2.5.2022
Kategorie: Společnost

Když jsou Mikulčice podle České televize na Ukrajině, aneb jak bojovat s dezinformacemi?

Sdílejte článek:

JOSEF NOŽIČKA

Jak ukazuje případ ČT 24 s mikulčickou fotografií, dezinformace se mohou občas dopustit i takoví “profesionálové”, jakými pracovníci naší veřejnoprávní televize nepochybně jsou.

Česká televize se ve čtvrtečním vysílání dopustila omylu, který hodně naštval některé obyvatele Mikulčic na Hodonínsku. Když totiž moderátorka mluvila ve studiu ČT 24 o situaci na válkou zmítané Ukrajině, byla na pozadí zobrazena fotografie s poničenými domy a zcela zdemolovaným autem. Jenže nešlo o obrázek z nějakého válkou zasaženého místa na Ukrajině, nýbrž o fotografii, která zachycuje, jak to vypadalo vloni v červnu v Mikulčicích po zásahu tornáda…

Jak je psáno v článku na serveru Denik.cz, když obyvatelé Mikulčic poznali, že se jedná o fotku z jejich obce, mnozí z nich byli na redaktory veřejnoprávní televize hodně naštvaní. Někteří byli naopak smířlivější a záměnu fotografií si vysvětlovali jako neúmyslnou chybu. Ostatně, i mluvčí České televize Petra Blinková po upozornění některých diváků uvedla, že šlo ze strany pracovníků ČT o chybu, vzniklou při chystání programu (téma, spojené s loňským tornádem na Hodonínsku a Břeclavsku, mělo následovat po odvysílání příspěvku o Ukrajině).

I já sám patřím k těm, kteří jsou přesvědčeni o tom, že šlo ze strany veřejnoprávní televize o neúmyslnou chybu, a nikoliv o záměrnou dezinformaci. Jak to v současné době vypadá na některých místech Ukrajiny po řádění ruských vojsk, již jistě měli téměř všichni možnost vidět na videích či fotografiích, zveřejňovaných i v mnoha jiných médiích, než v ČT. Opravdu by mi přišlo absurdní myslet si, že na Ukrajině se nic zlého neděje, a tak si Česká televize musela pomoci fotografiemi z moravské obce, zpustošené po zásahu tornádem.

Proč tedy tomuto tématu věnuji můj dnešní blog? Jistě řada čtenářů zaregistrovala v médiích zprávu o tom, že česká vláda nedávno zřídila webovou stránku branmecesko.cz, která má v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině pomáhat bojovat proti šíření ruských lží a dezinformací. Přičemž ještě před několika dny byla na daném webu k vidění výzva občanům, aby se nebáli šiřitele dezinformací nahlašovat, neboť „nahlásit dezinformace není práskačství.“

Sice slouží premiérovi Petru Fialovi ke cti, že po kritice z mnoha stran uznal, že takto formulovaná věta nebyla zrovna šťastná a zmíněná výzva byla nakonec z webu úplně odstraněna. Ovšem nejenom já jsem asi kroutil hlavou nad tím, že se našlo i dost takových, kteří používání metod někdejšího literárního hrdiny Pavlíka Morozova obhajovali a schvalovali. Jak totiž ukazuje popisovaný případ s mikulčickou fotografií, neúmyslné dezinformace se mohou občas dopustit i takoví profesionálové, jakými pracovníci České televize nepochybně jsou. Nebo by snad tito “Morozovci” vyznávali zásadu “padni, komu padni” i v případě naší veřejnoprávní televize?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
13 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)