16.10.2019
Kategorie: Politika

Erdogan: Nikdy nevyhlásíme příměří v Sýrii

Sdílejte článek:

ARUTZ SHEVA

Turecký prezident řekl Trumpovi, že Turecko nikdy nevyhlásí příměří a nebude vyjednávat s kurdskými silami.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý večer řekl americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, že Turecko nikdy nevyhlásí příměří v severovýchodní Sýrii a že nebude vyjednávat s kurdskými silami, se kterými ve své ofenzivě proti tomuto regionu bojuje.

Erdogan hovořil s reportéry při svém letu zpět z Baku a řekl, že útok bude pokračovat, dokud nedosáhne svých cílů, a dodal, že se žádných sankcí neobává.

„Říkají nám „vyhlašte příměří“. Nikdy nevyhlásíme příměří,“ prohlásil Erdogan. „Naléhají na nás, abychom zastavili operace. Oznamují nám sankce. Náš cíl je jasný. Nebojíme se žádných sankcí.“

Erdogan uvedl, že Trumpovi v telefonním hovoru začátkem tohoto týdne řekl, že by měl do Ankary vyslat americkou delegaci, aby prodiskutovala jejich požadavky a pokusila se dosáhnout dohody. Bílý dům v úterý uvedl, že viceprezident Mike Pence se s Erdoganem v Ankaře setká ve čtvrtek.

Turečtí vojáci minulou středu zahájili přeshraniční útok proti kurdským bojovníkům, které Turecko považuje za teroristy.

Operace začala tři dny poté, co v neděli oznámil prezident Donald Trump stažení amerických sil ze severovýchodní Sýrie, což byl podle některých krok, který dal Turecku oprávnění k invazi do tohoto regionu.

Turecký útok je zaměřen na amerického spojence YPG, klíčovou součást sil, které bojovaly proti islámskému státu (ISIS). Ankara tuto skupinu považuje za teroristickou skupinu spojenou s kurdskými separatistickými povstalci v Turecku.

Zatímco Trump obhajoval plány své administrativy na stažení amerických sil ze severní Sýrie, deklaroval, že USA nedovolí Turecku udělat v Sýrii nic nehumanního.

V pondělí Bílý dům oznámil, že Trump podepíše výkonný příkaz ukládající Turecku za jeho invazi do severní Sýrie sankce.

Zdroj: Arutz Sheva – Israel National News

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...