12.2.2019
Kategorie: Ekonomika

Mynář na černo

Sdílejte článek:

IVAN BEDNÁŘ

Kapr načerno je prý nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Mynář na černo je naopak nejnovější způsob, jak si na Hradě přijít k penězům.

[ad#textova1]

Nejenže nemá hradní kancléř potřebnou bezpečnostní prověrku pro výkon své funkce, zaplétá se stále častěji s podivnými stavebními zakázkami.

Nejdřív to byla vila ve Strašnicích, kterou koupil za 5,5 milionu od advokáta Romana Janouška Víta Širokého. Cena se realitním makléřům zdála podezřele nízká, ale Mynář se vymluvil na špatný stav chráněné památky s tím, že ji bude muset zbourat. Nezboural. Vila stojí ve Strašnicích dodnes.

Pak aféry v lánské oboře, které prošetřuje policie. Šéf Lánské obory Miloš Balák i manažer kladenské firmy Energie jsou stíháni kvůli stamilionové zakázce na zpevnění lánské vodní nádrže. Nadřízeným Baláka a tím, kdo ho do funkce dosadil, je hradní kancléř Vratislav Mynář.

Rozpočet Lesní správy Lány právě za Miloše Zemana narostl čtyřikrát. Předloni dokonce Hrad tento nafouklý rozpočet ještě o sto miliónů překročil. Kam ty peníze mizí?

Tak například 4,4 miliony získala právní kancelář Mazánek, Mukl & Šlichta za právní poradenství v oblasti přezimování ježků. Další advokáti Myš & Krajta získali zakázku za 1,9 milionu na natření garážových vrat podkladovou barvou. Tyto firmy mají jednu věc společnou – v minulosti pomáhaly chránit domácí rozpočet rodiny Mynářových, když kancléřovi dohodily levnou pražskou vilku, či pomohly s dotacemi pro soukromý penzion.

Když v Lánské oboře potřebovali zpevnit lyžařský svah, získala tuto zakázku za 2,3 miliony brněnská firma Prodej a nákup akcií, a.s., jejíž spolumajitel je Mynářův kamarád z pomocné školy.

A zvěřinu do obory za 200 tisíc loni dodal Viktor Vlk, jehož PR agentura věnovala v kampani prezidentovi inzeráty v hodnotě 3,2 miliony.

A teď se dostala na světlo Boží třináct let stará kauza v Mynářově rodné vísce Osvětimanech.

Už třináct let se v Osvětimanech v blízkosti lyžařského svahu nachází černá stavba rybníka. Spolu se sjezdovkou patří hradnímu kancléři a osvětimanskému zastupiteli Vratislavu Mynáři (Strana práv občanů a Zemanovci). Z rybníka nechává Mynář odčerpávat vodu na zasněžování svojí sjezdovky.

I přes dlouhou dobu od stavby rybníka Mynář podle zjištění Práva neobdržel od úřadu s rozšířenou působností v Uherském Hradišti žádnou pokutu, a to i když je protizákonná nejen černá stavba, ale i samotné odebírání vody z nádrže. Vodoprávní úřad přitom nezákonnou stavbu šetří již od konce roku 2015. „Vodní nádrž v Osvětimanech je aktuálně z pohledu stavebního zákona černá stavba. Je to proto, že stavebník si řádně nepožádal o stavební povolení,“ vysvětlil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon, také SZ) ten, kdo provádí novou stavbu bez potřebného stavebního povolení, dopustí se podle § 178 odst. 1 písm. k) stavebního zákona přestupku, za který je možno uložit podle § 179 písmeno c) uvedeného zákona pokutu až do výše 1 000 000 Kč. Pokud zodpovědný pracovník stavebního úřadu tuto skutečnost ignoruje, tedy nevede s „černým stavebníkem” přestupkové řízení odpovídajícím způsobem, vystavuje se podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a příslušnému trestnímu stíhání.

Zdá se, že Osvětimany čekají nelehké časy. Mynářova manželka by mohla využít svých dávných věšteckých schopností, kdysi předpovídala v televizi počasí. A oba už jistě začali střádat na pokutu do prasátka.

Ještě že si pan kancléř na svůj rybník nepožádal také o dotaci z evropských fondů. Nebo snad ano?

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,38 out of 5)
Loading...