Setkání v Normandii je každoročně schůzkou na nejvyšší úrovni. A stejně tak to bylo i letos. Od operace Overlord letos uplynulo 75 let a v poslední době to není poprvé, co Západ na roli svého východního spojence zapomněl. Dorazil americký prezident Donald Trump, britská premiérka Theresa Mayová a samozřejmě i prezident hostitelské země Emmanuel Macron. Dokonce i kancléřka poraženého Německa Angela Merkelová.

Jenom Vladimir Putin seděl doma v Kremlu. Francouzská diplomacie mu totiž podle ruské televizní stanice RT poprvé za 15 neposlala pozvánku. První hlasy, že prezident Ruska nemá na pietním aktu co dělat, se objevily od organizací bránících lidská práva po okupaci Krymu v roce 2014.

Pro Rusko je nepozvání Putina do Francie citlivá záležitost. Ruské zpravodajské servery připomínají válečné ztráty Rudé armády. „Fakt, že Vladimir Putin nebyl pozván na ceremoniál, odráží obecnou rovinu vztahů mezi Ruskem a Evropou. Západní státníci už dávno nejezdí na oslavy 9. května. Pro ně je Rusko toxické, stejně jako jeho politici,“ řekl pro ruský web politolog z Moskvy Andrej Kolesnikov.

ZDROJ