15.7.2019
Kategorie: Historie

Operace Jonatán – triumf Izraele!

Sdílejte článek:

HERAKLEIOS STALKER

Operace Jonatán, operace Entebbe, operace Blesk, to byla událost, kterou nelze označit jinak, než triumf Státu Izraele…

 
Operace přejmenovaná na počest památky Jonatana Netanjahua, bratra současného izraelského premiéra, který jako velitel speciálních sil padl v boji, byla velkou a důležitou událostí v dějinách Izraele. Premiér Benjamin Netanjahu byl nyní položit květiny na hrob svého bratra Jonatana u příležitosti 43 let od smrti Jonatana. Na počest památky Jonatana Netanjahu i na počest Státu Izraele připomínáme tuto operaci.
 
Událost začala v červnu 1976, konkrétně 23. června, kdy došlo k únosu letadla Air France na trase z Tel Avivu do Paříže. Skupina 7 německých a arabských teroristů nastoupila do letadla, a ozbrojení, krátce po startu zajali letadlo, všechny cestující i posádku. Teroristé patřili k Revolučním buňkám, západoněmecké teroristické organizaci a Lidové fronty za osvobození Palestiny, unesli letadlo a přistáli s ním v libyjské Benghází, kde získali podporu u tamějšího režimu Muammara Kaddáfího a doplnili palivo, ale bylo to jen mezipřistání.
 
Letadlo pak odletělo do Ugandy, kde tehdy vládl „řezník z Kampaly“ Idi Amin, jeden z nejstrašlivějších a nejděsivějších afrických diktátorů. Ten poskytl teroristům útočiště a zároveň se stal prostředníkem při vyjednávání mezi teroristy a izraelskou vládou. Teroristé mezitím vydali prohlášení, že žádají propuštění 53 odsouzených arabských teroristů. Izraelské vláda oznámila, že na tom pracuje, aby získala čas, ale v tu chvíli už shromažďovala velké množství zdrojů informací.
 
Teroristé o sobě deklarovali, že nejsou nacisté, ale idealisté. Tím se hájil Wilfried Böse, když mu jeden z pasažérů ukázal číselné tetování z koncentračního tábora. Ale idealismus a nacismus nejsou od sebe moc daleko.
 
První informace získali od propuštěné cestující Patricii Martell. Ta se dostala na svobodu, když těhotná začala krvácet. Izraelskému velvyslanectví předala první informace o situaci na palubě a o teroristech. Další informace získal Izrael od neizraelských cestujících, které útočníci propustili, přičemž útočníkům nedělalo problém mezi držené Izraelce narvat i neizraelské Židy. Nešlo jim tedy o boj proti Izraeli, ale o antisemitský terorismus.
 
Na místě, na letišti v Entebbe, zůstalo 106 rukojmích – 84 židovských rukojmích, 10 mladých Francouzů a personál Air France, který odmítl opustit rukojmí. Letiště, které přestavovala izraelská firma, a tak měla plány celé oblasti a letištních zařízení, které poskytla izraelské vládě. V té dál probíhala úporná snaha o vyřešení celé situace diplomaticky, bez použití vojenských prostředků, ale s každým dnem se naděje na mírové a diplomatické řešení vytrácela, jak žádný z arabských vůdců nechtěl tlačit na teroristy, a ti, kteří chtěli, s těmi se teroristé odmítli setkat. Naopak, šance na úspěšné vojenské řešení stoupala, jak Izrael získával nové a nové poznatky o situaci. Teroristé navíc prodloužili ultimátum o dalších 72 hodin, a každá hodina byla v té chvíli pro Izrael cennější, než zlato.
 
I díky nim byla vystavena výcviková hala pro nácvik zásahu proti teroristům a záchranu rukojmí, byl vypracován plán infiltrace letiště v přestrojení za kolonu, kterou používal diktátor Amin, bylo zjištěno, že teroristé absolutně nepočítají s tím, že by mohli být napadeni Izraelci a přemoženi.
 
Vypracováním a realizací plánu byla pověřena elitní jednotka Sajeret Matkal („Průzkumná jednotka Generálního štábu“) pod vedením generála Šomrona a přímým velením Jonatana Netanjahu.
 
3. července 1976, 200 izraelských výsadkářů nasedlo do letadel Hercules a vzlétlo směrem k jihu. Ve výšce pár desítek metrů nad hladinou Rudého moře musela trojice letadel letět, aby se vyhnula arabským radarům. V Entebbe přistáli ve 23:00 izraelského času a z útrob letadel vyjela „Aminova kolona“ plná výsadkářů. Samotná akce začala 4. července.
 
Jeden z mála problémů se stal na checkpointu, kde se nepodařilo přelstít ugandskou patrolu, a spustila se krátká přestřelka. Ugandská stráž byla zabita a další ugandští vojáci na letecké věži byli zalarmováni.
 
Útok se musel urychlit. Část výsadkářů zahájila umlčovací střelbu na ugandské vojáky, druhá část zaútočila na letištní halu s teroristy. Komando teroristů bylo eliminováno během ani ne minuty, ale v nastalé vřavě byla zastřelena tři rukojmí. Začala evakuace rukojmích, zbylá letadla přistála, aby je vyzvedla a izraelští vojáci, ještě stihli zničit 11 ugandských letadel, což bylo zhruba celé vojenské letectvo země. Během přestřelky s leteckou věží byl zabit Jonatan Netanjahu.
 
Pak už, ale byla rukojmí evakuována do letadel i s výsadkáři a tělem Jonatana Netanjahua. Během akce zahynula tři rukojmí. Jednu rukojmí, 74letou Doru Bloch, se nepodařilo evakuovat, protože byla převezena krátce předtím do nemocnice, a nakonec byla zavražděna na příkaz Idy Amina jako odveta. Kromě toho bylo zabito i 45 ugandských vojáků a všech sedm teroristů.
 
Už tehdy se OSN projevila po svém, když záchranu rukojmích odsoudila jako „vážné narušení suverenity členského státu OSN“. Nejspíše bylo právem Ugandy hostit teroristy a držet na svém území rukojmí z jiného státu.
 
Zajímavostí je, že akce proběhla přesně na 200. výročí podepsání Deklarace nezávislosti Spojených států amerických. V tomto ohledu Stát Izrael bránil svou nezávislost a suverenitu.
 
Toto je jedna z věcí, která na Státu Izraeli je naprosto obdivuhodná. Někdo Izrael kopne do nohy a Izrael mu tu nohu zpřeráží natřikrát. Teroristé unesli izraelská rukojmí, Izrael díky nadlidskému úsilí, schopnostem, akceschopnosti a odhodlání překonal obrovské překážky, zlikvidoval teroristy, osvobodil rukojmí, zabil desítky nepřátelských vojáků a zničil vojenské letectvo země, která se podílela na agresi proti jeho občanům.
 
Odpočívejte v pokoji, podplukovníku Jonatane Netanjahu! Váš bratr Vám jako premiér dělá čest!
 
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,36 out of 5)
Loading...