12.3.2017
Kategorie: Politika

Sjezd ČSSD: Agónie partaje ochromené strachem o koryta

Sdílejte článek:

COM/SM/FCB

Na sjezdu ČSSD kupodivu rušno nebylo. Do čela strany se postavil staronový Bohuslav Sobotka, který jde do předvolební kampaně naposledy jako předseda strany.

[ad#clanek-respo]

Bezbarvý a byrokaticky suchopárný Sobotka, který sklidil za své proslovy daleko menší potlesk než například čerstvě zvolený místopředseda Lubomír Zaorálek, opět dokázal, že nedokáže strhnout davy a emočně zaujmout. Na rozdíl od Andreje Babiše prostě není lídr ani vítězný typ.

Za šest let ve své funkci nevyhrál ani jedny volby, naopak v krajských volbách utrpěl on i celá ČSSD tvrdý direkt. Od té doby je strana v apatii a hluboké defenzivě. Mandát téměř dvou třetin delegátů sjezdu se na jednu stranu může zdát relativně silný, na druhé straně titíž delegáti spíše hrají na to, že zvolili Sobotku pouze dočasným předsedou, kterého po pravděpodobně prohraných volbách zase ,,sundají” na mimořádném sjezdu. Pokud tedy neodstoupí sám jako například Jiří Paroubek po volbách (které byly mimochodem vítězné) v roce 2010.

Tento scénář vychází z faktu, že mezi 201 delegáty, kteří Sobotku nevolili, je i Tejcovo křídlo, které ač nebylo na sjezdu moc slyšet, je relativně silné. V případě, že dojde k volební prohře strany, se jeho reprezentanti aktivizují a budou jako první volat po odstoupení Sobotky. Představitel tohoto křídla (Jeroným Tejc, Jiří Zimola) pak dost možná převezme i předsednické křeslo.

ČSSD svými chybami připravila červený koberec k vládnutí svého nyní největšího rivala hnutí ANO. Sobotka jako předseda z logiky věci nese největší zodpovědnost, proto by se musel stát zázrak, aby ČSSD podzimní parlamentní volby vyhrála. Není totiž v současné situaci čím ani kým je vyhrát.

Bohumil Pečinka komentuje na svém fcb profilu sjezd ČSSD následovně: Byl jsem svědkem sebevraždy. A se mnou i mnozí z vás, protože proběhla v přímém přenosu na ČT 24, kde byla vysílána pod označením 39. sjezd sociální demokracie. Většina z téměř sedmi set delegátů působila směsí apatie a rezignace.

Jen občas někdo na pódiu zvýšil hlas, ale znělo to dutě. „Ti nahoře“ zase předstírali, že fakt chtějí zvítězit. Takže stínohra z obou stran, jen TV kamery nutily všechny vydávat bojové pokřiky. Nejstarší česká politická strana si vybrala strategii „nebýt moc poražen“, a proto budou moc poraženi.

Mohlo to být jinak? Mohlo, třeba hned po prohraných krajských volbách, kdy se předseda Sobotka vydával protikladná prohlášení, zamotal se do rekonstrukce vlády a říkal si přímo o vystřídání. Dvojice potenciálních nástupců (Zaorálek-Chovanec) si tak dlouho dávala přednost, že z toho nic nebylo.

Mohlo jít o velké symbolické gesto, spojené s efektivní rekonstrukcí vlády, jejímž smyslem není jenom dát funkci ministra zdravotnictví Praze, aby mi pak Praha na sjezdu pomohla zvítězit. Namísto toho zvolili „ti nahoře“ i „ti dole“ dvojí předstírání ve stylu všechno bude, jak bylo, jen my se při tom budeme jinak tvářit.

A ještě několik krátkých komentářů, které reagovaly na dění okolo sociálně-demokratického “sletu”:

  • Ta tlupa vyžírků, darmošlapů a povalečů z brněnského výstaviště říká, že je u nás moc nízká úroveň daní.
    Štípněte mě.
  • Sobotka tvrdí, že „naše nízká úroveň daňové kvóty podlamuje státní rozpočet a vynucuje si rozsáhlé škrty ve výdajích.“ JAKÉ ŠKRTY???
  • Socialista je člověk, který vám dá peníze v nouzi, do které byste se nikdy nedostali, kdyby vám je předtím nesebral.
  • Bohoušek a jeho parta nám tvrdí, že nízké daně, je to, co nám brání v rozletu a blahobytu. Nedalo mi to, protože tomu člověku nevěřím ani aktuální datum a porovnal jsem daně v Evropě(tedy ne já, drtivou většinu práce udělala wikipedia) Jak na tom tedy jsme? Ze 43 zemí jsme co se týče daně z příjmu fyzických osob na krásném 38. místě, za námi je Rakousko, Dánsko Finsko Řecko a Švédsko. Co se týče DPH tam jsme na 27. místě a v korporátních daníchna 21. místě. Jsme tedy všechno, jen ne země s nízkými daněmi.

[ad#pp-clanek-ctverec]

ZDROJ: securitymagazin.cz, Fcb, B. Pečinka

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...