6.4.2020
Kategorie: Společnost

Z blogu Vox Populi: Proč ČR přijímá koronavirem nakažené Francouze?

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Nedalo mi, abych nezareagovala na poměrně mohutnou polemiku, která se strhla po oznámení, že naše vláda nabídla Francouzům 14 lůžek pro jejich pacienty, nakažené koronavirem, přičemž Francouzi se rozhodli využít z nich celkem šest. To tedy prozatím, je otázka, zda se časem nerozhodnou k nám poslat i další koronavirem nakažené. Než kauzu více rozvedu, zkusme se podívat na holá fakta a rozebrat si různé argumenty zastánců či odpůrců (k nimž se také řadím) tohoto nápadu, který zcela jistě nemá altruistické pozadí. Zde bych tedy chtěla vyargumentovat především můj vlastní názor.

Mnozí ze zastánců přijímání nakažených Francouzů se ohání nutností pomoci. Takže vážení, nemusíme přece nikomu pomáhat tak, že v situaci, kdy máme sami dost nemocných s těžkými příznaky, v situaci, kdy nemocnice odmítají z kapacitních důvodů přijímat některé seniory se středně těžkými příznaky (které se však mohou zvrhnout v těžké), budeme přijímat cizí státní příslušníky a dále tak zatěžovat nyní už značně přetížený personál

Francouzi mají být hospitalizováni v brněnské nemocnici U svaté Anny, která jinak slouží těžkým pacientům z celé Moravy. Uvědomíme-li si, že asi největší ohnisko nákazy po Praze bylo právě na Moravě v okolí Litovle, navíc všechny moravské kraje patří k nejpostiženějším, jedná se o krok nepochopitelný. Co když se něco neuhlídá a křivka přírůstku nemocných se začne opět zvyšovat? Co pak, když budeme potřebovat tato lůžka a ventilátory pro naše občany? Necháme naše občany zemřít?

Země si mezi sebou pomáhají, ale většinou tak, že si posílají zdravotnický materiál nebo zdravotníky. Ale nepřeposílají si pacienty! Není logičtější – má-li Babiš pocit, že máme nadbytek ventilátorů – místo přivážení francouzských pacientů k nám poslat daný počet ventilátorů do Francie? Není i pro tamní pacienty lepší zůstat ve Francii a nemuset podstupovat náročnou přepravu? Není copak u těžce nemocných důležitý i klid na lůžku? Ten však přepravou sanitkou na letiště, cestou letadlem a následně opět z letiště do nemocnice rozhodně těžce nemocnému pacientovi dopřán nebude. Navíc, kolik sester, ale i lékařů u nás asi hovoří francouzsky?

Mysleli na to zastánci importu nakažených Francouzů? Převážení těžce nemocných pacientů na takovou vzdálenost se mi tedy jeví nesmyslné stejně, jako import dalších nakažených lidí k nám. Další – myslím, že velmi dobrý argument – je fakt, že Francie není na počet obyvatel zdaleka nejvíce koronavirem “promořenou” zemí. Proč tedy nepomáháme třeba Španělsku, kde je mnohem větší úmrtnost a kde skutečně nezvládají nebo Itálii, která vykazuje nejvíce nakažených a má nejstarší populaci v Evropě a tudíž také nejvíce těžce nemocných?

Co je také alarmující je fakt, že koronavirus má různé kmeny, jak postupně mutuje. Právě Španělsko, ale třeba i část Itálie či Francie vykazují u nemalé části nakažených přítomnost tohoto agresivnějšího kmene, který se u nás zatím neobjevil. Máme ho snad importovat s nakaženými z Francie? V době, kdy se dodržují velmi přísná pravidla, se k nám povezou další nakažení?

Jsem pro pomoc komukoli skutečně potřebnému, ostatně, k předchozí pomoci Itálii jsem se vůbec nevyjadřovala, protože souhlasím-li, slov netřeba. Tento článek bych vůbec nepsala, pokud by se třeba vezlo 6 ventilátorů do Francie. OK, máme-li jich dost. Můžeme – podobně jako Rusko do Itálie – vyslat třeba zkušený personál kamkoli, kde je zapotřebí, tedy v případě, že nebude chybět nám. V pořádku, zůstane-li u nás dostatek zdravotníků pro naše občany. Ale přijímat k nám cizí nakažené občany? Vystavovat je převozu na takovouto vzdálenost? Už z tohoto důvodu jsem přesvědčena, že nepůjde o těžce nemocné seniory, u těch by nikdo takový náročný převoz neriskoval.

Můžete se mnou samozřejmě nesouhlasit. Můžete si myslet, že jsem nesolidární, když nevidím v převozu nemocných tisíce kilometrů žádný altruismus a s podobným počinem nesouhlasím. Než však začnete podobné činy adorovat, zkuste se trochu zamyslet nad tím, zda je skutečně podobný přesun nemocných, navíc silně infekčních osob, pro kohokoli přínosem.

Další možností je samozřejmě i to, že by se jednalo o nějaké francouzské prominenty, jejichž identita by měla být utajena, aby se nezjistilo, že byli nakaženi. Opět se jedná o čirou spekulaci, ale pak se ptám, proč by měli mít nějací francouzští prominenti v ošetření přednost před našimi občany?

A v neposlední řadě mohou mít pravdu i ti, kdo se ptají, zda se náhodou nemá jednat o naše “nové občany”. Kdo čte zahraniční média tak ví, že zatímco třeba Arabové jsou vůči viru vcelku imunní, tak – kupodivu – černé Afričany docela “kosí” (např. ve Švédsku tvoří nemalou část mrtvých Somálci). Všichni víme, že Francie je bezkonkurenčně jednou z nejvíc “multikulturně obohacených” zemí. Že by nám takto posílali nějaké to obohacení, které nám zde však posléze zůstane? To už je samozřejmě čistá spekulace, ale uvažovat je třeba všemi směry. Vzpomeňte si, prosím, jak právě Macron poměrně nedávno útočil právě (ale nejen) na ČR s tím, že bychom se měli – v rámci solidarity – podobně multikulturně obohatit. Macron tehdy dokonce navrhoval sankce za nepřijímání migrantů!!!

A další, možná hlavní důvod, proč budeme přijímat “francouzské” pacienty, navíc v souladu s výše uvedeným.   Od nástupu koronavirové infekce hlásí Francie prudký nárůst fyzických útoků, rabování obchodů a problémů s muslimy, kteří nehodlají dodržovat karanténní opatření. S touto sortou lidí mají také tamní zdravotníci nemalé problémy, jsou fyzicky napadáni a personál nemocnice v Lariboisière dokonce musí chodit s bodyguardy. Tato oblast je jednou z pařížských no-go zón. O podobné “pacienty” je pak zřejmě skutečně “radost” pečovat. Chtějí tedy problémové migranty přehrát našim zdravotníkům?

Francie nás v roce 1938 zradila, v poslední době patří k zemím, které obhajují globalizaci, multikulturalismus, nezřízenou migraci a islamizaci. Francie je budoucím chalífátem, o čemž snad nikdo soudný nepochybuje. Snad žádná evropská země nemá tak vysoký počet těch nejfanatičtějších muslimů, jako právě Francie. Předpokládám, že francouzské seniory nám sem nepošlou – pro ty by byla cesta zátěží. Očekávám, že to bude spíš někdo ve stylu “Made in Somalia” nebo “Made in Senegal”. Ale samozřejmě s francouzským občanstvím. To mají ostatně miliony muslimů.

Na závěr malá odbočka do roku 2014. Vláda v takřka stejném složení sem tehdy – na náklady našich poplatníků – přivezla na léčení Ukrofašisty z Majdanu. Pro ně se prostředky z veřejného zdravotnictví našly. Podobné je to nyní. A tím bych se ještě vrátila k tomuto článku, který zcela jasně ukazuje, že na léčení ukrajinských fašistů peníze jsou, můžeme přijímat na léčení Francouze, ale české děti nechá stát zcela bez pomoci, přičemž vláda odmítá i odpustit DPH.

Ať je to jak chce, můj názor znáte. Pomáhat ano, ale jedině tak, že pošleme do dané země to, co oni potřebují a co my můžeme – alespoň zatím – postrádat. S dovozem jakýchkoli cizích nakažených občanů však nemohu souhlasit. 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,74 out of 5)
Loading...