27.10.2019
Kategorie: Politika

Tak jak se Vám žije?

Sdílejte článek:

J3K

Poslední volby byly tak trochu specifické. To jak parlamentní, tak i komunální. Pokud se ptáte, čím tedy byly tak zajímavé, pak tedy tím, že si ANO upevnilo svou pozici, přestože přišlo o Prahu, a zároveň uspěli Piráti. Tedy strana vzešlá z ničeho, financovaná nikým, a přesto tak překvapivě úspěšná. No…ono s tím financováním to není až tak jasné, protože bez peněz do vysoké politiky vstoupit nelze. A z ničeho také nevznikla. Patří ke skupině dalších podobných evropských subjektů vedených paradoxně muslimem a blízkost jejího předsedy k agresivní a rasisticky laděné Antifě není náhodou.

Jestliže vládnoucí ANO postupně pracuje na neustálém zvyšování daní, přičemž ministryně Alena Schillerová s úsměvem ujistila novináře, že nový daňový balíček skutečně bude, i kdyby se poslanci ve sněmovně snažili sebevíc nesouhlasit, otázkou je jen okamžik jeho uvedení v platnost, pak jen velmi naivní lidé věří, že se ekonomické hospodaření státu zlepšuje. Náklady na chod státu rostou, příjmy je tedy třeba navyšovat za každou cenu. I když se zvyšuje úroveň platů, zároveň se zdražuje vše ostatní. Vláda hledá každou korunu. O represi podnikatelů a mnohonásobně zvýšené aktivitě finančních úřadů pracujících na hraně zákona a často i za ní jsme se již zmiňovali, nyní jsou na řadě kuřáci, konzumenti alkoholu ti, pro které může výhra v nějaké loterii znamenat jistou změnu života a zvýšení standardu.

Samozřejmě tím zdaleka vše nekončí. Proč nezdražit úřednickou práci a nenavýšit cenu změny na katastru…například. Ono to vše pár miliard hodí a prošustrovat je není nic těžkého. Státní moloch je nenasytný a stále více bobtná. O snižování nákladů nemůže být ani řeč. Vynecháme li nenasytnost vnitroekonomických potřeb, utrácíme i mimo republiku. Mnoho peněz tvářících se jako solidarita, spolupodílení se na provozu EU a další nemalé částky končící kdesi v prachu státnímu rozpočtu nepomohou. Dotace vracející se formou podpory podnikání vyvolených, to i pomocí státních zakázek, nesmyslných programů ovlivňujících výchovu a mládeže a další nepotřebné akce odsávající v důsledku miliardy nám také provětrají peněženky. Údajně se blíží kolaps důchodového systému, jít do důchodu v 75ti létech je výsměch tomu, co mohou lidé vydržet. Zdravotnictví zrovna neprosperuje, tedy aspoň to státní ne. Zvýšila se cena energií, v naprosto nevhodnou dobu přišlo nákladné hysterčení kolem klimatologie, dopravy a výroby energie. Bydlení je stále méně dostupné. Kam až to může zajít? Vezměte si další věc. Nejlevnější elektromobil schopný ujet 300 km stojí těsně pod milion korun, přičemž jako ojetina bude díky mizerné kapacitě starších baterií vlastně na nic. Znamená to, že se zase vrátíme ke společnému bydlení rodičů a dětí, jezdit budeme na motocyklech a kolech, dělat do smrti a jíst…co vlastně budeme jíst? Chemii tvářící se jako potraviny?

Piráti slibovali změny k lepšímu. Jako levicová strana s blízkou příbuzností k liberálům by se dalo čekat, že budou blíže k lidem. Půjdou proti korporacím a budou se snažit z nich dostat zpět to, co do nich občané dávají? Omyl. V probíhajícím týdnu oznámili například obyvatelům Prahy 3, kterým z radnice vládnou, 20tiprocentní zvýšení nájmů ve státních bytech. Tedy v těch, které měly být dávno privatizovány. To že nejsou, je práce Matěje Stropnického a kdysi jeho Zelených, na které Piráti navázali. V některých těch bytech je téměř nemožné bydlet, v jakém jsou stavu. Zatékání střechou až k elektrickým rozvodům, vymlácená okna překrytá plechem, smrad z větracích šachet vybydlené společné prostory nejsou důvodem k opravě, ale nebrání brutálnímu nárůstu nájmů. S podivem poté zůstává množství volných a neobsazených bytů v takovém domě. Holt dobrý hospodář se pozná. Nebo jde o přípravu na dobrý kšeft? Pravda je jinde. Pirátská ideologie obsahuje i možnost potřeby nechat si sociální byty. Nepotřebuje je jen pro přátele squattery a feťáky, ale co kdyby konečně Hamáčkův nástroj v podobě změn imigračního zákona měl své opodstatnění v příchodu někoho dalšího a Piráty tak vyhlíženého. Investice do vzestupu se přeci musí vrátit. Pak nemá příliš cenu takový dům opravovat, ostatně jak dopadly nemovitosti obývané migranty například v Itálii, to je vcelku všeobecně známé. A že v daném domu bydlí i Pražané. Koho by to zajímalo?

Z rozpočtu odchází mnoho částek, a ne zrovna malých a týkajících se politických neziskovek. Opět je třeba si připomenout, že tou nejdražší je Člověk v tísni. Pokud někdo tvrdí, že není politická, jak si potom vysvětlit agitaci ve školách od člověka jménem Karel Strachota, který je ředitelem pro oblast škol a kampaně Jeden svět, a se vyjadřuje k politickým záležitostem s požehnáním zbytku vedení Člověka v tísni. Není to tak dávno, co s radostí a posměšně komentoval napadení Ladislava Jákla včetně doprovodného obrázku, nyní zase vytváří dojem, že nově vzniklá strana Trikolóra bude rasistickou podobnou Ku – klux – klanu a vznikla u Klausů v kuchyni. Představa, že zároveň stojí za výchovou našich dětí, je přímo strašidelná. Jde o reakci na to, že VKML a jeho spolustraníci chtějí vrátit lidem možnost žít a uvažovat normálně bez excesů, které poslední doba přináší? Nebo na návrh odebrat právě politickým neziskovkám jejich obrovské příjmy plynoucí z práce jiných? Či snad vadí odpor Trikolóry k migraci a touze změnit mapu Evropy? Opravdu je tedy Člověk v tísni charitativní organizace, nebo jde o prosté grázly pohybující se především v politické sféře suplující i Pionýra, SSM a mladé komunisty?

Často slyšíme spory o tom, zdali se žilo lépe dříve, nebo je li příjemnější přítomnost. Socialismus měl svá specifika. Menší svobodu, nic moc cestování, zdaleka ne tak plné obchody, ale zase byly určité jistoty. Všichni pracovali, bydleli, zbylo na důchody, po ulici se dalo chodit bezpečně. Jak je to teď? O tom si udělejte obraz sami. Možná lépe momentálně skutečně je. Ale co budoucnost? Opravdu ta svoboda zůstane? Bude kam a za co cestovat? Bude kam chodit do práce? Zůstane možnost podnikat, a přitom nežít v obavách, jak snadno o vše přijdete? A nevrací se to oklikou tak nějak zase zpět k horšímu? Tak jak se Vám žije? Kdo si pamatuje více let zpět, možná váhá.

Autor: J3.K

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...