10.9.2021
Kategorie: Politika

Trump poráží Bidena

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonPrůzkum preferencí ukázal, že by bývalý prezident Donald Trump těsně porazil stávajícího prezidenta Joea Bidena, pokud by se opět v prezidentských volbách roku 2024 utkali.

Emerson College Poll provedený po celých Spojených státech ukázal, že by v prezidentských volbách roku 2024 v případě opakovaného souboje mezi bývalým a současným prezidentem těsně vyhrál Donald Trump. Pro Trumpa by hlasovalo 47 % voličů, 46 % by hlasovalo pro Joea Bidena. Co se hodnocení činnosti Bidena v prezidentské funkci týče, 47 % voličů s Bidenovou politikou nesouhlasí a 46 % voličů s jeho politikou souhlasí. Ještě v červnu Bidenovu politiku schvalovalo i více než 60 % voličů. Průzkum byl zveřejněn na serveru newsweek.com a odkaz obsahuje fotografii Trumpa, která nepatří k tomu, čím americká média oplývala ještě před rokem – tehdy frčely fotografie Trumpových grimas, které z něho dělaly ztělesněné zlo.

Samozřejmě, průzkum je průzkum a důvěryhodnost průzkumů amerických médií klesla úměrně tomu, s jakou vehemencí prosazovala Bidena do úřadu. Protože se ale v USA průzkumy různých společností zveřejňují co týden, je možné získat od konce srpna do současnosti výsledek několika průzkumů ze serveru fivethirtyeight.com. Na konci srpna a počátkem září t.r., když vrcholila afghánská anabáze a americká armáda opustila po dvaceti letech území Afghánistánu, se již více průzkumů přiklánělo k tomu, že Američané s Bidenovou politikou nesouhlasí. Na konci července a počátkem srpna, kdy se ještě v Afghánistánu „nic nedělo“, přitom ještě hodnocení Bidenovy politiky bylo velmi příznivé a kladně jeho práci v úřadu prezidenta hodnotilo téměř 60 % voličů.

V této souvislosti je pak třeba hodnotit i informaci šířenou podporovateli Trumpa, a to že až 20 % voličů Bidena své volby lituje. Z pohledu ztráty podpory je taková zpráva málo překvapivá. Podle Rasmussen Reports® z poloviny srpna, kdy naplno probíhala evakuace z Afghánistánu a ukázalo se, že americké zpravodajské služby záměrně lživě informovaly o situaci i prezidentovi, řada Bidenových voličů své volby litovala. Podle telefonického a online dotazování společnosti Rasmussen v polovině srpna by v případě opakování volebního souboje mezi Trumpem a Bidenem jen 37 % voličů volilo Bidena, 43 % Trumpa a 14 % by volilo někoho jiného.

Navíc, nejde jenom o způsob „evakuace“ z Afghánistánu. Bidenova administrativa chystá masivní zvýšení daní, kterým chce financovat „rozjezd“ americké ekonomiky po covidové krizi. V této souvislosti je dobré uvést i to, že americká média, která stále ještě tlučou pro Bidena, „přehodnotila“ referování o covidu. Zatímco loni v listopadu, kdy byly v USA prezidentské volby a probíhala druhá vlna, při níž umíralo až 1500 osob denně a na vrcholu až 3000 osob denně – a mohl za to samozřejmě Trump – letos v září mají USA podobná čísla jako loni v listopadu a pokud za to někdo může, pak ti, co se nechtějí nechat očkovat a republikánští guvernéři.

Ztrátu podpory pro Bidena bylo jistě možné predikovat, nicméně nikdo si zřejmě neuměl představit, že proběhne tak rychle. Krach afghánského tažení samozřejmě časem vyprchá, nicméně Biden se znovu ukázal jako slabý prezident ,který kráčí v zahraniční politice po stejné neúspěšné cestě tak jako v časech Baracka Obamy.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
1 komentář