6.9.2022
Kategorie: Politika

Tři malé postřehy

Sdílejte článek:

LUBOŠ ZÁLOM

Jen takové TŘI MALÉ POSTŘEHY. Za prvé, je zajímavé, že z politiků se vůči demonstrantům na Václaváku vyjádřil zásadně negativně vlastně pouze premiér Fiala, zatímco ostatní, od Pekarové po Bartoše, víceméně vyjádřili určitou míru pochopení: lidé mají strach, mají obavy o budoucnost, nevěří vládě, že situaci vyřeší a že je, jak se říká, nenechají padnout. Zdá se, že politici, kromě Fialy, si uvědomují, že pokud se nezačne rychle něco dít, mohou být takové demonstrace takřka na denním pořádku a budou mohutnější. A podobně jako to už pochopili mnozí politici v Evropě, mohlo by to zahýbat celým politickým systémem. Naši politici myslím předpokládají, že to nejhorší, co by se mohlo stát, je vítězství Babiše. Jenže proč by jim to vlastně mělo vadit? Pro ně je to business as usual. Prostě by zase hráli divadlo s názvem Babiš vs. Antibabiš.

Jenomže ono to nemusí být tak jednoduché. Z mohutnosti té demonstrace vůbec nevyplývá, že by nespokojenost lidí měla automaticky přivést zpět k moci Babiše. Může to dopadnout úplně jinak. Samozřejmě, že Pekarová nebo Bartoš nejsou schopni vymyslet správné řešení současné situace. Jsou to socialisté, nemají myšlenkovou výbavu k tomu, aby přišli na něco jiného, než zase jen regulace a státní zásahy. Daleko spíš budou vymýšlet marketing než řešení. Marketing, který lidi obalamutí a vytvoří dojem, že situace už je pod kontrolou. Ostatně příklad Babišovy vlády ukazuje, že s vhodným marketingovým guru jde vytvořit jakákoliv politická iluze. A skoro by se dalo říct, že některým politikům se přehnaně kritické vyjádření premiéra Fialy hodí a už se chystají namydlit mu schody. Zda však mohou lidé jako Blažek či Kuba přinést nějaké skutečné řešení? Spíš ne.

Za druhé, premiér Fiala volal po celoevropském řešení. Německý kancléř Scholz však nyní oznámil, že chystá vlastní, německé řešení. Zdanit firmám tzv. nadměrný zisk a občanům rozdělit jakýsi balík úlev o objemu 65 miliard euro (tedy asi 1,5 bilionu korun). Co to znamená? Že Fiala volal naprázdno. Pokud německý kancléř raději napře úsilí k vlastnímu německému řešení, nějaký místodržící, pardon premiér vazalské země může těžko prosazovat cokoliv celoevropského. Scholz dal najevo, co si myslí o České republice i o českém europředsednictví, a také mezi řádky vyjádřil, že Německo je Evropská unie a Evropská unie je Německo. A samozřejmě, že to jediné, co od českého předsednictví očekává, je poslušné schválení záměru omezit národní veto…

A za třetí, mnozí lidé, kteří se snaží jaksi vyzdvihovat mentální či vzdělanostní nadřazenost lidí, kteří podporují současnou vládu, oproti jakési mentální a vzdělanostní méněcennosti těch, kteří s ní nesouhlasí a vyšli demonstrovat, ve skutečnosti trpí úplně stejnou krátkozrakostí a nevzdělaností. Jeden příklad za všechny. Sociálními sítěmi nyní koluje screenshot postu či tweetu jakési paní, očividně z okruhu lidí podporujících Fialu a jeho kamarády, která tvrdí, že se vlastně nic neděje. Sice se jim od září zvedly zálohy na energie o 256 %, ale to vůbec nevadí – je to cena jednoho rodinného oběda v kvalitní restauraci. A tak si holt dojdou na rodinný oběd nikoliv čtyřikrát za měsíc, ale jen třikrát. Pohoda, nic se neděje, nám žádná újma nehrozí, pouze zanedbatelné nepohodlí. Ekonomika však není jen rodinný oběd a nemá horizont rozpočtu a kvality života jedné domácnosti. Zároveň totiž sociálními sítěmi koluje post (aniž by stejná zpráva prolétla sdělovacími prostředky, což je alarmující), že současná situace potápí sklárny. Melou z posledního a mnohé už provoz ukončují. Jaké to bude mít následky dále? Nebude do čeho stáčet nápoje, nebude do čeho plnit dětské přesnídávky, nebude v čem prodávat zavařované či nakládané ovoce a zeleninu. Tohle má následek na obě strany – k předchozímu článku řetězu i k tomu dalšímu. K producentům potravin či nápojů, kteří, když nebudou mít kde koupit lahve a sklenice, nemají v čem prodávat a budou muset své provozy omezovat nebo ukončit. Začnou propouštět. A na druhé straně prodejci, jimž klesne obrat, protože se sníží jejich sortiment. A nakonec zákazníci, kteří si už prostě dětské přesnídávky nekoupí. Mnozí lidé, ti propuštění, dále budou muset omezit svoji spotřebu, čímž dále klesne poptávka po dalším zboží. A tak dále. Trh je nesmírně složitý systém. Na každém výrobku se podílí bezpočet faktorů. A stačí, aby jeden z nich vypadl, a celý řetěz se rozpojí. Kde všude se projeví současná energetická krize? Nikdo z nás to nedokáže určit a ukázat na ten jeden klíčový dílek řetězu. Víme pouze jedno: tlustší svetr české sklárny opravdu nespasí.

 

Luboš Zálom

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...
92 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)