25.2.2020
Kategorie: Ekonomika

Koronavisus v ČR: První zabije drobné živnostníky

Sdílejte článek:

MARTIN PRÁŠEK

Itálie uzavírá do karantény první města, zavírá v nich bary, kostely, obchody. Otázka koronaviru v Čechách už nezní “jestli”, ale KDY. Ale až sem dorazí, budou první mrtví drobní živnostníci. A to se ani nebudou muset nakazit.

Wu-chan virus se navzdory přísné karanténě z Číny šíří dál. Postupně se dostávají ve známost další údaje, které boří optimistické předpoklady. Inkubační doba již není 14 dní, ale měsíc. Podle nejnovějšího zjištění se přenáší i močí a vydrží v prostředí déle, než se předpokládalo.

Navíc se izolovaným jednotlivým případům podařilo zažehnout epidemii na Severu itálie. Lombardie, Benátky atd. Uzavírají města, ruší karneval i sportovní utkání, uzavírají bary, školy, hospody, obchody i kostely. V noci Rakousko pozastavilo železniční spojení z Itálií. A to už je od nás co by kamenem dohodil.

Otázka koronaviru v Čechách už tedy nezní “jestli”, ale KDY. Ale až sem dorazí, budou první mrtví drobní živnostníci. A to se ani nemusí nakazit. Budou umírat hlavně sebevraždou. Budoucí epidemie jich totiž doživotně ekonomicky a lidsky zlikviduje minimálně tisíce až desetitisíce.

Zahrajme si teď hru, co se stane, až se Koronavirus do ČR dostane. Tedy z pohledu nás, živnostníků. Řekněme, že na nějaké provinční letiště, kde nebudou tak silná bezpečnostní opatření, přistane letadlo, třeba z Itálie třeba 26.02 do Brna:

12:30 FR4214 MILAN BERGAMO   Ryanair

A protože já podnikám v Ostravě, řekněme, že nakažený cestující nakazí pár lidí v Brně, ale potom sedne na vlak a odjede domů do Ostravy. Cestou se mu povede nakazit pár dalších Ostraváků a ti, jak 14 dní chodí po městě…. Za pár dní se objeví první případ. Potom druhý, třetí, po 15-16 dnech desátý, dvacátý a bude jasné že jde do tuhého.

Nejprve lidé změní svoje ZVYKLOSTI. Budou méně chodit ven, méně se družit a méně nakupovat zboží a služby které jsou luxusní – rozuměj, nejsou přímo potřeba k přežití. (bary, hospody, květinářství, ale třeba i holiči a kadeřnice kosmetičky atd). Já prodávám kytky a ty do toho luxusního patří také, takže mám smůlu.

Lidé v začátku epidemie alokují mnohem více peněz na pořízení zásob a hygienických prostředků. Tedy výrazný, možná i likvidační, pokles tržeb u všeho ostatního. Když pak příjde karanténa, budou uzavřeny obchody, omezena veřejná doprava atd. Výsledkem bude u drtivé většiny živnostníků propad tržeb doslova katastrofických rozměrů. Zboží s krátkou dobou trvanlivosti, které se jim zkazí je další kapitolou.

A i kdybych se do uzavřené Ostravy dostal, brzo nebudu stejně mít co prodávat, protože při zásobování města budou zkrátka jiné priority, než tam vozit květiny. A předzásobit se nemohu ze stejného důvodu, proč si večerka na rohu nemůže koupit kamion čerstvého pečiva na celý rok.

Jsem si jist, že v případě vážné epidemie koronaviru se v podobné situaci ocitne tisíce živnostníků.

Co řekne realitní firma živnostníkovi, až jí nebude moci zaplatit nájem za svůj obchod ? Tipuji že něco ve smyslu: “Milej pane, my tu raděj budeme mít banku, ty maj peněz dycky dost!” I v tom nejlepším případě, i kdyby s nájmem počkali a umožnili splácet, než se epidemiologická situace normalizuje (to bude nejméně půl roku, spíše rok), bude mít živnostní drsnou sekeru na pěkných 5-10 let.

Z čeho a jak zaplatí živnostník třeba energie ? Mobily? A mzdy zaměstnancům? A odvody z těchto mezd ? Ani propustit je nebude moci, neb nebude mít na odstupné.

Z čeho v takovém případě zaplatí živnostníci leasingy ? Úvěry, hypotéky? A co teprve sankce, které se poté nabalí?

Ale jedním jsem si jist. Berňák, sociálka a zdravotní pojišťovny natáhnou ruku pro výpalné koronavirus nekoronavirus. Že jste tříměsíční plátce DPH a prostě jste si nevydělal ? Měl jste si odkládat na daň už ty dva měsíce, než tu koronavir byl ! Že vám kvůli tomu zrušíme splátkáč a pošlem na vás exekuce a nebo rovnou do konkurzu? Dobře vám tak !

A co když onemocní sám živnostník? A nebo skončí v karanténě ? V podstatě to bude pro ně znamenat totální paralýzu jeho firmy, i kdyby nakrásně v místě podnikání žádná plošná karanténa nebyla. A tedy stejně ekonomicky likvidační ztráty. Navíc, z čeho sakra bude žít? Normální zaměstnanci budou mít svoji nemocenskou, a tedy existenci jistou. Ale co živnostník? Že má být nemocensky pojištěn? No ty bláho. Který z živnostníků si vůbec může dovolit to nemocenské pojištění platit, když je tak vypečené, že prakticky v ničem nechrání a je u něj karenční doba 14 dnů ? (tedy až 15 den nemoci má u něj živnostník právo na peníze)?

Možná takoví živnostníci přežijí infekci CoV medicínsky. Ale ekonomicky a lidsky ? Skončí jako naprosté doživotní ekonomické a sociální trosky. Prakticky s jedinou perspektivou. Vzít si bílou plachtu, flašku vodky a jít na hřbitov, tam se do tý plachty zabalit, sednout na náhrobek, vypít tu flašku a ustřelit si kebuli. Ale vůbec, vůbec bych se nedivil, kdyby se někdo z nich, místo sebevraždy, jak je teď módní říkat – zradikalizoval a agresi vzniklou ze zoufalství a frustrace obrátil na společnost a prostě něco drsného vyvedl.

Že pomůže vláda ? Ale prdlajs, tomu opravdu nevěřím. Vláda, kde hlavním bodem jejího ethosu je třídní boj 2.0 proti drobným živnostem ? Kde jejich elektorát tleská a volí na základě litanie o živnostnícíchj zlodějích (Babiš a Schillerová se svým EET, třemi daněmi na pívo, zaklekáváním firem, kontrolními hlášeními a likvidačními pokutami za prd ? ) , parazitech (Mládek), o třetinovou sádru a třetinovou chlopeň pro živnostníky (Středula) a o tom že platí a odvádějí málo do společné pokladny a tedy nezaslouží žádný důchod (teď nedávno Maláčová) ? Opravdu od (této) vlády může v případě epidemie očekávat živnostník jakoukoliv účinnou pomoc, nebo alespoň toleranci ?

V rodině koneckonců máme s takovou vládní “pomocí” po povodni v roce 1997 velmi bohaté ehm, zkušenosti. Otec ( dlouholetý člen ČSSD) tehdy na Krnovsku čistě ze svého levicového přesvědčení a z něj plynoucí zodpovědnosti vůči rovněž povodní postiženým zaměstnancům, zachránil několik desítek pracovních míst, aby za to pak krutě zaplatil.Zákeřnost státních úředníků a křivopáteřnictví jeho stranických soukmenovců by vydaly na knihu.

Takže milí živnostníci Až dorazí koronavirus do Čech, VYKAŠLETE SE NA TO. Propusťte lidi, zavřete firmy a hurá na pracák. Zkrátka ZACHRAŇTE SI PŘEDEVŠÍM SVŮJ ZADEK! Vláda (a nejen tahle) vám nepomůže, leda tak se už někde v kancelářích na všech úrovních státní správy i místních samospráv klepou stovky kancelářských krys, nadržených na to, až vám budou házet klacky pod nohy. Skutečné a účinné pomoci se nejspíš nedočkáte.

PS: Jestli toto čte nějaký novinář či publicista, tak právě TEĎ začíná být ta správná doba, kdy by se měl vlády a institucí začít PTÁT, jak se zachovají v souvislosti s problémy, nastíněnými výše. Pánové Babiš, Hamáček, Středula a druzí , a dámy jako Maláčová a Schillerová Vám jistě rádi odpoví.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...