14.8.2015
Kategorie: Humor

Peklo na zemi

Sdílejte článek:

MARP 14|08|2015

Už to fakt nepřehánějte! To peklo a žár trvá už dost dlouho a spaluje vše živé. Dejte nám vodu! Dejte nám déšť! Kam zmizeli šamani, co uměli déšť přivolat (teda pokud to fakt uměli) ? Teploty v naší zemičce, ale celkově v celé Evropě, lámou rekordy. Řada za sebou následujících tzv. subtropických dnů (přesahujících 30°C) už překonala vše a je nejdelší v historii metereologických měření cca od roku 1761. Všichni živí tvorové jsou z toho nervózní – rostliny, hmyz, zvířata i lidé…

[ad#hornisiroka]

Ale to by nebyl český člověk, aby ze zkušenosti předků, pomocí vlastního selského rozumu a hlavně pomocí internetu neuměl na tyto horka vyzrát s vynálezivostí sobě vlastní. A tak přináším pár osvědčených a fungujících tipů, které si klidně vyzkoušejte a hlavně nic za to nedáte. Internetové magazíny a servery přinášejí svoje tipy, zejména na stravu a pití, ale taky na to, jak zchladit organizmus, aby nedošlo k přehřátí a následným zdravotním potížím. Ale člověk prostý, pracující od slunka do slunka a přinášející do domácnosti jen nuznou almužnu si podobné rady může strčit víte kam.

Co a jak jíst v takových horkých dnech?

  • Nejezte to, co neznáte!
  • Jezte to, co znáte!
  • Nejezte to, co vám nechutná!
  • Jezte to, co vám chutná!
  • Nejezte tehdy, kdy se „musí“!
  • Jezte tehdy, kdy dostanete hlad!

Tohle je pár důležitých zásad. Ale co vlastně máte jíst? Jezte vlastně všechno, na co dostanete chuť. Jíst rajčatový salát pět dnů v kuse se vám zprotiví, to mi věřte. To nejdůležitější, co způsobí ochlazení organizmu, jsou ostré látky, pochutiny a koření. Proč myslíte, že mají v Mexiku, v Thajsku nebo v jižní Indii tak ostrá jídla? Nebojte se feferonek, čerstvého pepře a nebo kayenského pepře a klidně ho rvěte do jakéhokoliv jídla. Ochuťte si hovězí vývar pár kousky feferonky a ihned tu změnu poznáte. Sice se bude zdát, že v první chvíli vyplivnete jícen se žaludkem, jak to bude pálit, ale překonejte se a za pár chvil dojde k blahodárným a hlavně ochlazujícím účinkům. Je to proto, protože lidské tělo bude muset vynaložit nějakou energii, aby tu ostrost a pálení překonalo a dojde k masivnímu pocení, které je jedním z příznaků ochlazování organizmu. Takže si klidně dejte cokoliv, jen to pořádně okořeňte.

1324783-bigthumbnail

Co pít v těchle tropech?

  • Nepijte to, co neznáte!
  • Pijte to, co znáte!
  • Nepijte to, co vám nechutná!
  • Pijte to, co vám chutná!
  • Nepijte naráz velké množství tekutin!
  • Pijte průběžně, vždy, když cítíte sucho!

Samozřejmě, že nejlepším nápojem je čistá voda. Ale ta někomu prostě nechutná jen tak samotná. Existuje mnoho sirupů a ovocných či zeleninových šťáv, které klidně můžete použít k dochucení a vůbec se nebojte, že obsahují cukry! Vodu můžete dochutit čerstvými citrusovými plody a třeba mátou. Je to osvěžující. Vůbec se nebojte čajů a kávy! Pijte je, jak jste zvyklí. Víte, jaký je rozdíl mezi vinným střikem a pivem? Žádný! Oba obsahují stejné množství alkoholu, ale takové množství, které nijak organizmu neškodí. Oba obsahují cukry, vodu a kysličník uhličitý (bublinky). Takže rady, že místo piva by jste si měli dát raději vinný střik, jsou naprosto zcestné. Navíc pivo má více prospěšných látek pro lidské tělo.

Mimochodem, já osobně nepovažuji pivo za alkohol, ale za náš národní nápoj, který se zde pil staletí. Takže čaj, káva, víno ani pivo vůbec lidskému organizmu neškodí, ba naopak – jsou to prospěšné věci, které jsou osvědčené, tradiční a vůbec se nemusíte omezovat. Ale jak je to s dalším, tzv. tvrdým alkoholem? Ano, alkohol s obsahem nad 30% čistého lihu, již umí udělat v těle paseku. Pokud se to samozřejmě přežene. Ovšem Moraváci by vám oponovali (a nejen oni)! Šťopečka slivovičky po ránu byl osvědčený recept našich dědečků a babiček. Šlo o tak zvané „vypálení červa“. A ono to fakt fungovalo! S tvrdým alkoholem na slunku samozřejmě veliký pozor! Tahle kombinace je horší, ba někdy destrukční než třeba si dát na zahrádce pod slunečníkem, ve stínu nádherně lahodný latinskoamerický rum v kombinaci s čerstvou, limetkovo nebo citrónovo mátovou vodou, plnou ledu.

[ad#velkadolni]

Jak se ochladit v těchto dnech?

Nejjednodušší je samozřejmě vlažná sprcha a následné tření froté ručníkem. Tělo se osvěží i prokrví a začne lépe fungovat s návaly horka. Dalším osvědčeným receptem je ochlazení čela a předloktí pod proudem studené vody. Dále existuje takzvaná „sprcha chudých“. Namočíte malý ručník do studené vody, ručně ho vyždímáte a tímto se pravidelně otíráte. Samozřejmě to nenahradí žádnou hygienu, ale ochladí to! V horkých dnech to nepřehánějte s jakoukoliv kosmetikou – hlavně žádné krémy nebo retuše na obličej a dekolty, jak s oblibou používají ženy. Taky tuny deodorantu v podpaží a kdekoliv na těle jsou spíše kontraproduktivní, protože ve spojení s lidským potem tvoří neskutečně nechutnou kombinaci. Stačí málo na osvěžení a na to, aby člověk nesmrděl potem.

Prostě z těch veder nedělejte vědu, nepodléhejte „módním“ trendům a kecům různých, hlavně samozvaných odborníků v časopisech a na internetu. Fungujte tak, jak jste zvyklí!

ZDROJ: marps.cz

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,29 out of 5)
Loading...