18.2.2021
Kategorie: Společnost

Hysterie.Idnes.cz: Už nejsou vůbec žádná COVID+ lůžka na JIP!

Sdílejte článek:

CHALLENGER

Ragnarök se blíží! Už za chvíli nebudou vůbec žádná JIP lůžka a to jenom proto, že lidi jsou neodpovědní a neposlouchají pány Babiše a Blatného! A ještě si dovolují s dětmi jezdit na sáňky a lyže! Karanténu do každé domácnosti! Bububu! Testy ne denně ale 2x denně! Víc fízlů a Kulveitů na neodpovědné občany! To je ten správný lék na COVID!

V souvislosti s nadějí, že výjimečný stav bude zrušen, se aktivovala média, především ta, která vlastní holding Agrofert, a začala mela. Ještě neuplynuly ani 2 dny, ale počet nemocných už nám šíleně narůstá a největší problém je s obsazeností JIP, kde kritičtí pacienti bojují o holý život. Nejhorší situace je, no považte, v Plzeňském kraji, tam už je jen jedno lůžko na JIP pro COVID+ pacienty! No to přece soudruh Babiš nemůže nechat jen tak a musí utáhnout šrouby. Především musí zavírat vleky a sjezdovky na horách, zavírat restaurace a vůbec všechny zdravé lidi buzerovat. Pandémie přece není žádnej holubník.

Naši pandemičtí guru v čele se soudruhem Hamáčkem proto nakázali služnému Kulveitovi, aby svůj matematický velevýtvor upravil tak, že bude zohledňovat místa na JIP.

No řeknu Vám, v tom případě budeme v nouzáku do nekonečna. Víte proč? No protože JIPky budou vždycky obsazené a přetížené. JIPky byly přetížené před COVIDem, budou přetížené během COVIDu a budou přetížené i po COVIDu. Jediný důvod, proč nejsou přetížené je ten, že se tam zrovna maluje. Protože, pokud to nevíte, špitálům se platby za pacienta počítají právě z toho, kolik času na JIP stráví, tak jsou logicky incentivizovány, aby měly JIPky, plně obsazeny, přece se tam ti zdravotníci nebudou jen tak válet, že. Protože jaký jsou pak platby, no, Halík? Kurva vyšší, Halík, myslete politicky!

Na JIP, kde sloužím, je obložnost 92-100% a to permanentně. Je tam osm lůžek, ale z toho je tam jedno načerno, protože ho VZP jako nenasmlouvala, neboť soudruzi z VZP si jsou velmi dobře vědomi, že kdyby platili za každé lůžko JIP, na kterém někdo leží, tak by prodělali kalhoty. Tak to na tom světě chodí. Špitálu je to ale jedno, neboť používá stejný trik jako banksteři, když vyvinuli systém částečných rezerv. VZP má podíl na trhu cca 55%. Tedy v průměru bude pouze 55% lůžek obsazeno pacienty z VZP. Jo, kdyby tam naráz leželo osm pacošů z VZP a někdo na to v té složité byrokracii přišel, tak by možná přišla kontrola, ale to se nestane, protože revizní lékaři jsou důchodci na odpočinku a systému stejně moc nerozumí. I při 100% obložnosti mám tedy rezervu, „co kdyby náhodou“.

Další věc, která laika napadne, je otázka, co by se stalo, kdyby naráz přišlo pár akutních pacientů? Nestalo by se, že by pacient neměl ve špitále místo a proto by umřel? Odpověď zní – ne, nestalo. Protože řada pacientů leží na JIP úplně zbytečně.

Systém, který „hlídá“, aby se místa na JIP nezneužívala, se jmenuje TISS skóre. To je takový Kulveitův systém PES pro JIPky. Aby zdravotní pojišťovna pacienta na lůžku JIP proplatila, musí takový pacient dosáhnout aspoň 9 TISS bodů. Tak si představte, že jste úplně zdraví a někdo vás položí na JIP. Napíchne Vám flexilu  – 1x periferní iv katetr = 1 TISS. Když ležíte, tak do vás prdne Clexane pod kůži, protože – co kdyby náhodou jste dostal plicní embolii – za první 2 dny je to 3 TISS (bod 23), následuje 1 TISS (chronická antikoagulace bod 4, 1 TISS). Následuje pečlivé sledování – dají vám kyslík (= 1 TISS), který vám můžou dávat do nekonečna, nebo taky ne, stačí, když to sestra zapíše to dekurzu. Sledují Vaše vitální funkce včetně Glasgow Coma Scale – no tak máte pořád 15 nebo 14, když se to zapíše, platí to. To jsou 2 TISS. Dohromady to už je 7 TISSů. Pak vám budou měřit SpO2 a monitorovat ekg – ne pořád ale když sestra do dekurzu napíše sinusový rytmus a SpO2 99%, tak je to za další 1 TISS a platí to. To je 8 TISS. No a pak máte měření množství moči a přijatých tekutin, 1 TISS. Celkem 9 TISSů ani nemrknete a to vám vůbec nic není a klidně byste mohli ležet na standardním oddělení, nebo taky doma.

A na JIP je to ještě v pohodě. Protože tam aspoň leží lidi, kteří jsou nějak nemocní a musejí se sledovat. To na standardních odděleních … darmo povídat.  Ironií osudu je, že pokud na JIP máte těžkého pacienta s mnoha vyústěními, na vasoaktivní kontinuální léčbě, s parenterální výživou, tak vám ti zmetci z VZP neproplatí víc, než za téměř zdravého člověka. Takže jaká je incentiva, Halík? No přece hospitalizovat zdravé nemocné! Tam je nejlepší cena – výkon! Když máte těžkého pacienta, tak je naopak snaha ho předat na JIP vyššího typu, kde je za lůžko víc peněz.

Takže se vymyslí tzv. rotační systém. Každý pacient, který z JIP odchází, si za sebe musí najít náhradu. Pokud si ji nenajde, přijde šéf a zjebe personál, jakože nic nedělá a sebere jim odměny. Jak bude tedy incentivizován personál? Vide supra, Halík. Čili toto je tajemství nedostatku míst na českých JIP – zejména v Praze (kde je míst na JIP s odpuštěním jako sraček) a taky v Plzeňském kraji, kde je toho času jediné lůžko na JIP (no bóže, tak ať ty pacoše přeloží na standard a budou mít lůžek víc). Takže jestli bude soudruh Hamáček na základě toho, kolik míst na JIP je obsazených, regulovat fízlí teror na zdravé obyvatele, tak tedy potěš koště – to je opravdu takový sociopatický zmrd, že je mu to jedno, nebo je to „jen“ nevzdělaný imbecil? Každopádně to ukazuje, jaké máme vrcholné politiky. Ať už je z politiky pryč spolu s celou ČSSD!

Pořád mě fascinuje, jak národ, který má jeden z nejvyšších počtů lékařů na počet obyvatel  a jeden z nejvyšších počtů nemocničních lůžek, může tvrdit, že má málo lékařů, což je v řadě případů (relativní) pravda, ale o příčinách tohoto neutěšeného stavu si povíme až jindy. Nyní se pekelně soustřeďme na to jedno místo na COVIDové JIP v Plzeňském kraji. Shodou okolností jsem narazil na článek v Agrofert Dnes, který popisuje stav volných lůžek na JIP dle krajů, ten článek je ze 4. ledna. A kolik, že je míst na JIP pro COVID pacienty v Plzeňském kraji? Trocha překvapení …. Jedno! Myslím, že plzenští soudruzí novináří by si měli především položit otázku, jak můžou to jedno lůžko JIP točit už od čtvrtýho ledna, když je v kraji ta situace horší a horší! Je ovšem ještě zajímavější, že před měsícem a dříve to novináře nezajímalo.

Podle novinářů ale není problém ani tak v počtu lůžek (bodejť by byl, když vyspělejší státy to zvládají s polovičním počtem kůžek), ale v přetíženosti personálu. Zde je to bohužel tak, že množství personálu je významně regulováno tím, že zmr. Babiš a jeho melody boys zavřeli školy. Jak si jistě dokáží inteligentní lidé (tedy kromě pánů Babiše a Blatného) domyslet, většina zdravotních sester jsou ženy ve fertilním věku. Ty mají děti školou povinné. Dost velká část z nich z nich jsou single mothers. A nyní kontrolní otázka, soudruzi: co udělá taková single mother, když jí zavřou školku a školu? Odpověď zní – jde na OČR! K velké radosti starších sester, které za ně musejí brát noční. Čili to je jedna polovina tajemství nedostatku personálu. Ta druhá polovina spočívá v rozdílném režimu na COVID+ oddělení. Sestry, které tam jsou, musejí na příkaz zaměstnavatele nosit protiinfekční hasmaty. Ti novináři, kteří to zkusili, vědí, že po 10 minutách v kompletním igelitovém obalu z vás tečou cirůčky potu, oči vás pálí od soli a přes záclonu potu nemůžete ani pořádně vidět. A představte si, co takový protiinfekční atombordel dělá v místech vhlké zapářky! Jak dlouho asi trvá, když se setra potřebuje vymočit, nebo nedejbože vydefekovat a kdo za ni vezme její povinnosti? Zkrátka a dobře, v tom atombordelu můžete být maximálně 4 hodiny a pak potřebujete aspoň hodinu přestávku, jinak po 2 dnech odejdete na neschopenku. Proto na COVID+ odděleních musí být více sester než na COVID-, ale protože sestry nejsou, tak se na těchto odděleních redukuje počet lůžek pro pacienty. Navíc lůžka musejí být plná, protože jinak není splněn ukazatel obložnosti, pan ředitel nadzvedne pravé obočí a personál je zdrbán a nejsou odměny.

Zkrátka a dobře: jestliže nyní bude represe obyvatelstva závislá na obložnosti COVIDových nemocničních lůžek, mají se obyvatelé Kocourkova na co těšit.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...