22.2.2020
Kategorie: Politika

Mír až do příští války

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Tak nám světová média oznámila, že Tálibán se dohodl s USA a podepíší příští týden mírovou smlouvu. Po devatenácti letech války a bambilionech dolarů zjistili tam ve Washingtonu, že teda jako nic.

 

Novinky, u kterých jsem si tuto zprávu přečetl jako první, hned snaživě dodaly, že Tálibán neměl nikdy jiné ambice než vládnout v Afghanistánu a nikdy neměl podíl na žádných teroristických útocích mimo Afghanistán. Ano, tohle jsme tvrdili už v roce 2001.  Stejně tak jsme tvrdili, že Tálibán není teroristická organizace, ale místní hnutí, které má podporu slušné části místní populace. Akorát ještě před rokem na nás křičeli, že to chápeme úplně špatně, že se v Kábulu bojuje za Prahu.

Já bych si osobně myslel, že podpis té smlouvy ještě nebude tak hladký, nedivil bych se, kdyby to ještě někdo chtěl zastavit. Ale každopádně vidíte, že se celá ta šaškárna chýlí ke konci a když ne teď, skončí to za relativně krátký čas.

Předpokládám, že se teď najde nějaký novinář z ČT, Bakalonovin, Deníku N nebo jiného a poptá se pana prezidenta, jak to myslel s tím, že se v Kábulu válčí za Prahu. Zeman se z toho vykecá, protože všichni ti novináři zrovna v tomto případě stáli unisono za Zemanem a předháněli se v podpoře boje proti terorismu. Ale nebylo by špatné vidět starého ještěra se kroutit na novinářském háčku. Tyhle válečnické kecy jsou jedna z věcí, které jsem u něj  sice přešel, ale neodpustil.  Tedy… zrovna tohle by byl velký důvod  volit jiného prezidenta, ale na vojáčky si hráli i Drahoš i Kníže, co má k lidu blíže.

Teď vidíme v přímém přenosu, že z teroristy se státotvorné hnutí stane strašně jednoduše – jedním cárem papíru. Obráceně to funguje také tak. Zeman s Babišem by si to měli také pamatovat – stačí jeden podpis Velkého bílého otce a z demokraticky zvolených státníků budou teroristi ájn cvaj.

Takže náš psovod Procházka považte nebyl bojovník proti terorismu, ale normální regulérní okupant. Tedy ještě ne, až za týden. To samé i ti ostatní kluci, kteří tam vlastně měli stejnou funkci jako Rumuni u Stalingradu. A to ani nemluvím o celé řadě vojáků, kteří nebyli ani zabiti, ani zraněni, ale byli degradováni, protože v bojových podmínkách měli na přilbě znak divize SS Direlwander, nebo si dali na fejsbůk něco jiného, co se v Praze snadno dalo hodnotit jako rasistické. Afghanistán zničil nejednu vojenskou kariéru a prolil nejednu českou krev.

Nebo ten Valáhudín – co zatřelil Procházku – on to vlastně nebyl terorista, on to byl vlastnec, který se infiltroval k nepříteli a provedl něco podobného co Gabčík s Kubišem. Tedy teď ještě ne, ještě je to terorista, ale za týden…  Byl to samozřejmě místní negramot a neměl takový výcvik jako naši paragáni, takže střílel jen na nízkou šarži.  Okupanti ho pak umučili.

Kolik našich kluků vycedilo svojí krev tam v Hindukůši úplně zbytečně?

Kolik našich politiků tuhle pitomost podporovalo?

Kolik našich generálů v NATO, politiků s vazbami na USA a jiných potentátů mělo jakýkoliv vliv na to, co Trump udělá?

Kdo si tu ještě myslí, že USA nám za tu pomoc v Afghanistánu budou vděčné?

V tom Afghanistánu samozřejmě mír nebude. USA se stáhnou a Tálibán si zabere všechno. Vezme si i ta území, která v roce 2001 neměl. A všichni ti Hamídi Karzáíové už podle mě balí kufry. Teda je možné, že pak ani nestihnou zdrhnout. Možná si na youtube prohlédneme ve vysokém rozlišení  něco podobného, jak se Tálibán zbavoval sovětských prezientských loutek – vykastrovat, ostnatý drát kolem krku, uvláčet za autem a pak pověsit na lampu…

Dokonce si troufám tvrdit, že jakmile kdekoliv nějaká okupantská vojenská jednotka vytáhne paty, vyrojí se tam tolik tálibánců, že z toho území neuteče nikdo. Pak proběhnou takové ty místní verze lidových soudů s kolaboranty – a za devatenáct let jich tam bude fakt hodně. Oni navíc tam mají tendenci do trestů zahrnout celou rodinu, takže budeme zásobeni videi z mnoha hromadných poprav a masových hrobů.

A to také bude jediný výsledek války – po skoro dvaceti letech a milionech mrtvých jich ještě nějaké ti desítky tisíc přibudou. Na druhou stranu, za posledních dvacet let v Afghanistánu přibylo 15 milionů lidí. I přes všechno to vraždění a střílení. Teď to nebude jiné, porodnost mají dostatečnou, aby všechny ty ztráty při popravách rychle zacelili.

Nevím jak to mají ostatní státy, které v rámci NATO dělají američanům mouřeníny… Co myslíte, uvidíme podobné scény jako při sovětském stahování, kdy se zapomnělo na celé čety, které pak obklopené mudžáhidy statečně vzdorovaly až to posledního muže? Mohlo by to být to nejpoučnější, co bude k vidění.

Omlouvám se za svůj cynický styl psaní, ale jaksi nemohu jinak. Prohry už jsou prostě takové. Zbývá po nich hnusná pachuť. Zbytečně zmařené životy ve jménu papalášů, kteří si chtěli hrát na tvrďáky a hroby mladých kluků, kteří to dosažené nic zaplatili životem.

Má to jediný klad – zdá se že je tomuto nesmyslu konec. Pokud se poučíme, tak ten Procházka snad neumřel zbytečně.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,43 out of 5)
Loading...