27.9.2020
Kategorie: Společnost

Rada Evropy od Česka chce, aby ve školách rozšířilo výuku romštiny

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Ve středu Rada Evropy (CoE) vyzvala Českou republiku, aby pokračovala ve zlepšování ochrany menšinových jazyků. Česko přijalo kroky ve správném směru při ochraně němčiny, polštiny a Moravské Chorvatštiny, uvádí zpráva tohoto nadnárodního orgánu, CoE však také uvedla, že Česká republika na základních a středních školách nabízí nedostatečnou výuku romštiny.

„Romštinu lze studovat na mnoha univerzitách, ale výuka na základních a středních školách je jen omezená,“ napsala ve zprávě Rada Evropy. Škola Floriána Bayera zůstává jedinou základní školou, kde jsou k dispozici lekce romštiny. Romština se rovněž vyučuje na dvou středních školách v Jihlavě a v Českém Krumlově, dodává zpráva.

Podle dokumentů české úřady uznávají, že výuka romštiny na základních a středních školách není dostatečná, namítají však, že to je v důsledku nízkého zájmu o tento jazyk ze strany žáků a jejich rodičů.

Rada Evropy také znovu Českou republiku kritizovala za 10 procentní limit, podle nějž jsou instalace dvojjazyčných názvů ve městech povinné, uvádí český zpravodajský portál Lidovky.cz. To dělá starosti hlavně polské menšině ve Slezsku. CoE považuje toto omezení jako přílišné a vyzvala české úřady k podpoře dvojjazyčných názvů míst bez ohledu na to, že se tím ta omezení překračují.

CoE však Českou republika pochválila za plánované projekty výuky němčiny v základních školách v Chebu a v Jablonci nad Nisou, které začínají v tomto školním roce. Další programy výuky němčiny v základních školách by se mohly rozběhnout i v dalších městech, kde v minulosti žila německy mluvící menšina.

Dokument rovněž vítá činnosti na podporu Moravské Chorvatšiny. Na konci roku 2020 se otevře muzeum tohoto jazyka v Jevišovce na jižní Moravě. České úřady podpořily zřízení tohoto muzea a také projekt dálkové výuky Moravské Chorvatštiny.

Tato zpráva je založena na Evropské chartě pro regionální nebo menšinové jazyky, která v České republice nabyla účinnosti v roce 2007. Její ustanovení v České republice se vztahují na slovenštinu, němčinu, polštinu, romštinu a moravskou chorvatštinu. Zpráva Rady Evropy se nezmiňovala o vývoji při ochraně slovenštiny.

  • JOHN CODY
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 3,73 out of 5)
Loading...