8.1.2020
Kategorie: Ekonomika

Podvodné e-shopy zaplavily ČR. Nenechali jste se taky nachytat?

Sdílejte článek:

SM

Nechali jste se nachytat na skvěle padnoucí oblek za 2 tisíce a místo něj vám přišel zmetek, se kterým můžete leda na maškarní bál? Pak nejste sami. Se svými zkušenostmi na eshopech jako Beacenter, Aliastop, Polykeep nebo Godior Ininvers.com se s redakcí SM podělilo několik obětí, kterým přišlo kvalitativně naprosto odlišné zboží, než si objednali, pokud tedy dorazilo vůbec.

Scénář je stále stejný. Eshopy jako Beacenter, Polykeep, Godior nebo Ininvers byly podle dostupných údajů založeny v USA v Arizoně, ale dovážejí zboží z Číny, resp. z Hong Kongu. K tomu používají placenou klamavou reklamu na facebooku, v níž lákají na dobře padnoucí oblečení za nízké ceny. Realita je však zcela odlišná. „ I já jsem se nechal zlákat, na obrázku to sako vypadalo perfektně. Podívejte se ale, co mi místo toho dorazilo. Nejvíc mě mrzí, že jsem eshop beacenter.com doporučil i kamarádovi a ten teď už týden po limitu čeká zásilku, “ postěžoval si redakci Pavel.

Pavel udělal tu chybu, že zboží nejdřív objednal a až pak začal zjišťovat okolnosti. „ Samozřejmě, že musíte zaplatit předem, jiná možnost neexistuje. Jejich facebookový profil pohotově maže nepohodlné komentáře, má skryté, pravděpodobně fejkové fanoušky a v diskusích, pokud je ještě nestihnou smazat, najdete řadu stížností na kvalitu nebo na čas dodání. Také fotky jsou ukradené z jiných reálných eshopů,“ vysvětluje Pavel.

I když obchodník slibuje dodání do ČR do 15 pracovních dnů, včetně tzv. shippingu, realita je naprosto jiná. Po sérii dotazů a opakovaného ujišťování stran data doručení, nakonec sako dorazilo až 27. pracovní den. Na časovou prodlevu si postěžoval i Honza, který na dodávku už dnes čeká 2 měsíce. “ Zpoždění bych jim nakonec i odpustil, byly svátky. Ale sako má jiný materiál, barvu, střih, kapsy i podšívku. Je to zkrátka děs, který bych si nevzal ani na maškarní, “ konstatuje podvedený zákazník. Od 2. prosince je facebookový profil beacenter neaktivní, resp. nepřidává žádné příspěvky a jen maže stížnosti v komentářích více zde.

Nabízí držhubné

Jak se redakce sama přesvědčila, pokud napíšete na oficiální email [email protected], zpráva se vrátí jako nedoručená. „Komunikují pouze přes fcb. Nabídli mi, že mi vrátí 12 dolarů z mých 45, ať si sako nechám, ale když jsem nesouhlasil a pohrozil medializací, napsali mi šílené podmínky, kam a jak sako vrátit. Bojím se, že nakonec nebudu mít ani peníze ani zboží a budu muset znovu zaplatit poplatky za shipping, “ vyjádřil obavy Pavel.

Účet, na který Pavel peníze zaslal, patří společnosti Ininvers.com, která sama provozuje stejnojmenný e-shop. Zde naleznete naprosto shodné fotografie zboží, totožné podmínky prodeje i grafiku, které používají eshopy beacenter nebo polykeep.com. Evidentně taktika rozděl a rejžuj funguje.

Redakce SM nahlásila výše zmíněné eshopy České obchodní inspekci. Ta pravidelně zveřejňuje seznam rizikových eshopů  na stránce  //www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/

  • securitymagazin.cz
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...