9.1.2019
Kategorie: Ekonomika

Makáme. Na dálnicích? Kdo?

Sdílejte článek:

TOMÁŠ FLAŠKA

Tak už nám to pan premiér sdělil. Ministr Ťok je sice dokonalý, ale neumí svou práci prodat. To je velmi úsměvné.

[ad#textova1]

Pokud se loni otevřelo 4 km (přesněji řečeno 3,8 km) dálnic, tak to asi lze těžko prodat jako úspěch. A pokud to někdo tak prodává, tak bych ho přirovnal k pověstným podomním obchodníkům. A pokud mu to někdo dokonce sežere, tak pak se nesmí divit. Je to úplně stejné jako když vám někdo vnutí hrnec za padesát tisíc. V případě podomních obchodníků stát vymýšlí pro důchodce různé ochrany. V případě našich dálnic to není potřeba, volič zbaští všechno.

Ohromný úspěch je “nová” dálnice D1. To je super. Samozřejmě rekonstrukce stojí o dost míň, než stavět na zelené louce. A tak se určitě za pár let dozvíme, že za vedení ANO stál kilometr „nové“ dálnice podstatně méně, než za předchozích vlád. Protože Kalousek všechno rozkradl.

Ale pokud bych vzal pana premiéra za slovo a považoval bych D1 za opravdu novou dálnici, tak se musím zeptat: Už dnes je kapacitně na hranici, když tedy investujeme do nové dálnice, proč ne rovnou ve formátu 3+3 pruhy? Dozvíte se tradiční výmluvy o výkupu pozemků, studii vlivu na životní prostředí atd. atd. Ano, trvá to několik let, než se všechno vyřídí. Ale ANO ovládá ministerstvo dopravy už dobrých 5 let. Tak se zeptám znova: Začalo s tím něco dělat? Byla zadána studie? Začaly se vykupovat pozemky? Odpověď je jasné NE. Pokud to trvá tak dlouho, udělalo ANO nějakou zákonodárnou iniciativu, tlačilo parlamentem zákony, aby se vše zkrátilo? Jediné, o čem vím, je, že se může začít stavět ještě před dokončením výkupu pozemku, pokud se někdo šprajcuje. Na 5 let ve vládě dost málo. Takže makáte? ANO opravdu makáte? Odpovídám vám: NE, nemakáte. Jenom se snažíte prodat vzduch.

Tendr na mýtné? Darmo mluvit. Zpackáno, opožděno, odloženo. I my řidiči osobních aut si musíme každý rok (měsíc) pracně strhávat dálniční známku a lepit novou. Když jedete na Slovensko nebo Maďarsko, tak vyřídíte vše po internetu za pár minut. I do Rakouska to už jde. Němci to tak budou dělat od samého počátku. Ale u nás se maká. Bohužel ale nikoli ti nahoře, ale s fénem a tužkou všichni ti dole.

Na závěr možná malá rada: sněžit může ještě i v dubnu a ranní mrazíky také až tak do půlky dubna nejsou úplně výjimečné. Třeba si aspoň toto na ministerstvu dopravy někdo uvědomí.

[ad#pp-clanek-ctverec]

FLASKA
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,56 out of 5)
Loading...