9.10.2020
Kategorie: Ekonomika

Směr k novému zlatému standardu, nebo měnová válka s Čínou?

Sdílejte článek:

PETER KOENIG

Říká se, že zbývající měsíce roku 2020 mohou přinést drastické a výbušné změny ve světovém finančním systému. Ale takové zvěsti o „soudném dni“, se v posledních několika letech šíří kolem každého začátku pádu. Proč? – Americký dolar je čím dál slabší. Není to úplně na volném pádu, stále zůstává hlavní obchodní měnou a klíčovou světovou rezervní měnou. A pro mnoho ekonomů je to těžké pochopit.

 

Je však nepravděpodobné, že dojde ke kolapsu dolaru ze dne na den. To by nebylo dobré pro světovou ekonomiku, protože příliš mnoho zemí závisí na dolaru.

Fakta jsou taková:

  1.  Čínské devizové rezervy se právě zvýšily na ekvivalent 3,112 bilionu USD, z toho asi 1,3   bilionu USD v amerických dolarech – a obecně devizové rezervy nadále rostou.
  2. Jak uvádí CNBC, krátce, možná do konce roku 2021, by se čínský jüan nebo renminbi (RMB) mohl po americkém dolaru a euru stát třetí největší rezervní měnou na světě a překonat tak japonský yen a britskou libru.
  3. Podle Morgan Stanley, alespoň 10 regulačních orgánů (tj. Centrální banky a podobné instituce regulující devizové obchody), přidalo v roce 2019 jüan do svých rezerv, čímž se celkový počet zvýšil na 70 a vzrostl.
  4. Podle FED by americká ekonomika mohla do konce roku 2020 nebo do poloviny roku 2021 ztratit více než jednu třetinu svého HDP, zatímco v roce 2020 se očekává růst čínské ekonomiky o 1,3% (MMF) a podle vlastního odhadu Číny až 3,5%.

Vzhledem k úpadku světové ekonomiky související s covidem a vzhledem k tomu, že Čína je jedinou hlavní ekonomikou, u níž se letos očekává růst, se počet držitelů rezerv v jüanech může do konce roku 2020 a zejména v roce 2021 drasticky zvýšit, což naznačuje, že centrální banky po celém světě si uvědomují, že kvůli své finanční stabilitě musí v dohledné budoucnosti významně zvýšit své držení jüanů. To znamená zbavit se dalších rezervních měn, jako je japonský yen, britská libra, ale zejména americký dolar. Například Rusko upustilo od dolaru a snížilo držení dolarových dluhů o 96%.

Ruský ministr obchodu Denis Manturov vyzval své kolegy z BRICS, aby zvýšili své obchodování v místních měnách místo v amerických dolarech. Obchod s národními měnami je klíčovým aspektem spolupráce aliance pěti zemí, která zahrnuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jižní Afriku a je účinným způsobem, jak zhodnotit jejich ekonomiky.

Čína, Rusko a mnoho zemí Šanghajské spolupráce (SCO), již mnoho let obchodují ve svých místních měnách, nebo v jüanech, zejména přeshraniční obchodování, ale také podporují ujednání o měnových swapech s jinými zeměmi, které chtějí uniknout železné pěstí sankcí Spojených států.

V rozhovoru pro MarketWatch, starší kolega Stephen Roach z University v Yale a bývalý předseda Morgan Stanley Asia, říká, že koronavirus může v blízké budoucnosti způsobit dramatický pokles amerického dolaru. „V éře Covid se vše odvíjí obrovskou rychlostí„. Roach také předpovídal až 35% pokles dolaru vůči hlavním mezinárodním měnám. Dodává, že vzhledem k dnešním ekonomickým výhledům by se to mohlo stát poměrně rychle.

Zatímco se západní ekonomiky snaží udržet nad vodou, Čína se připravuje na zavedení nové mezinárodní měny, digitální, zlatem kryté, případně krypto-RMB, jako mezinárodní platební a rezervní měny, zcela mimo dolarový systém SWIFT. Nové digitální peníze RMB jsou v současné době testovány v několika čínských městech s pozitivními výsledky.

Čínská lidová banka – čínská centrální banka – nedávno odhalila plány, aby byla navrhována digitální měna připravena včas na zimní olympijské hry 2022. K mezinárodnímu zavedení by mohlo skutečně dojít mnohem dříve, možná v roce 2021, nebo dříve, pokud to bude zaručeno mezinárodními měnovými událostmi. V každém případě může nová obchodní měna velmi pravděpodobně najít ohromující přitažlivost pro mnoho zemí, které touží po dedollarizaci a úniku z pod hrozby sankcí Washingtonu.

Je jasné, že jakékoli peníze nebo zákonné platidlo, které přerostou v hlavní mezinárodní obchodní a rezervní měnu, musí být podpořeno silnou ekonomikou. Podpora silné ekonomiky je plně srovnatelná s jüanem. Dnešní čínskou ekonomiku se skutečným a solidním výkonem a dlouhodobou stabilitou lze snadno vyhodnotit jako nejsilnější na světě. Srovnání například čínského HDP s americkým HDP je jako den a noc. Čínský HDP se skládá z více než dvou třetin hmotné a solidní výroby a výstavby infrastruktury, bydlení, dopravy, energie atd., zatímco HDP USA je téměř opačný, více než polovinu tvoří odvětví spotřeby a služeb. Většina tvrdé produkce je zadávána externě. To nepochybně odlišuje jüan nebo RMB od nekrytých měn, stejně jako dolar a euro, které nejsou ničím kryté.

Bohužel tyto rozdíly (zatím) nejsou zohledněny nevýrazným lineárním účtováním HDP, ale jsou uznávány mezinárodními ekonomickými pozorovateli a analytiky, včetně pokladníků národů po celém světě.

To jsou dobré důvody pro to, aby nový digitální RMB, nebo jüan rychle rostl jako primární obchodní a rezervní aktivum pro mnoho zemí. S největší pravděpodobností to převýší bitcoiny, které jsou často označovány jako „nové zlato“, nebo rezervní měna.

Nejen, že by se rychle zvýšil počet zemí, které drží čínskou měnu ve své rezervní pokladně, ale celková výše rezerv v jüanu by mohla vyletět rychleji, než analytici očekávají, což by jasně znamenalo konec hegemonie amerického dolaru. To by nepochybně mohlo změnit globální rovnováhu ekonomické síly.

„Podíváme-li se o rok zpět, dvěmi určujícími historickými událostmi roku 2020, by byla pandemie koronavirů a tou druhou by byla [čínská] digitální měna,“ řekl nedávno Xu Yuan, vedoucí výzkumný pracovník z Centra pro digitální finance na pekingské univerzitě.

Washington tento vývoj neignoruje. USA se tak snadno nevzdají své dolarové hegemonie, což znamená velkou kontrolu nad světovou ekonomikou a finančními toky. Přestože jsou časy totální dolarové kontroly nad světovou ekonomikou nenávratně pryč, Washington má v úmyslu zpomalit mocenský posun co nejdéle. Ačkoli není vyloučena horká válka, je pravděpodobnější válka s měnami.

V souladu s „Velkým resetem„, ohlášeným Světovým ekonomickým fórem (WEF) a souběžně s předpovědí MMF o Velké transformaci (viz toto toto by mohla být zahájena jakási měnová revoluce, možná zavádějící hlavní nástroj pro zahájení Velký reset, alias Transformaci.

Jako hypotézu by se Washington mohl prostřednictvím MMF vrátit k nějakému zlatému standardu. Mohlo by to mít podobu digitálního měnového koše typu SDR, který by měl nahradit dolar a rozvíjející se digitální jüan / RMB, jako obchodní a rezervní měnu. Současné složení SDR obsahuje pět hlavních mezinárodních devizových měn, americký dolar (41,73%), euro (30,93%), juan (10,92%), yen (8,33%) a britskou libru (8,09%).

Přestože je jüan značně podhodnocený, zejména ve srovnání s americkým dolarem a eurem, je jüan v koši konečně přítomen od roku 2017 a stal se tak oficiálním mezinárodním devizovým a rezervním aktivem. Příslušné váhy v koši SDR byly naposledy nastaveny v roce 2016 a jsou platné po dobu 5 let, což znamená, že jsou připraveny k opětovnému projednání a úpravě v roce 2021.

Pokračujeme-li v hypotéze nového zlatého standardu, je možné, že v hypotetické nové měně podobné SDR, převezme zlato významnou roli, která zastíní slabost amerického dolaru. Stejně jako tomu bylo v případě zlatého standardu z roku 1944, Washington-Treasury-FED by trval na tom, aby hodnota zlata v koši byla spojena s dolarem, což by de facto neúměrně zvýšilo příslušnou váhu dolaru v koši.

Pokud by taková hypotetická dohoda byla přijata většinou zemí, USA mají stále jediné právo veta ve dvou brettonwoodských institucích, MMF a Světové bance, hypotetický „SDR“ založený na zlatě by byl vážným uchazečem o vznikající internacionalizovaný digitální jüan/ RMB.

K eliminaci takové situace vedoucí k měnové válce, může Čína jako držitel velkých přímých a nepřímých zlatých rezerv zvážit vytvoření trhu se „zlatou komoditou“ v juanech / RMB a pozvat další velké producenty zlata, jako je Rusko, Venezuela, Jihoafrická republika a další, kteří nejsou na oběžné dráze USA, připojit se k alternativní měně, tj. „trhu se zlatem denominovaným v jüanech“, nebo vážené průměrné hodnotě zlata, řekněme, tří hlavních účastníků trhu s komoditami s alternativním zlatem.

Tato alternativní měna, denominovaná ve zlatě, by byla posílena mocí příslušných ekonomik, které by ji podporovaly.

Nakonec, jak se již dnes ukazuje, mezinárodní důvěra v příslušné ekonomiky a jejich měny – ať již s podporou zlata či nikoli – určí výsledek možné konfrontace měn. Čína, která se již zabývá přeshraničním obchodem v místních měnách a rozšiřuje mezinárodní obchodní dohody v jüanech, například zavedením měnových swapů s Ruskem, Íránem a Venezuelou, by byla v dobré pozici, aby prolomila hegemonii měny USA.

A konečně, cílem není mít jednoho hegemona, který by nahradil jinou dominantní mocnost, ale nastolit vyvážený svět s několika regionálními centry, nebo finančními centry, které by podporovaly měnovou rovnováhu, která by postupně doprovázela pokrok iniciativy „Belt and Road Initiative“ (BRI), most, který se klene nad světem , se stále rovnějším přístupem k životně důležitým zdrojům pro mírové budování světového společenství se společnou budoucností pro lidstvo.

******

Peter Koenig je ekonom a geopolitický analytik. Je specialistou na vodní zdroje a životní prostředí. Pracoval více než 30 let ve Světové bance a Světové zdravotnické organizaci po celém světě v oblasti životního prostředí a vody. Přednáší na univerzitách v USA, Evropě a Jižní Americe. Pravidelně píše pro Global Research, ICH, New Eastern Outlook (NEO), RT, Countercurrents, Sputnik, PressTV, 21. století, Greanville Post, Defend Democracy Press, Blog Saker a další internetové stránky. Je autorem knihy „Implosion – Economic Thriller“ o válce, ničení životního prostředí a firemní chamtivosti, která vychází z faktů a 30 let zkušeností Světové banky po celém světě. Je také spoluautorem knihy The World Order and Revolution! – Essays from the Resistance, (Světový řád a revoluce! – Eseje z odporu).

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,11 out of 5)
Loading...