23.1.2020
Kategorie: Kultura a tipy

Kvalitní nože jsou nezbytné v domácnosti i v přírodě

Sdílejte článek:

Nůž je užitečným pomocníkem, bez kterého se nikdo nedokáže obejít. Ostrý nástroj, se kterým můžeme řezat, krájet a v případě nouze ho použít i jako zbraň, je pro člověka nepostradatelný již od pravěku. Od doby, kdy pravěcí lidé otesali první pazourky, ale prošel výraznou proměnou. Dnes si můžeme pořídit nejrůznější typy nožů, které skvěle padnou do ruky a často mají kromě samotné čepele i celou řadu dalších užitečných nástrojů.

Jak vypadaly první nože?

Nejstarší kamenné nože lidé používali již v období paleolitu. Nejoblíbenějším materiálem pro jejich výrobu byl již zmiňovaný pazourek. Sloužily hlavně k lovu, stahování kůží zvířat a porcování masa. K čepelím postupně přibývaly i kostěné a dřevěné rukojeti. Dalším oblíbeným nástrojem pro výrobu nožů se stal velice ostrý obsidián.

Od kamene k oceli

Zhruba před pěti tisíci let ovládli lidé zpracování kovů. Z těch se nakonec jako nejvhodnější materiál pro výrobu čepelí ukázala ocel. A nožířské řemeslo v období průmyslové revoluce doplnila i sériová výroba. Dnes tak můžeme pořídit širokou škálu nejrůznějších typů nožů. A i když u nás máme stále značný počet šikovných řemeslníků, většina populace preferuje před na zakázku vyrobeným nožem sériovou výrobu. Výhodou je možnost okamžitého nákupu a také příznivější cena. V naší zemi navíc nože naštěstí nepodléhají nesmyslným regulacím. Každý si tak může vybrat takový, který mu přesně padne do ruky, a nosit ho s sebou třeba na výpravy do přírody.

Jaké nože jsou na trhu k dispozici?

Kromě kuchyňských nožů, bez kterých se neobejde žádná domácnost, tu jsou praktické kapesní nože pro každodenní nošení. Do přírody ale mnozí preferují nože s pevnou čepelí, které mohou nosit v pouzdře na opasku. Oblíbené jsou multifunkční nože, jež v mnoha případech zastoupí malou dílnu. A nelze zapomenout ani na vrhací nože a různé součásti armádního vybavení.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...