10.3.2020
Kategorie: Ekonomika

Virus Covid-19 a společnost: Tři možnosti průběhu krize

Sdílejte článek:

PETR VANAD

Koronavirus Covid-19 naštěstí není pro člověka tak smrtelný, jak byly obavy. Zato je stále aktuálnější otázka jeho dopadu na ekonomiku společnosti.

Situace kolem krize spojené s koronavirem je dost nejasná. Ekonomové rozlišují tři rozdílné scénáře jejím průběhu. Nazývají je podle tvaru přechodové křivky: V, U a L průběh.

Takzvaný V scénář je nejoptimističtější , podle něj dojde k maximu přibývání nových případů nákazy v Evropě již v březnu. V Číně nastal tento bod údajně po 28 dnech od vypuknutí epidemie, ale virologové předpovídají, že v Evropě se tento bod zlomu dosáhne rychleji. Evropa má totiž výhodu, že se může učit z průběhu v Číně, kromě toho má lépe připravený zdravotní systém a menší hustotu obyvatelstva, jakož i lepší kvalitu ovzduší.

Podle tohoto scénáře by došlo jen k lehkému a krátkému propadu hrubého domácího produktu (HDP) v prvním čtvrtletí 2020. Následně rychle dojde k odezvě a růstu, situace se vrátí k předešlému stavu.

V případě U scénáře bude epidemie trvat déle . Bude kulminovat nějak v dubnu nebo květnu. Karantény a izolační opatření způsobí, že se přeruší výrobně-dodavatelské řetězy. Postižený bude zejména turismus, zábavní průmysl a podobné konzumní oblasti, které mají v létě hlavní sezónu.

Dramaticky může probíhat takzvaný L scénář. Ten vychází z toho, že Covid-19 zasadí světovému průmyslu a obchodu trvalejší úder. Obchodní globální řetězy budou narušeny a firmy budou nuceny konat na svém domácím trhu. Mluví se o dlouhé stagnaci a těžkých dopadech na burzy. Jak se ale vyjádřil analytik DZ-bank Christian Kahler – tento scénář se nepředpokládá.

Základní otázkou tedy je, zda Covid-19 bude sezónní záležitost a s vyššími jarními teplotami vzduchu se vytratí jako běžné chřipkové epidemie. Toto nikdo neví s plnou odpovědností a jistotou předpovědět, ale předpokládá se to.

Covid-19 se dosud nedaří zastavit, neboť jeho latentní doba je relativně dlouhá (pár dní až dva týdny) a jeho průběh často velmi mírný – takže nositel jej dále rozšiřuje, aniž vůbec zjistil, že je nemocný. Je dokonce možné, že někteří z nás už chorobu viru Covid-19 překonali a nezjistili to.

Pro zastavení lavinovitého šíření choroby jsou proto vhodná opatření, které můžeme považovat za nezbytné rozšíření běžné hygieny (časté mytí rukou, nechytání cizích věcí a podobně) i na sociální oblast (vyhýbání s shlukem cizích lidí). Hromadné setkání jsou prostě riziková a třeba se jim vyhnout, pokud se dá – to se týká kulturních akcí, restaurací, hotelů. Přirozeně, cestování na velké vzdálenosti, hlavně letadly, je také způsobem, jak virus s velkou pravděpodobností přenést do nových oblastí.

Je dost nepříjemné používat při těchto vážných záležitostech čísla, ale data říkají, že úmrtnost u lidí do 60 let se při této infekci rovná řádově úmrtnosti při chřipce. Jedná se o zlomky procenta až jedno procento, i to zejména v případech lidí majících i jiné těžkosti a komplikace. Z toho vyplývá, že chod společnosti není ohrožen, že podstatné procesy výroby a zásobování budou fungovat. Jak bylo uvedeno výše, globální elity řeší ne to, zda se situace vrátí do normálu, o tom se nepochybuje, ale jen to, v kterém měsíci to bude.

Je nepochybné, že virus si vyžádá svou daň i u nás. Ale pokud obyvatelstvo ukáže disciplínu a odpovědnost, bude malá.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,38 out of 5)
Loading...