1.3.2019
Kategorie: Historie

Z Gottwalda se po roce 1948 stala troska rozložená alkoholem

Sdílejte článek:

SM

Klement Gottwald zažíval v únoru 1948 vrchol popularity. To se však záhy změnilo poté, co se stal prezidentem.

Před 71 lety převzali komunisté veškerou moc v Československu komunisté. ,,Hrdinou” únorového státního převratu se stal Klement Gottwald, jehož aureola dosáhla právě v této době svého vrcholu. Tato skutečnost se však rychle změnila.

Poté, co se stal Gottwald po Edvardu Benešovi prezidentem, začal být v izolaci a ztrácet vliv na nejdůležitější politické události. Gottwald si pravidelně stěžoval Rudolfu Slánskému, že je na Hradě izolován a že se k němu nedostávají včas podstatné politické události. Vzhledem k tomu, že se po únoru 1948  strachoval o svůj život, aby na něho Stalin neukázal jako na ,,rozvraceče” v KSČ a nepřítele, bál se do SSSR jezdit. Byl zde do roku 1953, kdy zemřel, jen dvakrát.

Všudypřítomný strach, který byl umocněn nalezením odposlouchávacího zařízení ve své pracovně v roce 1952, způsobil, že Gottwald začal nezřízeně pít. Alkohol mu musela ředit i jeho žena Marta a nejvýše postavení soudruzi si pravidelně stěžovali, že i na veřejných akcích vystupuje předseda KSČ opilý. Z někdejšího ,,vítěze” února 1948 se začalo stávat klubko strachu, které raději obětovalo svého přítele Rudolfa Slánského, aby ve všudypřítomném hledání třídního nepřítele i v řadách KSČ nepadla vina právě  na něho. A že Moskva mohla ukázat ve své bezbřehé ideologické paranoie i na něho, bylo klidně možné.

Přesun Gottwalda na Hrad tak paradoxně přineslo vůdci KSČ jeho ústup ze slávy. Ten se týkal i zdravotních potíží, které se stupňovaly a byly dány především jeho postupující pohlavní nemocí, jíž se nakazil ve 20. letech, a téměř neomezeným pitím alkoholu. Jeho lékař Vladimír Haškovec, přesvědčený komunista mu sice doslova bral lahve s alkoholem, ale to Gottwalda od jeho konzumace neodradilo. Paradoxně byl Haškovec odsouzen v roce 1954 na šest let do vězení za to, že údajně Gottwald špatně léčil a nedbal jeho lepší životosprávy.

Z Gottwalda se na začátku 50. let začala stávat troska, která nacházela jedinou útěchu právě v alkoholu. Datum 14. 3. 1953, kdy umírá na prasklou výduť aorty, tak pro něho bylo vlastně vysvobozením. Pro komunisty se stal prakticky nedotknutelným, a to i v době, kdy probíhal v sovětském bloku kritika kultu osobnosti.

ZDROJ: securitymagazin.cz

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,47 out of 5)
Loading...