20.12.2019
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

Zemští škůdci opět v akci

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Projížděli jste v poslední době Přerovem? Ne? Tak to raději ani nezkoušejte. Protože město, dlouhodobě známé svou obtížnou průjezdností,  se dokončením nového úseku dálnice D 1, od Lipníka nad Bečvou k Přerovu, stalo totálně zasekaným.

Navigace i zdravý, selský rozum velí řidičům, držet se dálnice, co to jen jde. S otevřením nového úseku uvažuje jejich významná část takto: proč zdlouhavě objíždět půl Moravy kdesi na Olomouc a Prostějov po staré trase, když mne teď nová dálnice dovede k Přerovu? Nějak tam tím prokličkuji a po asi 5 km zas najedu na D1 u Hulína a v pohodě uháním k Brnu.

Stejně smýšlí i protisměr od Brna. Za Hulínem sjedu, nějak se tou dírou propasíruji a jsem zase na dálnici… a hurá na Ostravu. Jenže narazí na totálně ucpané město, kde se navíc sbíhá i několik dalších směrů, odkud by řidiči také rádi na dálnici. Kde se stala chyba?

Podstatou problému je, že chybí dokončení dálničního obchvatu města a následné pokračování dálnice směrem k Hulínu. Až k napojení na stávající D 1. Známý úsek kolem obce Říkovice. V zásadě jde o nepatrný kousek dálnice s jedním větším mostem, který by těžce zkoušenému městu velice ulevil. V plánech ŘSD i města je již desetiletí. Je vyprojektován vyměřen, pozemky vykoupeny….  Ale Děti země.

Naposled dnes, v pátek 2012., podali „Patríkovci” nové odvolání proti územnímu rozhodnutí o stavbě úseku Přerov – Říkovice.  Obsahuje deset bodů a jsou v něm skutečné perly. Šéf zmiňovaných škůdců, Dětí země, například požaduje, že by trasa měla být vedena o 150 metrů blíže k Přerovu. O stopadesát metrů vedle současné trasy. Vedle vykoupených pozemků. V rámci jednoho, toho samého lánu pole, kde nic nestojí a v zásadě ani neroste…. A chce to zprojektovat, posoudit, doložit a porovnat. Tak, aby byl spokojen. Aby v tom zase nenašel chybičku.

Vrcholem eko-arogance je pak další bod. Stížnost na kácení JEDNOHO stromu a nějakých divokých křovisek na ploše „celého” čtvrt hektaru. Podle Miroslava Patríka, šéfa Dětí země, v tomto případě chybí  „vyhodnocení významu kácených dřevin a uložení přiměřené náhradní výsadby”.

Ano, jeden strom a jakési mini-houští je Miroslavu Patríkovi úžasnou mravní hodnotou, na jejíž oltář lze obětovat bezmocný vztek tisíců a tisíců řidičů, postávajících v kolonách od 20 do 40 minut (podle denní doby) při průjezdu totálním dopravním kolapsem Přerova. A možná se i potutelně, škodolibě usmívá.

Protože dálnice, obchvaty, rychlostní silnice a vůbec vše, co by učinilo dopravu rychlejší a plynulejší, tu se svými Dětmi země blokuje už více než čtvrtstoletí. Po celém území republiky. A přitom, podle některých údajů, je těch Dětí země, specializujících se na dopravu jen několik desítek. Přesto tihle (právně kovaní) kverulanti dokážou zdržet potřebnou a užitečnou stavbu o celá desetiletí, jak prokázali v praxi třeba na dálnici vedoucí Českým středohořím.

Druhé „občanské sdružení”, které se k odvolání proti realizaci obchvatu připojilo, je spolek nazvaný Krajina Dluhonice. Podle údajů z místa jde v podstatě o jednoho bývalého, zhrzeného zastupitele městské části, který nemá mezi obyvateli Dluhonic, na něž se odvolává, žádnou podporu.

Takovýmto osobám, které kudy chodily, tudy škodily lidem a zemi, a které nebylo lehké pohnat k zodpovědnosti, se ve středověkých Čechách říkávalo „zemský škůdce”.  A platily poměrně přísné regule, jak s takovými nakládat. Ale to svět ještě fungoval…

Podle vyjádření ministra dopravy Kremlíka představuje „odvolání” pro ŘSD poměrně zásadní komplikaci. Protože stavba této části D 1 (Přerov – Říkovice)  musí být zahájena nejpozději v roce 2021, kdy pro ni končí výjimka z EIA. Což „patríkovci” dobře vědí a přičiní se, aby se zahájení prací nestihlo. Nějaká záminka se najde. Třeba se zapomene na „náhradní výsadbu” jednoho stromu, nebo se na trase objeví krtek. Ne. nesmějte se, je to chráněný živočich.

Ministr Kremlík se prý rozhodl se zástupci Dětí Země jednat o jejich připomínkách. Možná by neškodilo, kdyby se rozpomněl na dávné tradice a k tomu jednání si vzal, jen tak k ruce,  mechanizovaný prapor z Přerovu nedalekých Přáslavic.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...