28.7.2019
Kategorie: Společnost

Muž, jehož jméno se nesmí vyslovit

Sdílejte článek:

GUY PETERS

Když jsem se na počátku prvních let 21. století smál censuře v Číně, netušil jsem, že za 15 let liberálnědemokratický režim svou opresi dotáhne ještě dále. Za komunismu bylo možné mluvit o komkoli. Pravda, u některých lidí bylo povinné záporné znaménko, ale bylo možno o nich mluvit.

Ne tak dnes. Facebook vzal jako návod Orwellův 1984 a zavedl první nonperson. A kdo je Emmanuel Goldstein Facebooku? Tommy Robinson, přičemž na rozdíl od jeho nepřátel nemám utkvělou potřebu uvádět jeho pravé jméno, stejně jako to nikdo nedělá u Trockého, Ben Guriona či Tigrida.

Jak taková vaporisace Tommyho Robinsona probíhá? Bohatě stačí, abyste jméno Tommy Robinson napsali do statusu. Opravdu, stačí jen tato 2 slova, jméno muže, kterého pravdoláskaři nenávidí na život a na smrt. Můj pokus byl standardnější, postoval jsem Robinsonovu fotku z wikipedie a doprovodil ji kritickým komentářem na adresu klokaní UK justice. Udavač se probudil až za 12 hodin a vyfasoval jsem třicítku(30 dní ban).

A facebookoví inkvisitoři jsou tak brutální, že když se odvoláte, tak vám zpřísní trest: Naše spolupracovnice, Eva Shuvani dostala nejdříve „jen“ ban; po odvolání ji zrušili profil. M. T. nejprve dostala 24 hodin. Po odvolání 30 dní. Já se raději odvolat nezkouším.

Autor: Guy Peters

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,37 out of 5)
Loading...