14.8.2017
Kategorie: Společnost

Co týden dal a Hampl napsal: Jak je to s těmi elitami

Sdílejte článek:

PETR HAMPL

PONDĚLÍ 7. SRPNA

Z delší úvahy o paní režisérce a lidském odpadu:

Je tomu tak, že žádné elity neexistují? Ne tak docela, jen se musíme dívat jinam. Stačí totiž vyjít ze staré definice Ortegy y Gasseta, který napsal, že za elitu mohou být pokládáni ti, kdo:

  • dělají pro národ nebo jiný větší celek více než je povinnost a více než dělají ostatní;
  • nechtějí za to žádnou odměnu. Ani peníze, ani prestiž ani nic jiného.

Taková definice odkazuje třeba k německým tatíkům, kteří se pokusili podpálit imigrantskou ubytovnu a skončili ve vězení. Bylo to hloupé, nic by se tím nevyřešilo, mezi oběťmi by jistě byli i nevinní lidé. Ale je za tím to, že tihle tatíci vnímali, že jejich národ je v ohrožení a udělali to, co bylo v jejich silách. Samozřejmě za to žádnou odměnu nečekali.

Příslušníkem skutečné elity tak může být důchodkyně, která přepošle e-mail, i když jí za to paní poslankyně vyhrožuje trestním stíháním. Nebo lidé, kteří anonymně posílali peníze protiislámskému hnutí. I když pro pasáky a dokumentární režisérky budou jen bahnem na podrážce nebo „smradem.“

[ad#clanek-respo]

ÚTERÝ 8. SRPNA

Je dobré všímat si toho, s jak neuvěřitelnou rychlostí se mění pohled západních intelektuálů na islám. Přibližně před rokem slibovali integraci a tvrdili, že džihád nemá s islámem nic společného. Dnes tleskají výkřikům o tom, že muslimové NESMÍ přijmout západní hodnoty a NESMĚJÍ se integrovat a jásají nad tím, jak skvělou věcí je džihád.

Není to primárně tím, že by se tak rychle měnilo jejich myšlení, ale že zcela ztratili kontrolu nad situací (včetně vlastního myšlení) a že řízení převzali jejich islámští „spojenci.“ Třeba progresivní islámská intelektuálka Linda Sansour, která otevřeně vyhrožuje odpadlíkům od víry mučením, sepisuje seznamy odpůrců, propaguje džihád a neskrývá, že nevěřící jsou méněcenná stvoření.

Připadá vám to stejné jako Islámský stát? Taky, že je. Jenže je zvykem zvát Lindu Sansour do televizních pořadů, na univerzity a psát o ní oslavné články. Pokud by ji někdo zpochybnil, bude okamžitě označen za rasistu a xenofoba. A paní Sansour umí té situace perfektně využít. Během pár let přiměje západní intelektuálky, aby žadonily o zmrzačení vlastních genitálií a případně kamenování. Nezbude jim nic jiného, protože rozhoduje někdo jiný. No, hlavně, že si připadají naprosto nezávisle.

STŘEDA 9. SRPNA

Z rozhovoru pro Parlamentky:

Husákův režim vychoval lidi technicky zdatnější, samostatnější a s větší schopností si navzájem pomáhat než kterýkoliv stát západní Evropy. Po roce 1990 se tu prosadil mýtus, že ti lidé jsou nějak méněcenní a že až další generace bude schopná svobodně žít. Opak je pravdou, Česká republika je ještě celkem svobodnou zemí právě proto, že na mnoha klíčových místech jsou Husákovy děti. Proč se lidé vyrostlí za Husáka tak povedli, to má řadu příčin. Asi nejvýznamnější je ta, kterou hezky popsal brněnský sociolog profesor Možný. Lidé od státní byrokracie nic nečekali a naučili se postarat se sami. Ale není to příčina jediná.

ČTVRTEK 10. SRPNA

Často opakovaná nepravda říká, že Turci a další imigranti z islámských zemí přišli do západní Evropy kvůli práci, „kterou by jinak nikdo nedělal“ a že na nich tudíž stál poválečný hospodářský růst. Ve skutečnosti by tu práci domácí lidé rádi dělali, ale chtěli by za ní dostat rozumně zaplaceno. Přísun milionů imigrantů srazil cenu nekvalifikované práce na zlomek tržní hodnoty. Chudí Němci najednou soutěžili proti Turkům ochotným pracovat téměř za nulu. O co se zhoršilo jejich postavení, o to se zvýšily bonusy manažerů. A státní správa jde pochopitelně na ruku bohatým, nikdy chudým. Zkrátka, docela obyčejná nenažranost a nedostatek základní solidarity vůči spoluobčanům. Tedy to samé, co pohání současnou imigrační agresi.

PÁTEK 11. SRPNA

Generální ředitel Google Sandar Pichai chtěl být politicky korektní a zavděčit se aktivistům. Vyrazil tedy programátora Jamese Damore, který se odvážil veřejně připomenout některé základní vědecké poznatky o rozdílech mezi mužským a ženským mozkem. Jenže se to nějak vymklo z rukou. Kauza rezonuje v médiích a na sociálních sítích. Na straně pana generálního jsou angažované blbky, co neumí číst grafy, jenže vedle toho sílí kritika, objevil se výzkum, že většina zaměstnanců Google s vyhazováním nesouhlasí, dokonce i levičáci z New York Times jej vyzvali k odstoupení a včera musel zrušit zaměstnanecký mítink.

Nejsem zlomyslný, ale tohle Sandaru Pichaiovi z celého srdce přeju. Nechť jsou jeho trable výstrahou všem zbabělcům a ubožákům, co si myslí, že budou mít snadnější život, kdy se připojí k násilnému prosazování politické korektnosti.

SOBOTA 12. SRPNA

Po letech intelektuálských keců o vyhlazení bílé rasy se mezi bílými demonstranty v Charlottesville objevují hákové kříže. Dalo se to čekat.

NEDĚLE 13. SRPNA

Začínám mít pocit, že Ramadan je pohyblivý svátek. Každý den je vlastně Ramadan! Bum prásk!

[ad#pp-clanek-ctverec]

hampl

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...