11.11.2016
Kategorie: Společnost

Lež za lží, trapas za trapasem

Sdílejte článek:

TOMÁŠ FLAŠKA

Státník umí uznat svou chybu. Umí se za ní omluvit, nebo i vyvodit důsledky a v krajním případě i třeba odstoupit.

[ad#clanek-respo]

Vyhrocený vztah prezidenta Miloše Zemana s americkým velvyslancem Shapirem je již delší dobu známá věc. Začalo to tím, když se Miloš Zeman chystal jet do Moskvy, jako asi jediný státník z demokratických zemí, na vojenskou přehlídku. Americký velvyslanec Shapiro to tehdy komentoval ve smyslu: “… vláda USA považuje za problematickou schůzku prezidenta Zemana s … ” A oheň byl na střeše.

O několik let později se nechala čínská velvyslankyně v Praze slyšet, že: “… považuje za nepřijatelnou schůzku ministra Hermana … “. Oheň nebyl na střeše. Místo toho sepsali čtyři naši nejvyšší ústavní činitelé poníženou omluvnou nótu do Číny.

Prezident Zeman zakázal velvyslanci Shapirovi přístup na Hrad: “Shapiro má dveře na Hrad zavřené”. Shapiro přesto přišel na oslavy 28. října na Pražský Hrad. Aby ne, moc lidí se tam nehrnulo. Ale zachoval se vůči našemu státu slušně, dlužno dodat že i vůči prezidentovi.

Náš pan prezident si ale asi myslel, že vyslanec USA si jeho slova vzal k srdci, využil toho aby si do něj opět kopl. A tak uvedl, že Shapiro na Hradě nebyl.

Byl. Potvrdil to nejen on sám, ale i německý velvyslanec, vedle kterého seděl. Lze to vidět i na fotografiích z Vladislavského sálu.

Mluvčí prezidenta Ovčáček: “Tak to byl asi Shapiro neviditelný.” Nevím, jestli to měla být omluva, bonmot, nebo zase nějaký útok. V každém případě na těch fotografiích viditelný byl.

Prezident Zeman? Ticho. Nic jiného ani nelze očekávat. Celou věc ale objasní dva jeho vlastní citáty, které asi vysvětlují mnoho:

Premiér Zeman před mnoha lety: “Jenom idiot nemění své názory.”

Prezident Zeman několik měsíců po svém zvolení: “Pane redaktore, já své názory neměním!”

[ad#clanek-respo]

bloger_558
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 3,58 out of 5)
Loading...