3.8.2018
Kategorie: Ekonomika

Chcete vědět, jak se u nás opravdu staví dálnice?

Sdílejte článek:

COM

1. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) právě ztratilo 2 roky práce. ÚOHS jim definitivně zrušil tendr na část D35 u Pardubic, konkrétně 12km úsek Opatovice n. L. – Časy.

2. A teď si poslechněte, proč byl tendr zrušen:

[ad#textova1]

– Úředníci v průběhu soutěže změnili jeden z formulářů. Účastníky však o tom řádně neinformovali. Na webu zdopravy.cz píšou, že změna byla označená jen červeně a pokud si účastníci vytiskli zadání černobíle, nemuseli si jí všimnout. (!) Ano, takto se u nás připravují strategické zakázky, které ovlivňují osud státu.

– Firma Porr podala nabídku právě na starém formuláři – a i když byla levnější, byla vyloučena. Další konzorcium, to nejlevnější, pak bylo též vyloučeno.

– Soutěž tedy vyhrál nejdražší uchazeč, konzorcium dobře známých jmen Metrostav, Eurovia, Swietelsky. Jejich nabídka je o 284 miliónů (10 %) dražší než u nejlevnějšího soutěžícího.

– Oba vyřazení se obrátili na ÚOHS, ten soutěž zrušil a ŘSD nyní musít začít od nuly.

V reálu tedy země ztratí cca 2 roky kvůli červeným změnám na formuláři! A to se vyplatí!

3. Co tohle všechno znamená? U nás je zvykem házet zpoždění dálnic na ekologické aktivisty. Ale ne. Nejvíc za to může tragicky a chronicky neschopné ŘSD, samozřejmě spolu s ministerstvem. Tito lidé prostě profesionálně nezvládají přípravu liniových staveb a ve své práci nechávají díry, kterých pak aktivisté (či soutěžící firmy) využívají. Podotýkám, že hnutí ANO kontroluje dopravu již pátým rokem.

4. Uvažujme dál. Ano, někdy to zvenčí vypadá, že fungování ŘSD je snad zlý úmysl, že už to ani není normální debilita. Ale buďme fér. Liniové stavby a další strategické investice státu prostě nemůžou připravovat lidé, kteří jsou placeni pomalu hůř než prodavačky v Lidlu. ŘSD je státní příspěvková organizace. Tabulkové platy jsou tam tradičně nízké, nižší než na ministerstvu. Má se to dohánět osobním ohodnocením, ale která hvězda vám půjde pracovat za nízký plat a nejisté osobko? Kdo je dobrý a získá tam nějaké zkušenosti, utíká do soukromých projekčních kanceláří. Kdo zbyde, sorry že to tak říkám, pak připravuje tahle šíleně úspěšná výběrka.

Myslím, že jedním z nutných řešení je vytvořit ve státní správě speciální úderné síly – task forces – které budou řešit nejtragičtější problémy státu a přitom budou mimořádně dobře placené, úplně mimo tabulky. Když to řeknu primitivně, i kdybychom tam nahnali tisíc Švýcarů a platili je švýcarskými platy (samozřejmě neříkám, že tam máme dát cizince), tak nás to jako zemi vyjde mnohem levněji než ten současný šlendrián.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Zdroj: facebook

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading...