17.4.2019
Kategorie: Společnost

Rusko varuje, že jakýsi „Nový světový řád“ se už formuje

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že ten Západní liberální model společnosti už hyne a místo něj přichází jakýsi nový světový řád.

Lavrov tyto komentáře pronesl na výročním shromáždění se studenty a profesory Diplomatické akademie Ministerstva zahraničí, hlásí ruská státní tisková agentura TASS.

„Ten Západní liberální model rozvoje, který klade obzvláštní důraz na nutnost částečné ztráty národní suverenity, je tím, k čemu naši Západní kolegové směřovali, když k tomu vynalezli to, co nazývají globalizací – a ta globalizace už ztrácí na atraktivitě a už dávno se na ni nepohlíží jako na perfektní model pro všechny. A navíc dokonce i lidé v těch tvrdě Západních zemí jsou k ní skeptičtí,“ řekl Lavrov.

Podle něj je globální rozvoj veden „procesem zaměřeným na posilování multipolarismu a tím, co nazýváme polycentrický světový řád.“

„Jasně je to multipolarita a vynořování se nových center moci všemi způsoby, o co je třeba usilovat, aby se udržela globální stabilita, spolu se snahou o rovnováhu zájmů a o dosahování kompromisů, a v tom by tudíž měla diplomacie hrát vůdčí roli,“ tvrdil ve výkladu světa, k němuž se uchýlil, Lavrov.

„Zvláště proto, že existuje spousta problémů, které vyžadují obecně akceptovatelná řešení.“

K tomu patří regionální konflikty, mezinárodní terorismus, potravinová bezpečnost a ochrana životního prostředí. Proto věříme, že jedině diplomacie může pomoci dosáhnout dohod a lze s ní dospět k trvale udržitelným rozhodnutím, která akceptují všichni.

„USA a jejich spojence se pokouší ty své přístupy na ostatní uvalit,“ uvedl Lavrov.

„Jsou vedeni jasnou touhou udržet si svou staletí se táhnoucí dominanci v globálních záležitostech i přesto, že z ekonomického a z finančního hlediska už USA samotné, ani se svými spojenci, nejsou už dávno schopny řešit všechny globální ekonomické a politické záležitosti,“ řekl.

„Aby si zachovali svou dominanci a obnovili svou nespornou autoritu, tak teď používají vydírání a nátlak. Vůbec neváhají se nestoudně vměšovat do záležitostí suverénních států.“

Autor: Tyler Durden


 


Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,29 out of 5)
Loading...