18.5.2021
Kategorie: Politika

Erdogan: Evropa je pro muslimy žalář pod širým nebem

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že muslimové v Evropě žijí v tom, co je vlastně „vězením pod širým nebem,“ a že islamofobie je stejně nebezpečná jako wuhanský koronavirus.

Turecký vůdce tato prohlášení pronesl tento týden během televizního pořadu, v němž kritizoval evropské země za „islamofobii,“ kdy říkal: „Virus islamofobie je stejně nebezpečný jako koronavirus a rychle se šíří, zvláště v evropských zemích.“

Prezident Erdogan podle zprávy od turecké státní tiskové agentury Anadolu k tomu ještě dodal: „Evropa, kde dnes žije 35 milionů muslimů včetně šesti milionů Turků, se čím dál více pro naše bratry a sestry přetváří na žalář pod širým nebem.“

[ad#article_et21]

„V mnoha Západních zemích, zvláště ve Francii, být muslimem, žít muslimským způsobem postačuje, abyste byli diskriminováni. Zvláště ženy nosící šátky jsou největšími oběťmi narůstající vlny nenávisti v Evropě,“ řekl Erdogan.

Turecký prezident rovněž tvrdil, že „téměř každodenně“ napadají muslimy na ulicích, ve veřejné dopravě a v jiných oblastech „rasističtí fašisté“.

Rovněž mluvil o debatě mezi francouzským ministrem vnitra Géraldem Darmaninem a populistickou vůdkyní Národní obrody Marine Le Pen, kterou Erdogan nazval „vůdkyní rasistické strany,“ a prohlásil, že ta debata byla „trapná“.

Tato únorová debata pozorovatele šokovala, neboť v ní Darmanin Le Pen obvinil, že je na islám „měkká“.

„Začínáte projevovat měkkost, potřebujete si zase vzít vitaminy. Nemáte připravenou legislativu o náboženství a ani neříkáte, že islám je problém,“ řekl Darmanin.

Tyto Erdoganovy komentáře přichází po měsících napětí mezi ním a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, když ten se v poslední době po uříznutí hlavy učiteli Samuelu Patymu rozhodl k razii na politický islám a islamistické skupiny.

Erdogan dokonce v říjnu Macrona obvinil, že je duševně narušený, neboť francouzský prezident hájil svobodu slova krátce poté, co Paty na ulici přišel o hlavu rukou čečenského uprchlíka za to, že ve své třídě ukázal karikatury islámského proroka Mohammeda.

„Jaký je problém toho individua zvaného Macron s islámem a s muslimy?“ ptal se Erdogan a dodal k tomu: „Macron potřebuje léčbu duševního zdraví.“

V březnu tohoto roku prezident Macron varoval, že Erdogan a jeho vláda se nejspíš budou pokoušet vměšovat do francouzských prezidentských voleb příští rok, kdy říkal: „Zjevně dojde k pokusům o vměšování do příštích voleb. Už jsou sepsané a hrozby se v nich se vůbec nezakrývají.“

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,61 out of 5)
Loading...