.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Ze světa

Muskova otočka

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Víte, že se ve dnech 13. – 15. února 2023 konal v Dubaji, ve Spojených arabských emirátech, Světový vládní summit, nebo také jinak přeloženo, Summit světové vlády? Ne? Že o tom v naší televizi nic nebylo? Že nikdo ani nešpitl? Divné… Ale jedním z možných vysvětlení může být i obsah šokujícího vystoupení extravagantního miliardáře a jedné z ikon globalizace Elona Muska.

Elon Musk se k summitu připojil na dálku, prostřednictvím videokonference. Pohovořil o nebezpečích umělé inteligence, o nutnosti najít nějaké smysluplné uplatnění pro miliony lidí, jejichž práci v budoucnu převezmou automaty… a pak ťal do živého.  “Mohu-li to tak říci, chtěli bychom se vyhnout vytvoření civilizačního rizika tím, že budeme mít – upřímně řečeno, může to znít trochu divně – příliš mnoho spolupráce mezi vládami.” A bylo to. Generální ředitel SpaceX , Tesly a majitel Twitteru tu jednou větou odpískal dosavadní formu globalizace a nějakých 30 let západního úsilí o vybudování Světového řádu.

Musk argumentoval racionálně. Od nepaměti až doposud vždy existovalo na světě několik různých civilizací současně. Všechny procházely přirozeným vývojem – od vzestupu, přes stagnaci až k pádu. Ale vždy byla poblíž civilizace jiná, která převzala technologie a znalosti, takže nezmizely s civilizací či kulturou odcházející. Jako příklad Musk uvedl pád Říma. Svého času vůdčí světové civilizace. Po rozdělení a barbarském zániku Západořímské říše byla i ta Východořímská pomalu pohlcována čerstvým, nastupujícím islámem. Ale ten převzal její technologie i vědu, aby je přenesl do dob, kdy na římský odkaz mohla navázat evropská renesance.

“Zní to trochu divně, ale chceme mít určitou civilizační rozmanitost, aby se v případě, že se něco pokazí s nějakou částí civilizace, celá věc nezhroutila a lidstvo se stále pohybovalo vpřed” prohlásil Musk. Co je na tom divného? Na první jde přece o velice racionální přístup. Ovšem slyšet něco takového na vrcholném srazu globalistů, kteří po léta usilují o „jedno lidstvo”, světovou vládu a podobné věci a navíc z úst prominentního globalisty, který z globalismu pohádkově zbohatl… to je víc než kacířství.

Může to znamenat tři věci: 1) že se Elon Musk zbláznil a řeže si větev, na níž (finančně) sedí. 2) Nebo že se Elon Musk utrhl z řetězu a vyhlásil globalistům válku (čemuž by nasvědčovaly i jeho výroky o svobodě slova na Twitteru). 3) Anebo že globalisté mění směr a jeden z jejich prominentů to veřejně vyhlašuje.

Vraťme se teď, na chvíli, o více než 30 let zpět. Do doby, kdy se kladly základy současného uspořádání světa. Do roku 1990. Sovětský svaz se zhroutil. A 11. září tehdejší americký prezident George Herbert Walker Bush slavnostně oznámil příchod “Nového světového řádu”. O co šlo? Hlavní soupeř USA se rozpadal. Už nebylo na planetě síly, která by se Americe mohla postavit. Americké elity pochopily “konec dějin”, vyhlašovaný liberálním triumfalistou a ideologem Francisem Fukuyamou, jako výzvu k opanování světa. Mírově, zdánlivě nenápadně, prostřednictvím peněz.

Amerika vyrazila do boje za ovládnutí světa s hesly “svoboda”, “lidská práva” a “občanská společnost”. Nikoho by v tehdejší euforii nenapadlo, o jak obří podraz jde. Že takzvaná “lidská práva” jsou jen klackem, používaným americkými elitami proti soupeřům, kteří se dostatečně nepodvolují americké hegemonii, že “svoboda” v podstatě znamená svobodu amerického (a obecněji Západního) kapitálu a korporací skoupit, ovládnout a vydrancovat nová teritoria. Občanskou společností pak americké elity rozuměly nátlakové a lobbystické organizace na dobývaném teritoriu, které jeho převzetí usnadní a pohlídají.

Nezasažená část světa zareagovala až se zpožděním. Tu a tam začala, z počátku nesměle, krystalizovat centra odporu proti tak jednostranné hegemonii. První summit zemí BRICS v červnu 2009 odhlasoval podporu “demokratičtějšímu a spravedlivějšímu multipolárnímu světovému řádu”. Začala se vzmáhat Čína, Rusko povstávalo z popela a obě země budovaly satelitní pás, tvořený smlouvami, typu Šanghajské obchodní dohody, nebo čínské politiky Belt and Route. Proces vyvrcholil před několika lety, kdy se už nová, konkurenční centra cítila natolik silná, že si mohou veřejně dupnout.  

Ruský president V. Putin tak na Světovém ekonomickém fóru v Davosu natvrdo vyhlásil: : „Je zřejmé, že éra spojená s pokusy o vybudování centralizovaného a unipolárního světového řádu skončila. Realita je taková, že se ve světě zformovala různá rozvojová centra s jejich charakteristickými modely, politickými systémy a veřejnými institucemi.” Číňané se přidali: “světový řád vedený USA se vytrácí… Na jeho místo přijde multipolární řád.” Teoretický fundament dodal novým centrům, hlásícím se o podíl na světové moci (liberály za hrob nenáviděný) ruský myslitel Dugin  ve své práci The Theory of a Multipolar World. Podle jeho tezí je třeba odhodit vestfálský systém národních států (vzniklý po třicetileté válce) ve prospěch světového řádu, kde jsou hlavními aktéry civilizace namísto národů. Což je de facto vyhlášení jiného, konkurenčního modelu globalizace.

Se znalostí těchto souvislostí si protřete oči a znova se podívejte na Muskova slova: “Zní to trochu divně, ale chceme mít určitou civilizační rozmanitost, aby se v případě, že se něco pokazí s nějakou částí civilizace, celá věc nezhroutila a lidstvo se stále pohybovalo vpřed”. Jedna z hlavních tváří amerického modelu globalizace (s jedním lidstvem, vytvořeným míšením ras a LGBT s genderem, k odstranění všech rozdílů) tu otevřeně mluví o „civilizacích”. O různých civilizacích. Na jednom světě, současně.

S trochou optimismu by to mohlo znamenat, že majitelé světa posoudili dvě verze globalizace a odvrhli tu západní, i s její podporou zvrhlosti a multikulti. Jako model nefunkční a neefektivní. Pohled na současnou Evropu a USA by takový názor podporoval. A že se rozhodli podpořit verzi východní, asijskou, která je, s jejími civilizacemi (rozuměj kulturami), lidské nátuře bližší, přirozenější a budí tak při zavádění méně odporu.

Jestli je to pravda uvidíme brzy. Podle toho, jak se bude dařit Muskovi a jeho projektům. Jen jedna věc asi zůstane nejasnou. Taková důležitá, světová událost, a na ČT 1 se ani nezmínili…

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (43 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
13 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)