21.7.2020
Kategorie: Politika

Prezidentská destrukce systému

Sdílejte článek:

TOMÁŠ FLAŠKA

FLASKAMiloš Zeman opět soudně prohrál svůj spor. Tentokrát soud rozhodl, že nejmenování Jiřího Fajta profesorem bylo nezákonné. Rozsudek je sice pravomocný, ale prezident naší republiky ho stejně nebude respektovat. A nebude to poprvé.

Jeho právník již prohlásil, že bude podána kasační stížnost. Ta sice nemá odkladný účinek, ale to našeho prezidenta nezajímá. Třeba bude nakonec zase odsouzen a povinen se omluvit. Které ministerstvo to tentokrát odnese? A kdo se bude za osobu Miloše Zemana omlouvat a z čí kapitoly půjdou peníze na odškodnění?

Jmenování profesorem hlavou státu je pro dotyčnou osobu maximálně slavnostní a vrcholný akt. Je to něco jako vyznamenání. Ale je to především ocenění jeho (její) práce. Je to vyvrcholení často celoživotního díla a činnosti. Za nominování na jmenování nese plnou odpovědnost nominující univerzita. A na té si dotyčný musel projít dost náročným procesem zkoušek, atestací, článků, přednášek a posudků. Vše před komisemi. Nikoliv před jedinou osobou. A pak přijde jeden vesnický zeman a hodí do všeho vidle.

Je to podobné, jakoby snoubenci po zralé úvaze sdělili své rozhodnutí vzít se, matrikářka by prověřila všechny doklady a zákonné předpoklady, a oddávající by sdělil, že si myslí, že jeden ze snoubenců není způsobilý a proto je neoddá. Můžete namítnout, že se mohou nechat oddat jinde. Ano. Ale u jmenování profesorem tomu tak není a o to je to horší.

K danému tématu se včera na Radiožurnálu vyjadřoval ústavní právník. Na dotaz moderátorky jak lze vymáhat právo u prezidenta republiky, se chvíli zarazil a pak řekl: „Ústava nepředpokládá, že prezident republiky bude porušovat platné zákony.“

Tam jsme to dopracovali.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 3,56 out of 5)
Loading...