10.5.2021
Kategorie: Ekonomika

Správná cesta jsou úspory, méně úředníků a méně výdajů

Sdílejte článek:

PL/VLASTIMIL TLUSTÝ

Bývalý ministr účtuje s vládou. Jde jim o prachy a moc. Bohatnou „spříznění“. Je to záměr a propaganda.

Byl ministrem financí a mezi občanskými demokraty proslul tím, že jako první přišel s návrhem rovné patnáctiprocentní daně. Ekonom Vlastimil Tlustý své pravicové zásady neopouští ani dnes a před pár týdny oznámil, že se stal předsedou odborné komise pro průmysl a obchod hnutí Trikolóra pod vedením nové předsedkyně Zuzany Majerové Zahradníkové.

O počínání vlády Andreje Babiše v boji s pandemií si myslí své. „Vláda cíleně likviduje ty, které nepovažuje za své voliče, a pomáhá bohatnout spřízněným. Vytváří tím také obrovský prostor pro korupci. Toto je zásadní politický a ekonomický zločin,“ říká Vlastimil Tlustý.


tlustyZdá se, že pandemie covidu-19 je alespoň pro tuto chvíli na ústupu. Jak byste zhodnotil dosavadní počínání české vlády v boji s pandemií?

Katastrofa zdravotní a katastrofa ekonomická, způsobená z menší části epidemií a z větší části chybami a zlými záměry vlády. V počtu zemřelých je naše země nejhorší ve světě a v zadlužení a hloubce krize budeme také mezi nejhoršími. Vládnou nám neschopní a nenasytní, kteří prohlubují krizi kvůli svému politickému a finančnímu prospěchu.

Kde udělala vláda podle vás největší chybu? Naopak, najdete něco, za co byste vládu pochválil?

Odmítla hned na začátku poskytovat částečné náhrady za prokázané výpadky příjmů a zvolila desítky nepřehledných takzvaných podpor, mířících pouze na některé skupiny poškozených. Velkou část peněz na dluh rozdává zcela netransparentně v podobě vládních záruk za komerční úvěry vybraným subjektům, aniž jsou známa kritéria výběru. Tyto záruky jsou přitom ve skutečnosti dary „vybraným“, a lze očekávat, že o většinu těchto stovek miliard stát přijde, protože příjemci takto zaručených úvěrů je nesplatí vůbec nebo částečně. Z těchto dvou „strategií“ vyplývá, že vláda cíleně likviduje ty, které nepovažuje za své voliče, a pomáhá bohatnout spřízněným. Vytváří tím také obrovský prostor pro korupci. Toto je zásadní politický a ekonomický zločin.

Hlavním nástrojem boje vlády s pandemií byl lockdown maloobchodu a služeb, kdežto velké supermarkety a továrny zůstaly dlouhou dobu takřka bez omezení. Ustojí podle vás argumentace, že bylo třeba snížit mobilitu obyvatel, ale zároveň zachovat alespoň průmyslovou výrobu?

Byl to zlý záměr doprovázený masivní propagandou a politickou kampaní se snahou zakrýt to před voliči a uchovat podporu stran vládní koalice.

Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka jsou podnikatelé velmi štědře kompenzováni za uzavřené provozovny, ať už jde o program Antivirus, tak o další kompenzační programy, kterých bylo svého času přibližně čtyřicet. Jak pomoc vlády vůči podnikatelům hodnotíte vy?

Tato tvrzení jsou právě tou kampaní. Lepší než slova jsou čísla o rozsahu škod způsobených lidem a jejich porovnání s výší skutečně přijatých peněz od vlády. I v tom jsme jedněmi z nejhorších na světě.

[ad#article_et21]

Říká se, že po bitvě je každý generál… Kdybyste byl před rokem součástí vlády, jak byste postupoval v boji s epidemií vy?

Tak jak postupovaly jiné státy, to je vyplácením procentuální části prokázaných škod.

Vládní opatření stála již stovky milionů korun, Česká republika se radikálně zadlužila. Co ještě podle vás mohou ustát veřejné finance?

Nezávislý kontrolní úřad zjistil, že stát používá na výdaje spojené s řešením epidemie jen přibližně polovinu peněz vypůjčených od našich dětí a vnoučat. Astronomické zadlužení pod záminkou řešení epidemie přinese už příští rok nárůst plateb úroků ze státních dluhů o několik desítek miliard korun, a to každý příští rok. Nikde se přitom nedozvíme, komu chce tato vláda tyto desítky miliard sebrat. Právě způsob vyřešení tohoto problému bude prvním nepříjemným důkazem o hloubce způsobené krize, a to i pro ty, kteří se řídí heslem „na dluhy neprší“.

Zadlužení veřejných financí je pro mnoho lidí hodně virtuální pojem, protože lidé mají často dojem, že tyto dluhy se nebudou muset nikdy splácet. Jak se na zadlužování díváte jako bývalý ministr financí vy?

Dluhy jsou to skutečné a ti, kdo se před nimi chtějí schovat, velice rychle zjistí, že to nejde. Někteří si to už vyzkoušeli s osobním nebo firemním zadlužením. Dluhy státu se liší zejména tím, že jsou absolutně mnohem vyšší.

Vláda, která vzejde z podzimních sněmovních voleb, bude muset mimo jiné řešit právě stabilizaci veřejných financí. Např. Piráti tvrdí, že bude nezbytně nutné zvyšovat daně, např. daň z nemovitosti. Souhlasíte s tím, že to bude nezbytné?

Zvyšovat daně není nezbytné, ale jeví se to mnoha politikům jako nejjednodušší. Většina lidí netuší, jak vysoké daně už platí. Když sečteme všechny daně a poplatky, tak průměrný občan dnes odvádí státu dvě ze tří vydělaných korun. Správná cesta jsou úspory, méně úředníků a méně výdajů na zbytečné státní podpory. Po letech rozhazování je snadné to zbytné nalézt a odstranit.

Nová vláda bude muset přijít také s restartem české ekonomiky. Tvrdou ránu dostali především podnikatelé v oblasti služeb či cestovního ruchu. Na jakých pilířích byste postavil opatření, která by měla pomoci opět nastartovat výkonnost české ekonomiky?

Na úsporách a snížení daní a povinného pojištění. Bez úlev se z bahna, do kterého vláda část lidí uvrhla, nelze vyhrabat. Buď to vládnoucí pochopí, nebo zvýšením daní krizi ještě prohloubí.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...